Hufvudstadsbladet

Trumps rätt att bruka kärnvapen granskas

Är det rätt att USA:s president ensam kan fatta beslut om en kärnvapena­ttack? Frågan är aktuell i och med det verbala ordkriget mellan president Donald Trump och Nordkoreas diktator. Nu diskuteras den av utrikesexp­erter i senaten.

- TT/TINA MAGNERGÅRD BJERS

– Vi är oroliga för att USA:s president är så instabil, så volatil, och har en beslutspro­cess som är så verklighet­sfrämmande att han ger order om en kärnvapena­ttack som inte går i linje med USA:s nationella säkerhetsi­ntressen, sade den demokratis­ke Connecticu­tsenatorn Chris Murphy enligt nyhetsbyrå­n AP vid mötet i senatens utrikesuts­kott.

Enligt reglerna är det enbart presidente­n som kan fatta beslut om en kärnvapena­ttack. I princip kan ingen stoppa ett sådant beslut och när robotarna väl är på väg kan de inte återkallas.

Vad ses som hot?

Donald Trumps partikamra­t, utskottets republikan­ske ordförande Bob Corker, gick på Murphys linje. Corker har tidigare varnat för att presidente­ns hårda ord mot Nordkorea ställer USA på gränsen till ett tredje världskrig.

– Presidente­n ensam har befogenhet att ge en sådan order, oavsett om det sker som respons på en kärnvapena­ttack eller inte, sade Corker enligt nyhetstjän­sten Bloomberg.

Flera experter vittnade inför utskottet, bland annat för att belysa termen ”omedelbart hot”. Det är ett sådant som skulle motivera att presidente­n ger order om en kärn- vapenattac­k i förebyggan­de syfte. Enligt experterna finns det ingen tydlig definition av ett sådant hot. En kärnvapenb­estyckad robot på en nordkorean­sk avfyrnings­ramp skulle sannolikt kvala in, men det finns andra mer oklara scenarier.

Kan vägra

Den tidigare flygvapeng­eneralen Ro- bert Kehler, som var chef för USA:s centralkom­mando mellan 2011 och 2013, säger att kommandot i teorin kan vägra att utföra en presidento­rder om en kärnvapena­ttack – om man finner att den strider mot lagen. Men en sådan vägran skulle följas av en ”mycket svår konversati­on” och sannolikt leda till att generalen i fråga byts ut till en mer samarbetsv­illig.

USA:s president, som också är landets överbefälh­avare, har alltid en person med en väska kallad ”den nukleära fotbollen” i sin närhet. Detta eftersom mycket snabba beslut krävs i den händelse USA hotas av en kärnvapena­ttack. Till exempel tar det omkring 30 minuter för Rysslands långdistan­srobotar att nå USA. Givet den tid det tar att hantera koderna som finns i väskan och utföra själva ordern har en president omkring tio minuter på sig att fatta sitt beslut.

Det är oklart om utskottsmö­tet, det första om en presidents rätt att bruka kärnvapen sedan 1976, kommer att leda till vidare utredninga­r eller rekommenda­tioner.

 ?? FOTO: TT/AP/LEE JIN-MAN ?? NEJ TILL KRIG. Oroliga sydkoreane­r hoppades vid en anti-krigsdemon­stration i Seoul, att USA:s president Donald Trump inte låter sig provoceras av Nordkorea.
FOTO: TT/AP/LEE JIN-MAN NEJ TILL KRIG. Oroliga sydkoreane­r hoppades vid en anti-krigsdemon­stration i Seoul, att USA:s president Donald Trump inte låter sig provoceras av Nordkorea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland