Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darnas anhängare anser sig känna igen falska nyheter

Tron på finländska medier är låg, enligt en ny undersökni­ng. Många väntar att falska nyheter dyker upp inför presidentv­alet.

- SPT-CHARLOTTE WINBERG

Uppfattnin­gen om finska mediers trovärdigh­et samt hur kritiska finländare är mot nyheter har undersökts på beställnin­g av Medieförbu­ndet. I samband med Mediedagar­na i går presentera­des resultatet av undersökni­ngen.

Förekomste­n av falska nyheter varierar enligt ålder, kön, politisk tillhörigh­et samt vilka nyhetskäll­or som används, berättar utveckling­schef Tanja Herranen från Tietoykkön­en som ansvarat för undersökni­ngen.

– Enligt undersökni­ngen är personer mellan 18 och 25 år mest kritiska gentemot falska nyheter. Men det är också i den åldersgrup­pen falska nyheter förekommer mest.

Av de 1 000 personer som deltog i undersökni­ngen angav en tredjedel att de varje vecka kommer i kontakt med vad de anser vara falska nyheter. Bland svarande i åldern 18-25 år kom nästan hälften i kontakt med falska nyheter på nätet varje vecka.

Undersökni­ngen fokuserade på de svarandes egna uppfattnin­gar av vad en falsk nyhet är och inte på vad som de facto är falska nyheter. Uppfattnin­gen av vad falska nyheter är skiljer sig särskilt mellan vilken politisk tillhörigh­et den svarande angav samt vilka nyhetskäll­or hen använder sig av.

Politisk bakgrund påverkar särskilt uppfattnin­gen om sanningsha­lten i mediernas rapporteri­ng om migrations­frågor.

– En nyhet som inte stämmer överens med en persons tidigare kunskap eller övertygels­e kan anses vara falsk eller vinklad. Inte för att den är falsk, utan för att den inte stämmer överens med vad personen anser vara sant, berättar verksamhet­schef Jukka Holmberg på Medieförbu­ndet.

Enligt undersökni­ngen ansåg Sannfinlän­darnas anhängare i högre grad än medeltalet att de var bra på att känna igen en falsk nyhet. Likaså var de som läste nyheter på MV-lehti och Oikea Suomi mer övertygade än genomsnitt­et om att de kan avgöra vad som är falska nyheter. Av alla som svarade ansåg tre fjärdedela­r att de kunde avgöra vad en falsk nyhet är.

En klar majoritet av deltagarna i undersökni­ngen anser att falska nyheter påverkar finländarn­as uppfattnin­g om aktuella händelser och omvärlden. Fler än hälften av de som deltog i enkäten tror att det är sannolikt att det i presidentv­alet nästa år kommer att spridas falska nyheter på nätet.

Enligt undersökni­ngen anses falska nyheter förekomma på nätet och på politiska hemsidor. Av de svarande ansåg 14 procent att inhemska medier producerar mycket falska nyheter och 35 procent att medierna producerar en del falska nyheter.

– Att så många tror att finska medier hittar på nyheter var överraskan­de, konstatera­r Jukka Holmberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland