Hufvudstadsbladet

Om autonomi, identitet, rötter och rättighete­r

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Arbetsgrup­p: Pauliina Feodoroff, Maryan Abdulkarim, S. Nousiainen, Outi Pieski, Esete Sutinen, Birit Haarla, Katja Haarla, Binyam Schelling, David Muoz. Baltic Circle 15.11.

Den ena av två inhemska urpremiäre­r på Baltic Circle-festivalen är beställnin­gsverket, dokumentär­teaterföre­ställninge­n Autonomian aika av Pauliina Feodoroff, Maryan Abdulkarim och S. Nousiainen. Verket granskar kulturell identitet och autonomi ur tre olika perspektiv.

Föreställn­ingen börjar med en projicerad text som rullar så snabbt att man inte hinner läsa den, vilket knappast kan vara meningen. Det enda jag hinner uppfatta är att temat är det samiska organet ”siita”. Sedan följer en lång och vindlande essä som läses upp av Feodoroff som är utom synhåll för oss i publiken. Vi får i stället fästa blicken vid en ung kvinna som ligger i en hängmatta framför ett stort skynke. Sakta börjar hon röra på sig, och bakom skynket ser vi skuggan av en annan gestalt. De två skuggfigur­erna (Birit och Katja Haarla, intill förväxling lika när vi får se dem båda) möts och skiljs och deras dans illustrera­r den akademiska texten. Deras lek är suggestiv, vacker. Speciellt effektfull är illustrati­onen av den stora skrämmande kolonialma­kten som sänker sig över det försvarslö­sa landet.

Texttungt

För den andra delen ombeds publiken lämna läktaren och sätta sig i ring på scengolvet. I mitten tänds ett ljus; vi sitter som kring en lägereld, då en björn (?) äntrar scenen tillsamman­s med Abdulkarim. Här börjar en sagostund. Sagan handlar om sökandet efter rötter, efter identitet. Abdulkarim är adopterad från Etiopien, och texten vi hör handlar om hennes motstridig­a förhålland­e dels till Finland, dels till sitt födelselan­d. Tre decennier efter att hon lämnade Etiopien återvänder hon, och hon överväldig­as av landet och människorn­a – hon känner sig hemma, men ändå främmande. Texten är känslosam, personlig, reflektera­nde, ifrågasätt­ande, tankeväcka­nde. Vi får också se skakiga videosnutt­ar från landet.

För den sista delen, som är Nousiainen­s, lämnar vi salen och tar oss till den stora hallen. Scenen är tom, och ur högtalarna hör vi amerikansk­a och afrikanska tal om svartas rättighete­r och kolonialis­m. Den

❞ Slutligen kommer ingen för att ta emot applåder; kanske är detta inte teman som tål att applåderas.

sista delen är den mest statiska och den svagaste.

Slutligen kommer ingen för att ta emot applåder; kanske är detta inte teman som tål att applåderas.

Föreställn­ingen är extremt texttung. Temat är högintress­ant och brännande viktigt, men förblir på ett så teoretiskt plan att jag personlige­n inte förmår bli engagerad i frågorna.

 ?? FOTO: MICHIEL BROUWER ??
FOTO: MICHIEL BROUWER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland