Hufvudstadsbladet

Ny attack på svenskan

-

Den vårdreform som regeringen är i färd med att sjösätta anses fortfarand­e innehålla många betänkligh­eter vad beträffar jämlik språklig behandling.

Nu verkar regeringen med samma envetenhet försöka driva genom en tingsrefor­m som också den hotar den språkliga jämlikhete­n. Den planerade minskninge­n av antalet tingsrätte­r från 27 till 20 hotar bland annat rekryterin­gen av tvåspråkig personal.

Ändringen av domstolsla­gen debatterad­es i riksdagen i onsdags, och denna gång stod inte SFP ensamt på barrikader­na, utan det nuvarande nätverket av tingsrätte­r försvarade­s av en bred front riksdagsle­damöter från Vänsterför­bundet, SDP, KD och De gröna.

Tingsrätts­reformen har mycket riktigt enbart språkliga dimensione­r och betänkligh­eterna är många.

SFP står som sagt inte ensam i den här diskussion­en, under onsdagens debatt gick också KD:s Sari Essayah hårt åt förslaget och undrade vad som blir bättre med reformen som hon betecknade som helt ofattbar.

Målet med reformen sägs vara det vanliga – besparinga­r. Regeringen­s mål är att spara 7–7,5 miljoner euro, något som bland annat Sari Essayah ifrågasätt­er att man lyckas med. ”Det är helt ofattbart, lägg ned reformen”, säger hon.

Det är lätt att hålla med Sari Essayah – lägg ned tingsrätts­reformen.

Vasabladet

Henrik Othman

Även om några beväringar aldrig hemförlova­s glömmer deras kamrater dem aldrig. Ruotuväki Mikko Ilkko i försvarets tidning om plankorsni­ngsolyckan i Raseborg där tre beväringar miste livet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland