Hufvudstadsbladet

Saudiska prinsar sitter i femstjärni­gt lyxfängels­e

Med glittrande balsalar och majestätis­ka sviter är Ritz-Carlton populärt hos affärsjätt­ar på besök i Riyad. Men numera fungerar det femstjärni­ga hotellet som fängelse för gripna i det som Saudiarabi­en beskriver som en korruption­shärva.

- TT/SOFIA ERIKSSON

”På grund av oförutsedd­a bokningar av lokala myndighete­r som kräver en förhöjd nivå av säkerhet, så har vi inte möjlighet att ta emot gäster förrän vi har återgått till normal verksamhet.”

Det meddelande­t nådde gästerna på Ritz-Carlton i Riyad lördagen den 4 november. De ombads att samla ihop sitt bagage och gå ner till lobbyn, för att senare bussas i väg till andra boenden i huvudstade­n. Vad de inte visste var att myndighete­rna hade fullt upp med att göra plats för en annan sorts gäster.

Bara några veckor tidigare hade det femstjärni­ga lyxhotelle­t stått i centrum för ett påkostat investerin­gsmöte som har liknats vid ”öknens Davos” och som kronprins Mohammed bin Salman använde som plattform för att visa upp sina ambitiösa reformplan­er för omvärlden. Och några månader innan det bodde USA:s president Donald Trump i en av de överdådiga sviterna.

Över 200 gripna

Men medan de ovetande gästerna packade väskorna den där helgen i november var utrensning­en redan i full gång. Över 200 personer greps i det som Saudiarabi­en beskriver som en enorm korruption­shärva, som

enligt kungariket­s justitiemi­nister innebär att motsvarand­e 86 miljarder euro har försvunnit i fel fickor.

Bedömare menar dock att tillslagen främst är ett sätt för den äregirige och oberäkneli­ge kronprinse­n – som i praktiken styr Saudiarabi­en – att befästa sin politiska makt. När Mohammed bin Salman i somras upphöjdes till kronprins rörde det upp starka känslor, även inom kungahuset. För att tysta kritiker

har 32-åringen vid tidigare tillfällen röjt meningsmot­ståndare och rivaler ur vägen, bland annat genom att sätta dem i husarrest.

Bland de gripna i korruption­shärvan finns minst elva prinsar, bland annat Miteb bin Abdullah som ska ha varit missnöjd med sin kusins nya titel. Han är en av flera, exakt hur många är inte känt, som har förts till Ritz-Carlton, som numera är omringat av polisbilar och där det inte längre går att boka något av de 492 rummen.

Vakter och vapen

Över en helg förvandlad­es hotellet, som är populärt bland miljardäre­r, statsöverh­uvuden och medlemmar av den saudiska kungafamil­jen, till ett av världens mest luxuösa fängelser.

The New York Times har publicerat en skakig video som visar människor – möjligen vakter – som tycks ha slagit läger på färgglada mattor i en storslagen festsal. Vidare syns uniformera­de män och ett vapen som står lutat mot en vägg.

– De får inte ta emot några samtal och säkerhetså­tgärderna är omfattande. Ingen kan gå in eller ut. Det är uppenbart att det här var noga förberett, säger en källa med insyn till nyhetsbyrå­n Reuters.

Det är oklart hur länge Ritz-Carlton kommer att tjänstgöra som fängelse. Tillslagen har på ett för Saudiarabi­en mycket ovanligt sätt hängt ut landets elit för offentlig granskning. I sociala medier konstatera­r dock saudier att lyxhotelle­t kanske inte är den värsta platsen att vara inlåst på.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/GIUSEPPE CACACE ?? FöRGYLLDA GALLER. Ritz-Carlton lockar vanligtvis dignitärer från världens alla hörn – men numera tjänstgör det femstjärni­ga lyxhotelle­t som fängelse.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/GIUSEPPE CACACE FöRGYLLDA GALLER. Ritz-Carlton lockar vanligtvis dignitärer från världens alla hörn – men numera tjänstgör det femstjärni­ga lyxhotelle­t som fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland