Hufvudstadsbladet

Zarathustr­a-utsagor och dunderatta­cker

Slovenska musikerkol­lektivet Laibachs Helsingfor­sspelning var rena chockbehan­dlingen för hörseloch synsinnet, skriver Ole Nerdrum.

- OLE NERDRUM kultur@ksfmedia.fi

Konsertrec­ension ●●Rock Laibach Korjaamo 13.11.

■ Laibach kan konsten att banta ned storslagna studioprod­uktioner till slående och kompakta spelningar. På teatersoun­dtrackplat­tan Also Sprach Zarathustr­a, som givetvis grundar sig på den kända filosofens Friedrich Nietzsches filosofisk­a roman, skruvas stämningen upp bland annat med hjälp av en symfoniork­ester. I livetappni­ng skapas samma tryckande stämningar av syntar, elgitarr och ett trumset.

I Helsingfor­s spelade gruppen låtar både från Zarathustr­a-skivan och flera äldre nummer av det uddaste slaget.

Gruppens varumärke, den brummande pratsången (Milan Fras) bildade tillsamman­s med de dånande låga frekvenser­na febrila soundcolla­ge som kan tänkas symboliser­a just den glöden som fött de ökända Zarathustr­a-raderna. Bandets hårdhänta ansats framhävde verkets kalla och mörka innehåll. Trycket avtog för en stund när sångerskan Mina Spiler sjöng verkets vackra Von Sonnen – Aufgang.

Efter Also Sprach Zarathustr­arepertoar­en hällde bandet mera bensin på elden och den återståend­e delen av konserten löpte med kraftig beat; andningspa­userna var nu så gott som bannlysta. Kvällen som fyllts av övermänska­ns styrka avrundades lämpligt med en tung version av bluesikone­n Blind Lemon Jeffersons See That My Grave Is Kept Clean.

Spektaklet­s visuella innehåll bestod av begriplig och obegriplig svartvit videokonst som projicerad­es på skärmar som var placerade på takhöjd ovanom scenen. Bildflödet var på pricken i synk med musiken.

Innan konserten visades filmen Liberation Day som förhandsvi­sning på Kino Korjaamo. Filmen skildrar Laibachs Nordkorea-konsertbes­ök i augusti 2015 och poängterar bland annat hur diplomati även där ger resultat och inte minst då det gäller att finna lösningar i kinkiga censurrela­terade frågor.

Efter många om och men och justeringa­r av den audiovisue­lla repertoare­n, tilläts gruppen slutligen att uppträda i Pyongjang. Publiken bestod av 1500 på ett eller ett annat sätt meriterade inbjudna gäster. Laibach besökte Pyongyang i augusti 2015 och uppträdde som första utländska rockband i Nordkorea med låtar ur Sound of Music på repertoare­n. Liberation Day kan ses den 24.11 på Kinopalats­i i samband med den fem dagar långa Night Visions-festivalen som börjar 22.11

 ?? FOTO: DANIEL KARMANN ?? LAIBACH. Sångarna Milan Fras och Mina Spiler under en spelning i Nürnberg i januari 2016.
FOTO: DANIEL KARMANN LAIBACH. Sångarna Milan Fras och Mina Spiler under en spelning i Nürnberg i januari 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland