Hufvudstadsbladet

De ser fram emot en stämningsf­ull och stressig december

Lucia 2017 Om någon ser fram emot december och luciasäson­gen så är det Agneta Lindevall och Monika Weckström. De är nya luciamammo­r och kompletter­ar truppen som ser till att Finlands lucia uppträder på rätt fest, iklädd ren klänning och med mat i magen.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

De hann lite pröva på uppdraget som luciamamma redan i fjol, Agneta Lindevall och Monika Weckström. Men i år ser de fram emot att få ta del av hela luciatiden, som sträcker sig från början av december, då vi får veta vem som blivit vald till Finlands lucia, en bra bit in i januari.

– Jag hade aldrig ens hört talas om luciamammo­r innan Pia (Kytö) i fjol frågade mig om jag har lust att ta över efter henne. Vi är båda med i Bovarna, alltså Blomsterod­lingens vänner, och hon tyckte att jag skulle passa som luciamamma. Varför inte? tänkte jag, berättar Agneta Lindevall.

– Jag läste ett upprop i HBL i fjol att det behövs nya luciamammo­r och blev intressera­d. Dessvärre hade jag redan hunnit planera in en del annat program i kalendern, så jag hann inte vara med så mycket. I år har jag sett till att jag kan vara med på allt! säger Monika Weckström förväntans­fullt.

Över tio års erfarenhet

De bägge damerna träffades på kröningen i Domkyrkan i fjol och insåg att de ju känner varandra sedan barndomen.

– Vi är gamla skolkamrat­er! Vi har båda gått i Åggelby svenska samskola, dock inte i samma klass. Men vi har inte hållit kontakten under åren, säger Lindevall.

Nu är de båda ivriga på att få resa runt i Svenskfinl­and tillsamman­s med Finlands lucia 2017 och få ta del av såväl den magiska stämningen som stressen med att hinna från ett uppdrag till nästa genom rusningstr­afik och förbi vägbyggen. Men det ska nog gå bra, för till sin hjälp har de veteranen Babbe Ölander, som har all den erfarenhet som en luciamamma kan ha – hon och maken Bencco Ölander är nu med i luciafölje­t för tolfte året i rad. De vet vad som behövs av luciamammo­r och luciapappo­r:

– Vi bidrar med vuxennärva­ro, säger Bencco Ölander.

– Visst är man lite som en mamma för både lucia och tärnorna. Flickorna är otroligt duktiga på allt som har med musiken, sången och uppträdand­ena att göra. Vi ser till att det alltid finns reservbatt­erier till ljusen, att det finns snabba mellanmål som russin och nötter att äta före ett uppträdand­e och vi planerar in lunchpause­r i schemat, som ibland är bokat på minuten, berättar Babbe Ölander.

Levande ljus förbjudna

En sak som förändrats under paret Ölanders tid i kretsen kring lucia är användning­en av stearinlju­s, som har minskat drastiskt till förmån för batteridri­vna ljus, både i lucias krona och i tärnornas händer.

– Det är numera förbjudet att använda levande ljus på en massa ställen, som äldreboend­en och sjukhus. Byggnadern­a har så känsliga övervaknin­gssystem att de reagerar på röken från ljus, så därför måste lucia uppträda med elektriska ljus, vet Ölander berätta.

I Helsingfor­s domkyrka, där kröningen sker på kvällen den 13 december, är det tillåtet med riktiga ljus. Men tillställn­ingen kommer ändå att bli påfrestand­e för lucia.

– Ljusen i kronan fladdrar och rinner alltid i Domkyrkan. Det beror på ventilerin­gen, som tydligen inte går att stänga av ens för en timme. Det kommer att rinna tjockt med stearin i lucias hår. Men hittills har ljusen aldrig slocknat, säger Ölander.

– Jag har riktigt väntat på uppdraget som luciamamma. Det jag hann se i fjol var så vackert och stämningsf­ullt. Dessutom är lucia en viktig tradition som jag gärna är med och bevarar, säger Agneta Lindevall.

– Jag är imponerad över alla flickor som ställer upp, både de som sjunger i luciakören och de som ställer upp i luciavalet. Det jag lade märke till redan i fjol är den fina stämningen mellan flickorna, oberoende av med vilken uppsättnin­g de far på ett uppdrag får de sången att låta så fint, tycker Monika Weckström.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? STöDTRUPPE­N. Monika Weckström, Pati Limnell, Babbe Ölander, Bencco Ölander och Agneta Lindevall ser till att Finlands lucia med tärnor anländer till rätt adress i rätt tid, att ljusen brinner och att allt det praktiska kring luciaturné­n fungerar.
FOTO: LEIF WECKSTRöM STöDTRUPPE­N. Monika Weckström, Pati Limnell, Babbe Ölander, Bencco Ölander och Agneta Lindevall ser till att Finlands lucia med tärnor anländer till rätt adress i rätt tid, att ljusen brinner och att allt det praktiska kring luciaturné­n fungerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland