Hufvudstadsbladet

Alliansfri­het ger mera säkerhet

- MÅRTEN WIKSTRÖM Helsingfor­s

Nato Per-Erik Lindholms inlägg i HBL (4.11.) under rubriken ”Lär av historien” är ett gott exempel på de argument som tagits fram för att försvara Finlands medlemskap i Nato. Men borde vi inte följa de råd som gavs av presidente­rna Gustaf Mannerheim, J.K. Paasikivi och Urho Kekkonen?

Om Finland ingår medlemskap i Nato innebär det utan tvekan ett starkt misstroend­e mot vår gränsgrann­e, Ryssland. Ryssland är inte oväntat klart oroat av att Nato övertar allt flere av dess grannregio­ner och det är självklart att de reagerar negativt inför detta med ökad militär spänning som följd. Här i Finland borde vi utgå ifrån idén att ha goda och stabila relationer till vårt östra grannland (såsom Mannerheim, Paasikivi och Kekkonen påpekat) och minnas vår viktiga ~1 200 kilometer långa östra gräns.

Som medlem av Nato förlorar vi helt vår unika status som militärt alliansfri nation och fogar oss till en organisati­on som de facto leds av USA. Måste vi faktiskt gå i ”metoo”ledband med de forna kommunists­tyrda länderna Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Tjeckien, Bulgarien, Rumänien och Albanien?

Vill vi faktiskt dessutom betala för detta, som bergsäkert blir dyrt, i stället för att utveckla vårt eget nationella försvar till en grad som gör det vanskligt och olönsamt för en eventuell angripare att ta till vapen mot oss? Gärna i militärtek­nologiskt samarbete med Nato. Vi måste minnas att medlemskap i Nato innebär att vid varje skärmytsli­ng mellan Ryssland och Nato på områden långt från oss skulle vi vara ”fienden” oberoende av att vi sitter här uppe i Norden! Skulle Ryssland angripa de baltiska länderna skulle vi som Natomedlem automatisk­t vara i krig, men inte annars! Påståendet att man inte kan förbli neutral under sådana omständigh­eter håller inte; se bara på Sverige under andra världskrig­et.

Till sist har vi förstås möjlighete­n att Ryssland angriper oss. Detta är ju Natoivrarn­as

Måste vi faktiskt gå i ”metoo”-ledband med de forna kommunists­tyrda länderna Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Tjeckien, Bulgarien, Rumänien och Albanien?

egentliga argument, samt att ett Natomedlem­skap skulle förhindra detta och öka våra chanser att försvara oss. Här har Natoföresp­råkarna otvivelakt­igt rätt, men det förutsätte­r alltså att Ryssland skulle anfalla Finland, vilket i mitt tycke är ytterst osannolikt.

Däremot skulle ett militärt alliansfri­tt Finland ge Ryssland mera säkerhet vid sin nordvästra gräns och skulle därmed utgöra en god grund för ökad militär säkerhet i hela Östersjöre­gionen. Jag tror också att militär alliansfri­het skulle göra utomordent­ligt gott för finländsk business i östlig riktning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland