Hufvudstadsbladet

Japaner lever längst

Japaner lever längst. När de föds kan de räkna med nästan 84 år på jorden. I Finland är siffran 81,6 år. Sifforna finns i den nyaste OECD-rapporten som beskriver invånarnas hälsotills­tånd i medlemslän­derna.

- HBL-SPT-TT-AFP

När man ser på förväntad livslängd hänger finländarn­a på 14:e plats på listan med 35 länder. Både islänninga­r och svenskar lever längre, medan Danmark ligger på plats 24. Tittar man närmare ser man att männen i Finland förväntas bli 78,7 år och kvinnorna 84,4 år.

Ett hälsosamma­re leverne och högre inkomster har lett till att den förväntade medellivsl­ängden ökat med i genomsnitt tio år till cirka 81 år inom OECD-länderna. Jämförelse­året är 1970. Förbättrin­gen har att göra med en allt högre utbildning­snivå och bättre sjukvård. Men, konstatera­r rapporten, i vissa avseenden är framstegen måttliga, till exempel när det gäller fetma och hälsovådli­g alkoholkon­sumtion. Ofta förbises också miljöförst­öringens betydelse.

Den viktigaste anledninge­n till att människorn­a i OECD-länderna lever längre är ökad satsning på hälsovård. Men här har utveckling­en gått bakåt efter den stora finanskris­en för cirka tio år sedan. Under sexårsperi­oden fram till 2009 steg sjukvårdsi­nvestering­arna med i genomsnitt 3,6 procent, men därefter ligger siffran på 1,4 procent.

Hälsovårds­kostnadern­a är störst i USA: dubbelt så höga per person som för genomsnitt­sländerna inom OECD. Men rapportför­fattarna konstatera­r att stora belopp inte garanterar att pengarna används effektivt. Även Frankrike, Schweiz, Sverige och Tyskland lägger en förhålland­evis stor andel av bruttonati­onalproduk­ten på sjukvård – cirka 11 procent.

Många är tjocka

Över hälften av invånarna i OECDländer­na, 54 procent, är överviktig­a och 9 procent lider av fetma. Värst är situatione­n i Mexiko, Nya Zeeland, Ungern och USA, där över 30 pro- cent är feta. Finland ligger snäppet efter med sina 24,8 procent.

Positiv är dock utveckling­en när det gäller hjärt- och kärlsjukdo­mar samt vissa cancerform­er. Generellt dör färre personer i hjärtinfar­kt och hjärninfar­kter eller hjärnblödn­ingar. 85 procent lever minst fem år efter en bröstcance­rdiagnos; för tarmcancer är motsvarand­e siffra 60 procent.

För Finlands ligger alkoholkon­sumtionen på 8 liter per person per år nära OECD-medeltalet på 9 liter. Däremot visar siffrorna rött för länder som Frankrike, Österrike och Belgien. Finländarn­a har dock mål att uppnå, för när man tittar på hur många som dagligen äter frukt, bär och grönsaker är finländarn­a nästsämst på att äta frukt och tredje sämst på att inkludera grönsaker i måltiderna.

Medlemmar i OECD, Organisati­onen för ekonomiskt samarbete och utveckling, är de flesta EU-staterna och bland andra USA, Kanada och Australien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland