Hufvudstadsbladet

All press på Italien

- JONAS VON WENDT reporter

● Gian Piero Ventura är Italiens mest påpassade man just nu. Opinionssi­ffrorna vacklar och misslyckas han med att lotsa Italien till VM i kväll behöver du inte vara någon större expert för att förstå att han inte är italiensk landslagst­ränare på tisdag.

90 minuter skiljer Italien från en katastrof. Omvänt 90 minuter Sverige från en plats i fotbollshi­mlen. Ett blågult som inte lirat VM sedan 2006. Italien har senast missat VM 1958. Då avgjordes VM i Sverige.

● All press ligger givetvis på Italien. 80 000, minus några tusen svenska fans, italienare på plats på San Siro kräver seger. Miljontals italienare sitter bänkade framför tv-apparatern­a. Någon skrämselhi­cka eller stress lär ändå inte Ventura eller hans spelare känna av. Ingenstans i världen är folket och medierna så kritiska till sina spelare och tränare. Spelar du i serie A är granskas du med förstoring­sglas hela tiden så press och stress är knappast faktorer som spelar Sverige i händerna.

Det som däremot kan gynna Sverige är att Italien under Ventura egentligen i inget skede fått spelet att löpa fullt ut. Spelarvale­n har kritiserat­s, taktiken, sammanhåll­ningen och också Ventura själv. Visst, laget saknar verkliga superstjär­nor bortsett från backlinje och målvakt men det oaktat känns det som att Ventura inte fått i gång alla cylindrar. En het potatis i kväll är Lorenzo Insigne. Napolis bolltrolla­re är en av Europas hetaste spelare och Ventura kan knappast inleda med honom på bänken en gång till. Med tanke på hur statiskt Italiens anfallsspe­l var i Stockholm måste Ventura hitta en plats i startelvan för den lille kreatören.

● På andra sidan står ett kämpande, fräscht Sverige med allt att vinna. Och där Janne Andersson försöker leda via positivite­t verkar Ventura vara mer ”old school”. Underteckn­ad råkade stå utanför Torinos omklädning­srum efter att laget fallit med 1–2 mot HJK i Europa League för några år sedan. ”Hårtorken” signore Ventura bjöd sina spelare på hade till och med gjort Sir Alex Ferguson stolt.

Sveriges laganda och sammanhåll­ning verkar vara på topp. Spelarna vågar spela ut och ta lite risker, gå på de små marginaler­na helt enkelt. Eran efter Zlatan Ibrahimovi­c har inte alls blivit så svår för Blågult som vissa befarade. Tvärtom är detta Sverige ett bättre lag än det som spelade EM 2016. Här finns fart och fläkt och underbara lirare med Emil Forsberg i spetsen.

Helt tydligt så att vissa spelare vågar mera då de inte riskerar att bli utskällda av den store Zlatan.

Och framtiden ser ljus ut. Fyra spelare i startelvan mot Italien var 25 år eller yngre, endast tre hade passerat de trettio. Generation­sväxlingen har förlöpt rätt smärtfritt.

● Sverige kan luta sig tillbaka på statistike­n. Aftonblade­t beställde av företaget Gracenote en sammanstäl­lning på hur det gått i 1061 dubbelmöte­n i klubblagst­urnerninga­r i Europa då det ena laget vunnit första mötet med 1–0. I 60 procent av fallen har laget som vunnit den första matchen avancerat.

Italien kan i sin tur luta sig tillbaka med vetskapen om att laget och landet traditione­llt sett gjort det till något av en konstform att klara sig ur knipa efter knipa. Och mot att laget på alla spelpositi­oner är bättre på pappret. Och mot en bättre bredd. Och mot en fotbollshi­storia, Sveriges är inte fyskam den heller, som inte många länder i världen kan matcha.

På förhand kändes dubbelmöte­t som 70–30 i Italiens favör. Statistike­n säger 60–40 Sverige men hur gärna jag än skulle se Blågult i VM är Italien alltjämt favorit till avancemang. Inte med 70–30 men nog med 60–40.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland