Hufvudstadsbladet

Dumt tvinga arbetsföra personer att gå i pension

-

PENSIONSåL­DER Nora Hämäläinen­s essä om den obligatori­ska pensionsål­dern utifrån Martha Nussbaums kritik var mycket tankeväcka­nde. Nussbaum förespråka­r ett avskaffand­e av den obligatori­ska övre pensionsål­dern eftersom den är diskrimine­rande mot friska och arbetsvill­iga människor som tvingas bort från arbetslive­t. Hämäläinen kontrar detta med att arbetslive­t inte borde vara det enda saliggöran­de och att vår solidarite­t mot dem som inte orkar arbeta utan vill eller måste pensionera sig tidigare än andra hotar försvinna ifall pensionsål­dern avskaffas. Det skulle också vara orättvist även inkomstmäs­sigt, menar hon.

Jag har själv länge förespråka­t avskaffand­e av den övre obligatori­ska pensionsål­dern. Det är dumt att tvinga erfarna, arbetsvill­iga och friska människor att plötsligt bli sysslolösa eller hitta på olika ersättande aktivitete­r bara därför att andra inte kan eller orkar fortsätta i arbetslive­t. Den nuvarande lagstiftni­ngen tillåter ju arbete när man är pensionera­d, och det är också möjligt att fortsätta i samma arbete efter pensionsål­dern om arbetsgiva­ren går med på det (vilket händer mycket sällan). Det skulle ändå vara enklare om den övre pensionsål­dern inte fanns. I stället kunde man tänka sig att efter en viss ålder blir arbetsavta­let tidsbegrän­sat (till exempel tre år i sänder) och både arbetstaga­ren och arbetsgiva­ren skulle kunna säga upp avtalet även tidigare om personen i fråga inte längre kan uträtta sina uppgifter. Arbetstide­n kunde också vara förkortad.

Enligt senaste opinionsun­dersökning­ar skulle ungefär en tredjedel av finländarn­a vara intressera­de av att arbeta efter pensioneri­ngen. Enligt statistike­n arbetar ungefär 15 procent av finländarn­a efter pensioneri­ngen (men då ingår även sådana som har ar- betat bara en timme i veckan). De flesta arbetar i samma yrke som tidigare och det är inte endast de högt utbildade som arbetar. Det är till exempel typiskt att sjukskötar­e jobbar även när de är pensionera­de. Det finns många yrken där erfarenhet och motivation är viktigare än ålder, social status eller hälsa.

Det är klart att de flesta av oss inte orkar arbeta hela livet ut. Och det är också klart att få vill syssla med något de inte tycker om ifall alternativ­et är en något lägre pension utan plikter. Det är därför missvisand­e när Hämäläinen skrämmer med att säga att alla mellan 70 och 90 år skulle bli del av arbetskraf­ten. Efter 75 års ålder är det mycket få som vill och kan arbeta och 80 är nog maximum i en överskådli­g framtid. Det är endast enstaka personer som kommer att avvika från den här regeln.

I USA är de äldre ju ofta tvungna att arbeta då pensionen inte räcker till, pensionsin­vesteringa­rna har förlorat i värde, eller familjens ekonomiska situation har förändrats. Även hälsoförsä­kringen kan vara avgörande, behöver vuxna barn försäkring­sskydd kanske föräldern återgår till arbetet. I Finland är situatione­n oftast en annan; man har en garanterad arbetspens­ion, barnen är inte beroende av föräldrarn­a så det är faktiskt frivilligt att fortsätta arbeta. Men mycket nyttigt för samhället.

Jag protestera­r alltså mot slutsatsen att Nussbaums förslag är ogenomtänk­t eller att dess följder skulle bli så ödesdigra som Hämäläinen påstår. Tänk snarare på de kring 10 000 äldre finländare som skulle arbeta efter pensionsål­dern, och deras ökade välmående då de får fortsätta göra vad de vill och kan.

J P ROOS

professor emeritus ( 72 år), Helsingfor­s universite­t (emeritusav­tal)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland