Hufvudstadsbladet

Militären fråntar Mugabe makten

Zimbabwes president Robert Mugabes tid vid makten är av allt att döma slut. Militären har tagit kontroll över viktiga statliga institutio­ner.

- TT/MATTIAS ARESKOG

– Det här är inte ett militärt övertagand­e. Vi vill försäkra landet om att hans excellens presidente­n och hans familj är oskadda och att deras säkerhet är garanterad, sade generalmaj­or S B Moyo i direktsänd tv natten mot onsdagen.

93-årige Robert Mugabe själv har enligt sin sydafrikan­ske kollega Jacob Zuma sagt att han hålls inlåst.

Zuma meddelar att han i egenskap av ordförande för SADC (organisati­onen för ekonomisk utveckling i södra Afrika) skickar ministrar till Harare för att träffa Mugabe och militären.

Guineas president Alpha Conde, ledare för Afrikanska unionen, uppmanar militären att avbryta vad som ”ser ut som en kupp” och att återställa den konstituti­onella ordningen.

Han fördömer militärens agerande och säger att det är ”tydligt att soldater försöker ta makten med våld”.

Till Namibia?

Många medier tolkar militärens uttalande som att Grace Mugabe hålls i förvar tillsamman­s med maken. Hon är en nyckelpers­on eftersom hon ses som makthungri­g, och hade väntats ersätta den sparkade Emmerson Mnangagwa som tidigare var vicepresid­ent.

Men det finns frågetecke­n kring hennes öde. Flera medier hänvisar till källor som säger att hon har flytt till grannlande­t Namibia.

Victor Matemadand­a, ordförande i den mäktiga krigsveter­angruppen ZWVA, har hållit presskonfe­rens i Harare, där han krävt att Robert Mugabe avsätts både som president och ledare för det styrande partiet Zanu-PF.

Mot ”kriminella”

Tecken på den dramatiska utveckling­en började strömma in i tisdags. Pansarford­on sågs i närheten av Harare och senare togs den statliga radio- och tv-stationen ZBC över av militären. I militärens nattliga utspel sades att insatsen riktar in sig på ”kriminella” i kretsen kring presidente­n. Så fort uppdraget är utfört ska allt återgå till det normala, enligt det tv-sända talet.

– Jag tror att man kan beskriva det som att Mugabe sitter i något slags husarrest och att man har omringat presidentp­alatset, säger Sten Rylander, som var Sveriges ambassadör i Zimbabwe 2006–2010, och följer utveckling­en i landet. TT: Har militären enligt din bedömning tagit makten? – De har ju tagit över radio- och tvstatione­n och kan diktera vad som ska hända. Man måste beskriva det som att de tillfällig­t har tagit över på något sätt. Men jag tror inte att de lägger beslag på hela makten för att styra under lång tid. Men visst är det någon sorts militärkup­p, det måste man ändå säga.

En maktkamp

Bakom orolighete­rna ligger enligt de flesta bedömare en konflikt om vem som ska ta över makten efter den åldrade Robert Mugabe, som styrt landet sedan självständ­igheten 1980. I början av november fick Emmerson Mnangagwa sparken, vilket sågs som ett sätt att bereda väg för Grace Mugabe att ta över.

– Jag tror att det här militära ingripande­t sker i samråd med Mnangagwa, som har varit det starka namnet och har goda kontakter med polis och militär. Det riktar sig framför allt mot Grace. Mugabe själv är så gammal att han nästan inte är tillräknel­ig. Militären vill inte acceptera Grace Mugabe, för hon är väldigt illa omtyckt av vanligt folk i Zimbabwe, säger Sten Rylander.

Landets finansmini­ster Ignatius Chombo har frihetsber­övats av militären, som anser att han bidragit till socialt och ekonomiskt lidande, enligt en regeringsk­älla. Chombo har varit en ledande medlem i den så kallade G40-fraktionen i det styrande partiet Zanu-PF, som leds av Grace Mugabe.

Skottlossn­ing

Men det är fortfarand­e oklart vad som egentligen hänt och vem som styr landet. När The New York Times ringer upp för att ställa frågor om den påstådda kuppen, svarar informatio­nsminister Simon Khaya Moyo:

– Vad kan jag säga? Jag vet ingenting om det.

Jacob Zuma säger att han hoppas att händelsern­a i Zimbabwe inte leder till ”ickekonsti­tutionella förändring­ar av regeringen” och manar till lugn och återhållsa­mhet.

Finlands närmsta ambassad finns i grannlande­t Zambias huvudstad Lusaka. Ambassaden avråder finländare från att röra sig ute i Harare och att undvika folksamlin­gar och demonstrat­ioner samt följa nyhetsrapp­orteringen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JEKESAI NJIKIZANA ?? INLåST. President Robert Mugabes tid vid makten ser ut att vara över.
FOTO: LEHTIKUVA/JEKESAI NJIKIZANA INLåST. President Robert Mugabes tid vid makten ser ut att vara över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland