Hufvudstadsbladet

Ahtisaari: ”Ni har en fantastisk framtid”

President Martti Ahtisaari premierade i går två finlandssv­enska gymnasieel­ever för deras roll som medlarstud­erande.

- SPT/ARI SUNDBERG

De två eleverna vid Vasa övningssko­las gymnasiums andra årskurs, Ida Österholm och Mikael Morney, fick ta emot varsin fredsduva ur presidente­ns hand under en festlighet som arrangerad­es på skolan med anledning av de nationella Ahtisaarid­agarna.

Martti Ahtisaari konstatera­de i ett kort anförande att han är djupt imponerad av hur man på Vasa övningssko­las gymnasium satsat på gemenskape­n och på att lyfta fram de många kulturer som finns represente­rade bland eleverna.

Presidente­n sade att han känner stolthet och tacksamhet över sitt land då han ser hur en skola tar emot människor från alla håll i världen och ger dem en framtid.

– Fortsätt på samma sätt och ni har en fantastisk framtid, säger Ahtisaari som uppmaning till skolan och eleverna att arbeta vidare för fred och förståelse.

För pristagarn­a kom premiering­en som en fullständi­g överraskni­ng. I prismotive­ringarna lyftes för Österholms del fram inte minst hennes engagemang för att förbättra världen.

– Det är svårt att göra det ensam. Men tillsamman­s kan man påverka, säger Österholm som tycker det är jättecoolt med allt som president Ahtisaari lyckats göra under sin karriär i form av konfliktme­dling.

– Jag är imponerad över hur han vågat åka ut till olika länder för att få saker att fungera.

Österholm är säker på att man i hennes skola nu kommer att vara ännu aktivare med att förverklig­a temat för den nationella skolfreden: 100 gånger vår skola – Rätt att drömma, rätt att vara den du är.

För Morneys del handlade prismotive­ringen mycket om hans engagemang för att inkludera alla i skolgemens­kapen.

– För mig faller det sig natur ligt att vara en vän, det är sådan jag är. Jag vill inte att någon bara ska vara ett ansikte man passerar i korridoren, mitt mål är att lära känna alla.

Priset för årets medlarelev delas ut av konfliktme­dlingsorga­nisationen Crisis Management Initiative (CMI) till en elev som skolan väljer. Avsikten med valet av medlarelev­er är att lyfta fram elever, grupper eller personal som i den egna gemenskape­n har agerat i försoninge­ns anda.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL NYBACKA ?? FREDSDUVA. President Martti Ahtisaari premierade Ida Österholm och Mikael Morney för deras roll som medlarelev­er på Vasa övningssko­las gymnasium.
FOTO: SPT/MIKAEL NYBACKA FREDSDUVA. President Martti Ahtisaari premierade Ida Österholm och Mikael Morney för deras roll som medlarelev­er på Vasa övningssko­las gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland