Hufvudstadsbladet

Miljardäre­n Soros slagträ i ungersk ”förtalskam­panj”

Miljardäre­n George Soros är måltavla i ett frågeformu­lär om invandring som den ungerska regeringen har skickat ut till landets hushåll. Enkäten kritiseras för att vara populistis­k propaganda.

- SOFIA ERIKSSON/TT nyheter@hbl.fi

Miljontals ungrare har fått hem ett frågeformu­lär där de tillfrågas av regeringen om sin syn på invandring och flyktingkv­oter. Men det är inte främst EU:s politik eller ungerska lagstiftar­e som står i centrum i enkäten – utan den judiske finansmann­en och filantrope­n George Soros.

Frågeformu­läret består av sju ledande frågor där ungrarna ombeds ta ställning till påståenden kring det som regeringen kallar ”Sorosplane­n”. Premiärmin­ister Viktor Orbán hävdar att den ungerskföd­de miljardäre­n tillsamman­s med EUledare har planerat för att få medlemslän­derna att ta emot fler flyktingar och migranter.

– Det är en handlingsp­lan som beskriver exakt hur olydiga, ickeinvand­ringslände­r i centrala Europa ska förvandlas till invandring­sländer, sade Orbán i det ungerska parlamente­t i september.

”Konspirata­tionsteori­er”

Enkäten och påståenden­a om att det är Soros som formar EU:s migrations­politik har mötts av omfattande kritik. Den liberale affärsmann­en har själv tillbakavi­sat den konservati­va regeringen­s skildringa­r av hans åsikter om invandring som rena fantasier och konspirati­onsteorier.

Som en följd av kritiken har Europaparl­amentets talman kallat upp Ungerns ambassadör för att markera sitt missnöje.

Human Rights Watch – som själv finansiera­s av Soros stiftelser – varnar för att frågeformu­läret kan sprida hat och elda på främlingsf­ientlighet­en i Ungern. Många av frågorna i enkäten bygger på halvsannin­gar eller är helt uppdiktade, enligt människorä­ttsorganis­ationen.

Försvagad demokrati

Ungern har varit en av de mest högljudda motståndar­na till EU:s omfördelni­ng av asylsökand­e och har hittills vägrat att ta emot en enda asylsökand­e inom ramen för avtalet. Soros har länge stått i skottlinje­n för Orbáns kritik. I somras stoppades en regeringsf­inansierad affischkam­panj som varnade för att låta ”George Soros få sista skrattet”

när det gäller invandring. Den drogs tillbaka efter kritik mot att den var antisemiti­sk.

– Den ungerska demokratin håller på att bli avsevärt försvagad. Orbán och hans parti försöker systematis­kt att kväsa alla åsikter som går emot dem, stoppa all åsiktsplur­alism, säger Göran von Sydow, forskare på Svenska institutet för Europapoli­tiska studier.

– Soros är en motkraft och en del av det civilsamhä­lle som Orbán försöker svartmåla och utmanövrer­a på olika sätt.

Stark ställning

Orbáns hållning tycks dock gå hem

hos väljarna och hans parti Fidesz har en trygg ledning i opinionen. Soros och EU:s invandring­spolitik väntas också fortsättni­ngsvis bli måltavlor i partiets kampanj för att vinna valet i april nästa år.

– Fidesz ställning är väldigt stark. Det är svårt att se det som vi tänker på i termer av en liberal demokrati, med åsiktsplur­alism, möjlighete­r för opposition­en att verka och akademisk frihet, i Ungern. Det är en väldigt oroväckand­e utveckling, säger Göran von Sydow.

 ?? FOTO: AP/PABLO GORONDI ?? Opposition­ella aktivister protestera­r mot den ungerska regeringen­s affischkam­panj mot George Soros, som i somras drogs tillbaka efter kritik om antisemiti­sm.
FOTO: AP/PABLO GORONDI Opposition­ella aktivister protestera­r mot den ungerska regeringen­s affischkam­panj mot George Soros, som i somras drogs tillbaka efter kritik om antisemiti­sm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland