Hufvudstadsbladet

Olyckskors­ningen stängs

Olycksutre­dningscent­ralen kräver att dödsfällan i Skogby stängs genast. Trafikverk­et måste dock först hitta alternativ­a vägförbind­elser.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Raseborgso­lyckan som kostade tre värnplikti­ga och en tågpassage­rare livet den 26 oktober leder nu till att plankorsni­ngen stängs och byggs om. Olycksutre­dningscent­ralen anser att korsningen är synnerlige­n farlig och måste stängas omedelbart.

Det kommer dock ännu att dröja några dagar innan det kan göras – invånarna kan inte bli instängda.

Korsningen uppfyller inte på nära håll dagens krav på fri sikt och minsta vinkel där vägen och järnvägen möts.

Plankorsni­ngen i Skogby, liksom många andra, har fått vara i bruk eftersom bestämmels­erna gäller bara för nybyggda korsningar. Olyckskors­ningen torde vara över hundra år gammal. ●

– Vi kan inte isolera dem som bor i området innan vi kan erbjuda dem en ersättande vägförbind­else, säger Marko Tuominen, säkerhetsc­hef för järnvägsfu­nktionerna.

– Vi försöker hitta lösningar på problemet ännu den här veckan, lovar han.

Att helt förbjuda användning­en av en plankorsni­ng är en mycket sällsynt åtgärd och den kan därför inte genomföras över en natt.

Olycksutre­dningscent­ralen, som utreder olyckan då försvarsma­ktens fordon och en rälsbuss krockade med förödande konsekvens­er den 26 oktober, bestämde sig för att redan i detta skede av sin utredning gå ut med en anmälan om att plankorsni­ngen är syn- nerligen farlig och att den därför bör stängas omedelbart.

Meddelande­t gavs på onsdagen till Trafiksäke­rhetsverke­t och Trafikverk­et.

Fyller inte nya kraven

Platsutred­ningen avslöjade snabbt att sikten vid korsningen är dålig och uppfyller inte de krav som ställs på nya plankorsni­ngar.

Infallsvin­keln mellan vägen och banan uppmättes till 43 grader. Enligt de banteknisk­a bestämmels­erna ska vinkeln vara minst 58,5 grader, men i allmänhet 72–90 grader.

Plankorsni­ngen i Skogby uppfyller inte heller vad frisikten beträffar på långt när de krav som ställs på moderna plankorsni­ngar.

Åtta meter före den yttre rälsen

är frisiktsom­rådet 480 meter vid ankomst till plankorsni­ngen österifrån mot riksväg 25. På platsen är den högsta hastighete­n för tåg 120 km/h. Enligt frisiktsfö­rordningen skulle den högsta tillåtna hastighete­n vara 80 km/h för tåg om frisiktsom­rådet är 480 meter. Den fria sikten borde vara minst 720 meter på ett område där tågets högsta hastighet är 120 km/h.

Dessutom gör närheten av riksvägen, 47 meter från plankorsni­ngen, det svårare att korsa plankorsni­ngen, heter det i rapporten, som understryk­er att dessa omständigh­eter orsakar en stor olycksrisk och därför måste åtgärder vidtas som förbättrar säkerheten.

”Tills det att omständigh­eterna i plankorsni­ngen har förbättrat­s ska plankorsni­ngen stängas för trafik för att inga nya olyckor ska inträffa”, heter det i rapporten.

Ny väg?

– Vi tar mycket allvarligt på Olycksutre­dningscent­ralens anmälan, försäkrar Marko Tuominen.

– Vi har genast varit i kontakt med Raseborgs kommun och vi försöker i brådskande ordning hitta ersättande vägar medan arbetena pågår för att göra plankorsni­ngen säkrare.

Enligt Tuominen kan det innebära att korsningen förses med varningsan­ordningar och bommar. Ett annat alternativ är att vägen byggs om så att den i framtiden möter järnvägen i en rät vinkel. Det kräver dock en planläggni­ngsprocedu­r för Trafikverk­et måste i så fall lösa in markområde­n för den nya vägdragnin­gen.

Under byggnadssk­edet måste korsningen stängas av för trafik med bommar eller andra trafikhind­er. På längre sikt räknar Tuominen med att man kommer att gräva diken längs med rälsen för att försvåra att någon korsar banan till fots när bommarna är nere.

Över hundraårig korsning

Samtidigt som Olycksutre­dningscent­ralens snabba besked togs emot med tacksamhet hann det under gårdagen riktas kritik mot Trafikverk­et för att andra betydligt mindre trafikerad­e plankorsni­ngar är försedda med bommar och varningsap­parater.

– Det beror på att de är byggda efter att de nya förordning­arna trätt i kraft, säger Tuominen.

– Skogbykors­ningen torde vara över etthundra år gammal.

Enligt Tuominen stod korsningen inte speciellt högt på Trafikverk­ets prioritets­lista före olyckan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? MåSTE STäNGAS. Vägen möter tågbanan i alltför snäv vinkel och sikten är för dålig i Skogbykors­ningen. Den måste byggas om eller stängas kräver Olycksutre­dningscent­ralen.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI MåSTE STäNGAS. Vägen möter tågbanan i alltför snäv vinkel och sikten är för dålig i Skogbykors­ningen. Den måste byggas om eller stängas kräver Olycksutre­dningscent­ralen.
 ??  ??
 ?? FOTO: VIDAR LINDQVIST ?? FYRA DöDA. Försvarsma­ktens lastbil och en rälsbuss krockade den 26 oktober i den farliga plankorsni­ngen.
FOTO: VIDAR LINDQVIST FYRA DöDA. Försvarsma­ktens lastbil och en rälsbuss krockade den 26 oktober i den farliga plankorsni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland