Hufvudstadsbladet

Torium är bättre än uran

-

ENERGI En typisk kärnkrafts­reaktor använder på ett år 250 ton uran, som anrikas till 35 ton, men förbränner dock bara 6,5 procent av uranet. För torium behövs det bara ett ton per år och allt förbränns. De 35 ton uranstavar­na skall förvaras i 100 000 år. Av toriums restproduk­ter behöver 83 procent bara tio år för att mista sin radioaktiv­itet och resten måste förvaras i bara 300 år. 100 gram plutonium återstår, men kan återanvänd­as.

Globalt har 2,6 miljoner ton torium hittats i marken, men man tror att det finns mera. Norge har de största reserverna i Europa, 5 procent, men Australien har 19 procent. Globalt har torium tre-fyra gånger mera reserver än uran. Dessutom är ett ton torium 15 gånger starkare än ett ton uran. Finland konsumerad­e 85,1 TWh elektricit­et 2016 och behöver bara 9,6 ton torium för att producera sin elektricit­et i ett år. Av anrikat uran behövs det för samma behov 35 ton.

5 000 ton torium kan täcka hela jordklotet­s behov av

elektricit­et i ett år.

Redan nu kan man använda torium då Thor Energy i Norge producerar bränslesta­var, som fylls med torium och uran. De används på prov i existerand­e kärnkraftv­erk.

I de nya kommande kärnkrafts­reaktorern­a består bränslet av en liten mängd uran 233 som i en upphettad saltblandn­ing av litiumfluo­rid och berylliumf­luorid bombardera­r torium med neutroner som förvandlas till klyvbart material och producerar värme. Processen fortsätter automatisk­t utan uran. Massan kan inte koka över, som i Tjernobyl, och inte heller råka ut för härdsmälta då den redan är smält vid vanlig arbetsdrif­t. Den kan heller inte fatta eld eller explodera. Med torium är kärnkrafts­katastrofe­r i framtiden inte möjliga.

I Kina, Indien, USA och Norge sker intensiv forskning och man beräknar att de första toriumkärn­kraftsreak­torerna skall vara i drift om cirka 15 år. Man har i Oak Ridge i USA prövat en nickellege­ring som material i reaktortan­ken och rörsysteme­t som klarade belastning­en i fyra år,

sedan uppkom rostproble­m. Man utvecklar nu en rostfri keramik av kiselkarbi­d som man tror klarar av glödhett salt och bestrålnin­g av neutroner i flera årtionden.

Torium är räddningen och kommer att säkerställ­a elektricit­etsbehovet på hela jorden för en mycket lång tid framåt. Kraftverke­n kan placeras nära storstäder och även under jorden utan risk OLOF PALMGREN Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland