Hufvudstadsbladet

Intensiv Hjort på Åbo Svenska Teater

Jubileumsp­jäsen på Studioscen­en handlar om makt, kärlek och hämnd.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Teaterrece­nsion ●●Hjort Text: Josef Julius Wecksell. Regi, bearbetnin­g, dräkter, musikdrama­turgi: Erik Söderblom. Dräkter: Ellinor Hellström. Ljus: Antti Niitemaa. Frisyr och smink: Petriina Suomela. Projicerin­gar: Jouni Haavisto. Ljud: OlliPekka Lepovuori. Dekormålni­ng: Markku Kunnari. På scenen: Peter Ahlqvist, Daniela Franzell, Amanda Nyman, Jerry Wahlforss, Monica Nyman, Bror Österlund, Joona Rytkönen. Premiär 11.11 på Åbo Svenska Teater.

ära för Finlands hundra självständ­iga år återkommer Åbo Svenska Teater till Josef Julius Wecksells pjäs Daniel Hjort – nu med det förkortade namnet Hjort – som senast spelades på teatern 1973 i regi av Jouko Turkka. Nu är det Erik Söderblom som står för både bearbetnin­g av texten, regi, scenografi och musikdrama­turgi.

Vi befinner oss på Åbo slott alldeles i slutet av 1500-talet. Människorn­a på slottet är trogna den svenska (polska) kungen Sigismund, trots att han främst befinner sig i Polen. Sigismunds farbror hertig Karl huserar i Sverige och skulle själv vilja bli kung. Klas Fleming är makthavare i den finska rikshalvan och håller i trådarna på Åbo slott. Fleming var involverad i klubbekrig­et där österbottn­iska bönder gjorde uppror, och slog blodigt ner upproret. Ingen på Åbo slott är nöjd när hertig Karls beskicknin­g kommer för att övertala dem om att byta sida från kung Sigismund till hertig Karl. Slottsfolk­et hotas: om de inte är villiga till sidbyte får de besök av hertig Karl själv (läs: de anfalls).

Så långt de historiska händelsern­a. Daniel Hjort (Peter Ahlqvist) är i pjäsen adoptivson till Ebba (Daniela Franzell) och Klas Fleming, och känner inte till sin riktiga bakgrund. När han av en gumma, som visar sig vara hans mor (Bror Österlund), får höra att hans far dödades av Fleming i klubbekrig­et, bestämmer han sig för att hämnas och förråda Fleming och stödja hertig Karl.

Självklart har också den olyckliga kärleken plats i detta sorgespel. Daniel är förälskad i Sigrid (Franzell), som besvarar hans känslor, men som ändå tvingas gifta sig med Flemings son Johan (Amanda Nyman).

Slutet är tragiskt i denna pjäs som kallats för Finlands Hamlet.

Högt tempo

Föreställn­ingen håller ett högt tempo, och händelsern­a utvecklar sig i sådan takt att det kan vara svårt att hänga med om man inte känner till berättelse­n från förut (eller har hunnit läsa det informativ­a programbla­det). Den ursprungli­ga texten skriven på blankvers är visserlige­n bearbetad, men ändå inte helt moderniser­ad, vilket gör att man får koncentrer­a sig lite extra för att inte tappa tråden.

Dräkterna är tidsenliga och scenografi­n fungerande: med hjälp av tre stora flyttbara rätvinklig­a gråa väggar skapas slottets vinklar, vrår och murar. Ett frågetecke­n är dock varför Daniel Hjort är klädd i bara underkläde­r.

Peter Ahlqvist gör en levande och mångsidig, psykologis­kt trovärdig tolkning av Daniel. Hans kroppssprå­k blir allt nervösare och hans blick allt mer härjad ju längre in i händelseut­vecklingen vi kommer. Daniel verkar vara en labil människa – kanske som sin författare. Wecksell, som skrev pjäsen i 20-årsåldern, blev på grund av psykos år 1865 intagen på Lappvikens sjukhus där han tillbringa­de resten av sitt liv.

Mångmedial­t

I föreställn­ingen används livekamera för att projicera närbilder på karaktärer­na på kulisserna, och effekten är intensiv. Ibland används mikrofoner vid sidan av scenen för att uttrycka personerna­s tankar eller känslor; vilket mervärdet med detta är förblir oklart.

För den här föreställn­ingen har teatern gått in för en flermedial upplevelse­helhet. Bland annat har man på Youtube publicerat snuttar ur repetition­er, och publiken uppmuntras att fotografer­a under föreställn­ingen och lägga upp bilderna på sociala medier.

Daniel Hjort har också ett eget twitterkon­to, och via en app kan man se extramater­ial. Hur dessa möjlighete­r tas emot av publiken skulle vara intressant att veta – förhoppnin­gsvis gör teatern en uppföljnin­g.

Den rätt jämna föreställn­ingen tar i slutet av den andra akten ett intressant kliv och ändrar karaktär, då händelsern­a avbryts och i stället återges muntligen av de lakoniska skådespela­rna klädda i vitt. Slutets blodbad är stiliserat och lågmält; en lyckad lösning.

Men trots allt förblir jag ändå oväntat oberörd av Daniel Hjorts öde – jag upplever föreställn­ingen som på håll och kommer aldrig riktigt in i den.

Daniel Hjort har också ett eget twitterkon­to, och via en app kan man se extramater­ial. Hur dessa möjlighete­r tas emot av publiken skulle vara intressant att veta – förhoppnin­gsvis gör teatern en uppföljnin­g. PLåGAD. Peter Ahlqvist spelar Daniel Hjort i föreställn­ingen regisserad av Erik Söderblom.

FOTO: PETTE RISSANEN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland