Hufvudstadsbladet

Suverän Thåström i kanonform

Thåström visar på prov på sitt kunnande och levererar en oerhört stark spelning på Circus. Det är ingen överdrift att påstå att Thåström är i sitt livs form.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

Thåströms konsert på Circus lämnade inget utrymme för diskussion­er. Den svenska rockikonen är i sitt livs form och levererade en briljant konsert från start till mål.

Det är redan drag under galoschern­a när Sven Joakim Thåström stegar upp på Circus scen. Stämningen är på topp bland den överväldig­ande svensksprå­kiga majoritete­n i publiken. Ryggdunkni­ngar och sidu morjens hörs i rökrummet, i baren och på toaletten. Även en hel del svenska Thåströmsu­pportrar är närvarande. När Thåström sedan sparkar i gång med sitt intensiva set, höjs stämning- en med flera snäpp. Thåström har intagit Circus och gör det med besked. Bluesen i Malmö inleder spelningen och jag har alltid gillat Thåströms skildringa­r av olika ställen som betytt mycket för honom. Thåström har en unik förmåga att hitta det bästa och det sämsta av platser utan att det blir för sentimenta­lt eller romantiskt.

Beväpna dig med vingar och Imperiet-låten Jag är en idiot fortsätter den imponerand­e starten. Thåström är en intressant artist att följa med. Samtidigt som han är ytterst närvarande för publiken, känns det ändå som om han befinner sig i sin egen värld. Det är en mycket fysisk spelning. Thåström rör sig mycket och gestikuler­ar vilt med sina armar och händer. Man sugs in i Thåströms universum. Det är också all orsak att lyfta fram Thåströms band med fantastisk­t skickliga musiker som gitarriste­n Pelle Ossler, basisten Ulf Ivarsson, Niklas Hellberg på piano, Mikael Nilzén på synth och trummisen Anders Hernestam. Bandet lyckas perfekt med att i samspel med Thåström leverera ett vackert muller med en klockren precision. Speciellt roligt att se hur Ossler använder sin gitarr också som ett stråkinstr­ument

När Brev till 10:e våningen hörs hade man faktiskt önskat att sidu morjens och ryggdunken hade avtagit. Den lågmälda, men stämningsf­ulla låten med Thåströms upplevelse­r från Stockholm och Stockholms­förorten Rågsved med mästaren på akustisk gitarr, hade förtjänat en annan bakgrundsm­atta än högljutt ordbajsand­e i publiken.

Ingen sjunger blues som Jeffrey Lee Pierce är sedan en av spelningen­s riktiga höjdare i ett annars också högklassig­t uppförande. Thåströms ord och stavningar bokstavlig­en letar sig in i kroppen. Mot slutet av spelningen höjs tempot och i Old Point Bar och En vacker död stad innan det är dags för kvällens första allsång i Ebba Grön-låten Die Mauer, som 35 år efter uruppföran­det inte förlorat sin betydelse. Även om texten handlar om Berlinmure­n känns låten som en svidande aktuell påminnelse om hur Europa bygger upp nya murar där ingen får passera och ingen kommer förbi. När det sedan är dags för extranumme­r, som till exempel St. Ana Katedral, är Thåström uppe i sådana sfärer att när de sista tonerna för kvällen sakta ebbat ut, befinner man sig i ett upprymt tillstånd.

Thåström bevisar med all tydlighet att han med drygt 40 år i branschen inte är någon föredettin­g vars bäst före-datum gått ut. Thåström är i särklass och med fog Sveriges enda riktiga rockstjärn­a. Han är en artist som inte behöver jämföras med någon annan. Han är Thåström, så som vi vill ha honom. En vädjan är på sin plats till Thåström: ”Snälla lägg aldrig av”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
 ??  ?? SCEN KONST SAMHäLLE NöJE LITTERATUR FILM & TV MUSIK
SCEN KONST SAMHäLLE NöJE LITTERATUR FILM & TV MUSIK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland