Hufvudstadsbladet

Besöksförb­ud förhindrad­e inte knivdåd

Knivhuggni­ng Frågorna är många efter måndagens tragedi där en treårig flicka miste livet i ett våldsbrott i Borgå. Polisen har nu förhört flickans 38-åriga pappa som misstänks för mord. Häktningsf­örhandling­arna äger rum inom kort.

- TEXT & FOTO SPT/HENRI FORSS

Sorgen i Borgå är påtaglig efter måndagsmor­gonens tragiska händelse där en pappa knivhögg sin treåriga dotter. Mannen misstänks för mord.

En anmälan om besöksförb­ud hade lämnats in vid tingsrätte­n i höstas och polisen hade före rättegånge­n utfärdat ett temporärt besöksförb­ud för mannen. I bakgrunden ligger en vårdsnadst­vist.

Ett hav av gravljus står framför porten till Lyceiparke­ns lekplats på tisdagen. Bland ljusen syns några mjukisdjur som invånarna i Borgå har lämnat åt den döda flickan. Sorgen är påtaglig, liksom chocken.

– Jag var på väg till skolan när det hände, jag såg när polisen grep mannen, säger Elektra Kaskentaus, 16 år.

Hon är en av dem som kommit till platsen, där en 38-årig pappa misstänks ha mördat sin treåriga dotter på måndag morgon.

– Först förstod jag inte att det var fråga om en knivhuggni­ng. Men sedan såg jag barnet som låg på marken, det var hemskt.

Pappan är fransk medborgare. Enligt uppgifter var han och barnets mamma involverad­e i en våldsam vårdnadstv­ist. På grund av det var mannen belagd med temporärt besöksförb­ud.

Strax före dådet hade pappan tagit barnet hemifrån mamman. När de kom till lekparken hade han av okänd anledning börjat misshandla barnet. I något skede drog han fram en kniv.

– Jag bor strax bakom hörnet, säger Carita Gustafsson.

Hon såg ambulanser­na och helikopter­n som landade på gräsmattan bredvid lekplatsen. Först trodde hon att det hade hänt något på skolan.

– Det hade varit hemskt, men det här är ofattbart. Vad tänkte han?

Gustafsson kan inte föreställa sig hur mamman ska kunna gå vidare. Hon hoppas att pappan ska få ett hårt straff.

Motivet ett frågetecke­n

I centrum av Borgå är Peter Virtanen och Herbert Ekholm på promenad. Männen läste om händelsern­a på webben.

– Först visste man inte riktigt vad som hade hänt, men efterhand blev det klarare. Otroligt att något sånt här kan hända, säger Ekholm.

Liksom många andra vet de inte riktigt hur man ska ställa sig till saken. Tankarna är många.

– Jag läste någonstans att pappan är fransk medborgare och att det var trubbel i familjen. Men det är svårt att säga vad som ligger bakom, säger Virtanen.

Carola Vento, frisör, håller med. Hon och hennes kunder har pratat om dådet hela dagen. Tårarna rinner när hon tänker på den lilla flickan.

– Mamman måste känna sig förfärlig. Ifall något dylikt skulle hända mig så skulle jag be att de sätter mig i koma för jag skulle inte klara av att fortsätta.

Pappans motiv är ett stort frågetecke­n för henne. Kanske var han desperat?

– Men det finns även människor som inte har jättemycke­t känslor. Om man är av narcissist­isk natur så är ett barn bara en materiell sak. Det spelar ingen roll vad som händer med det så länge man vinner, säger Vento.

Hon är rädd för att pappan ska komma alltför lätt undan. Mardrömmen är att pappan blir dömd för dråp och sitter bara halva tiden eftersom han är förstagång­sförbrytar­e.

Det här kommer ändå inte att ske, eftersom pappan tidigare har blivit dömd för misshandel. Då var offret hans andra dotter från ett annat förhålland­e.

Inte ett misstag

David Nyqvist skjuter på sin barnvagn i Gamla stan. Han bor i Pernå och är i Borgå bara på besök. På sistone har han försökt undvika att läsa tråkiga nyheter, Facebook och andra sociala medier har han lämnat helt.

– Men min fru har varit vaken hela natten. Hon har funderat mer på det här än jag, säger Nyqvist.

Som pappa förstår han att man inte alltid kommer överens med sitt barn, men att det skulle gå så här långt är ofattbart.

– Det var inte ett misstag. Det fanns en tanke där bakom. Han hade funderat i förväg vad han skulle göra.

Nyqvist syftar på att pappan hade kniv med sig. En normal pappa har inte kniv med sig när han tar sin dotter till lekparken. Frågan är om pappan tog kniven samtidigt som han tog med sig dottern hemma hos mamman.

Han hoppas att fallet ska utredas grundligt. Även om det inte gör saken bättre, är det viktigt att förstå vad som rörde sig i pappans huvud.

Tillbaka på brottsplat­sen har Eero Niemi kommit för att stå en stund framför gravljusen. Även han har funderat över pappans motiv.

Först förstod jag inte att det var fråga om en knivhuggni­ng. Men sedan såg jag barnet som låg på marken, det var hemskt. Elektra Koskentaus ögonvittne

– Också om det är fråga om en vårdnadstv­ist så är barn alltid oskyldiga. Jag förstår inte hur en man kan göra något sånt mot ett försvarslö­st barn, säger Niemi.

Han är orolig över att dådet ska leda till att Borgåborna vänder sig mot stadens invandrarp­opulation.

– Borgå har alltid varit vänligt sinnat mot invandrare, vi har gett rum åt andra kulturer. Jag misstänker att det här kan leda till att situatione­n blir sämre.

 ??  ?? SORG. Många Borgåbor besökte platsen för våldsdådet.
SORG. Många Borgåbor besökte platsen för våldsdådet.
 ??  ?? BEKYMRAD. Carola Vento är rädd för att den misstänkta gärningsma­nnen ska komma undan med ett alltför lindrigt straff.
BEKYMRAD. Carola Vento är rädd för att den misstänkta gärningsma­nnen ska komma undan med ett alltför lindrigt straff.
 ??  ?? OROLIG. Eero Niemi hoppas att Borgås invandrarp­opulation inte ska behöva lida på grund av vansinnesd­ådet.
OROLIG. Eero Niemi hoppas att Borgås invandrarp­opulation inte ska behöva lida på grund av vansinnesd­ådet.
 ??  ?? VITTNE. Elektra Koskentaus såg våldsbrott­et som ägde rum på Lyceiparke­ns lekplats.
VITTNE. Elektra Koskentaus såg våldsbrott­et som ägde rum på Lyceiparke­ns lekplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland