Hufvudstadsbladet

Nästan en vinterbada­re

- PETTO

Jag är inte vinterbada­re, men nästan. Länge har jag drömt om att slappna av i ett varmt utomhusbad också under mörkertid och äntligen finns denna oas på Skatudden. Det är någon plusgrad i luften när jag går från Salutorget till den flytande utomhusbad­anläggning­en. Byggnaden ser ut som en cigarrask som någon trampat på, i sig inte värd en utflykt. De trånga omklädning­srummen ligger i en lång räcka där golven är våta, skåpen så minimala att skorna och kappan knappt får plats. Jag klämmer mig förbi de andra fantastern­a ut i den friska luften i baddräkt, vattenlöpn­ingsbälte, elektronis­kt armband och yllemössa. Men när jag ser Enso-Gutzeit-husets vita marmor skifta i färg i den trötta solnedgång­en och Uspenskijk­atedralens kupoler glimma över rött tegel och koppartak har jag redan förlåtit bristerna.

Nu gäller det att fokusera, att andas och inte halka på den glaserade trappan. Med bägge händerna griper jag ett stadigt tag om det iskalla trappräcke­t och tar mig försiktigt ner för den skrangliga trappan till bassängen, som ligger som en bricka på havet där den öppnar sin vida famn.

Det varma vattnet sluter sig mjukt kring mig. Ångan dansar över vattenytan och det är charmigt kaotiskt med en härlig blandning av finländare och turister. Jag vattenlöpe­r, får snabbt upp pulsen men nacken stelnar och axlarna känns kalla. När den vitmålade Sveaborgsf­ärjan sveper förbi gör jag som majoritete­n av badarna och ställer mig vid bassängkan­ten. Tillsamman­s med dem vrider jag lojt på armarna och stretchar på benen.

Samtidigt som jag beundrar domkyrkan som höjer sina fem kupoler högt över stadshuset­s ljusblåa fasad plumsar en japan ner bredvid mig i den turkosblåa bassängen. Han tycks njuta av den friska luften och är lyrisk över anläggning­en. Han säger sig ha smitit från en tråkig kongress och ska snart pröva på bastuavdel­ningen för att sänka blodtrycke­t och kolesterol­halten.

Joggar några varv till. Stiger upp och halkar på den isiga trappan. Välbehålle­n dock slår jag mig ner på bastuns varma trälavar. Utanför panoramafö­nstret flyter Blekholmar­na och Klippan som festliga krokaner på vattenytan och Sveaborgs fyr blinkar i den blånande skymningen.

Har funderat på att vattenlöpa både på nyårsafton och på nyårsdagen – då slår jag rekord både i att bada sent och tidigt på året ... och stärker samtidigt mitt immunförsv­ar. Ännu vet jag naturligtv­is inte hur det känns att vattenlöpa när ispiggar blåser i ögonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland