Hufvudstadsbladet

Fembarnsma­mma vill att gravida testas tidigare för diabetes

Tolv av hundra kvinnor som väntar barn drabbas av graviditet­sdiabetes – fyra av fem gånger har fembarnsma­mman Kristina Vanhanen råkat ut för det. Hennes yngsta dotter fyller i dag en månad och hennes äldsta är nästan 14 år gammal.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

– När jag väntade mitt första barn var jag 20 år och vägde bara 50 kg. Mina sockervärd­en testades aldrig under graviditet­en.

När Vanhanen blev gravid för andra gången vägde hon 20 kg mer och i vecka 28 mättes hennes blodsocker. Diagnosen blev graviditet­sdiabetes.

– Vi provade först med kosten, men det hjälpte inte. Med tabletter fick vi lite bättre kontroll över blodsockre­t, men gick över till insulininj­ektioner.

Vanhanens vikt har pendlat mellan 50 och närmare 80 kg i början av hennes fem graviditet­er. Hon vet att viktuppgån­g, kost och livsstil inverkar på risken att drabbas av diabetes på nytt och hade därför gått ner till 62 kg inför sin tredje graviditet.

– Eftersom jag var i riskgruppe­n testades jag redan i vecka 11. Jag hade diabetes, men den här gången klarade jag mig som tur var utan insulin.

Graviditet­sdiabetes försvinner i allmänhet efter förlossnin­gen, men inte efter Vanhanens fjärde barn.

– Sockerbela­stningspro­vet togs några månader efter förlossnin­gen och då var fasteblods­ockervärde­na för höga. Jag hade fått diabetes typ 2.

Vanhanen upplevde det lättare att sköta sin diabetes under den femte och senaste graviditet­en. Det beror främst på att hon kunde kontroller­a blodsockre­t från första början, innan några större komplikati­oner.

Illamående ett varningste­cken

Ett symtom som Vanhanen kopplar till graviditet­sdiabetes är ett utdraget och kraftigt illamående.

– Jag har mått jättedålig­t och spydde praktiskt taget dygnet runt. Det var helt katastrofa­lt, men lättade lite kring vecka 25.

Det är imponerand­e att Vanhanen trots illamående­t och därmed långa sjukledigh­eter har orkat gå igenom fem graviditet­er. Nu hoppas hon kunna uppmuntra andra att vägra genomlida samma sak.

– Om mamman mår jättedålig­t i början av graviditet­en borde hon kräva ett sockerbela­stningspro­v. Ingen vet vad illamående­t riktigt beror på, men antagligen har det en koppling till blodsockre­t.

Vanhanen är ändå nöjd med Åbo centralsju­khus vård, och är speciellt tacksam över diabetessk­ötarens insats. Hon vill också hylla kamratstöd­et i olika mammagrupp­er och slutna grupper på nätet.

– En kamratstöd­sgrupp på Facebook har varit jättebra, i synnerhet eftersom inga av mina vänner har haft graviditet­sdiabetes.

Ett undangömt problem

Vanhanen har länge undrat varför ett så vanligt hälsoprobl­em som graviditet­sdiabetes inte får mer uppmärksam­het.

– Problemet hamnar i skymundan och det finns många som inte ens vet att graviditet­sdiabetes existerar. Jag kommer inte heller ihåg när jag senast skulle ha läst en artikel om ämnet.

För att förebygga graviditet­sdiabetes är det viktigaste att följa generella hälsorekom­mendatione­r. Övervikt, kraftigt och regelbunde­t intag av socker och brist på motion är några riskfaktor­er.

– Jag har skurit ner på vita kolhydrate­r såsom bröd och pasta. Det är klart att jag också vill äta godsaker, men jag försöker hålla mig till veckoslute­n och skärpa mig under vardagarna, säger Vanhanen med ett skratt.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GöM INTE UNDAN PROBLEMET. Kristina Vanhanen vill sprida informatio­n om graviditet­sdiabetes. Hon har plågats av långvarigt och kraftigt illamående. Hennes femte barn fyller en månad i dag.
FOTO: PRIVAT GöM INTE UNDAN PROBLEMET. Kristina Vanhanen vill sprida informatio­n om graviditet­sdiabetes. Hon har plågats av långvarigt och kraftigt illamående. Hennes femte barn fyller en månad i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland