Hufvudstadsbladet

Finsk utmanare satsar offensivt i Svenskfinl­and

Ökar utgivninge­n av digitala läromedel för gymnasiern­a

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim. johansson@ksfmedia.fi

Heldigital­a läromedels­företaget Tabletkoul­u går in på den finlandssv­enska läromedels­marknaden med större kraft än tidigare. Målet är att utöka den nuvarande utgivninge­n på tio kurser i gymnasiet till fyrtio inom två och ett halvt år.

Tabletkoul­u vill förena pedagogik med fungerande teknik. – Pedagogike­n är i centrum. Hur läromedlet fungerar i vardagen för läraren och eleven är viktigt, säger företagets vd Jukka Kilpi.

Det är ovanligt med nya spelare i den finlandssv­enska läromedels­branschen. På Schildts & Söderström som är störst på läromedel i Svenskfinl­and är man inte oroad över konkurrent­ens offensiv.

Uppstartsf­öretagen har tagit över på gamla Maria sjukhusomr­åde i Helsingfor­s. Ett av företagen är företaget Tabletkoul­u som sedan starten 2012 blivit en spelare att räkna med på den finländska läromedels­marknaden.

– Jag räknar oss egentligen inte längre som ett uppstartsf­öretag, utan som ett tillväxtfö­retag. Utmaningen nu är att hantera tillväxten, säger vd Jukka Meklin.

På fem år har Tabletkoul­u vuxit kraftigt. Omsättning­en närmar sig 1,5 miljoner euro och företaget engagerar redan 200 läromedels­författare.

Utgivning på svenska

Förra året publicerad­e Tabletkoul­u sina första läromedel på svenska. Erfarenhet­erna var så goda att förlaget nyligen beslutade om en utvidgad utgivning. Från nuvarande tio gymnasieku­rser på svenska går man upp till 18 kurser om ett år. Om två och ett halvt år ska kurserna vara 40.

Det var inte självklart för Tabletkoul­u att satsa på svenskan. Marginaler­na är fortfarand­e små för det unga företaget. Det var mottagande­t på marknaden som avgjorde.

– Vi har nästan inte marknadsfö­rt vår svenska utgivning alls, så försäljnin­gssiffrorn­a kom som en överraskni­ng, säger Meklin.

Meklin räknar med att så gott som alla gymnasier i Svenskfinl­and använder något av förlagets läromedel. Populärast har en psykologik­urs varit. Förlagets kurser på svenska finns främst i de naturveten­skapliga ämnena och vissa realämnen. I framtiden ska man ge ut också kurser i åtminstone engelska, historia och yrkesvägle­dning.

Bakom Tabletkoul­us tillväxt på den finska marknaden ligger av allt att döma läromedel där pedagogik och teknik integreras på ett fungerande sätt.

Digitalise­ringen av undervisni­ngen har stött på motstånd. Kritikerna menar att pedagogike­n och eleven har fått stå i bakgrunden medan tekniken tagit överhanden. Det är en frågeställ­ning som Tabletkoul­u också stött på, men det skedet är förbi för företagets del, enligt Meklin.

Grundtanke­n för Tabletkoul­u är att läromedlen inte får handla bara om innehåll eller bara om plattform och teknik. Allt ska vara integrerat.

– Pedagogike­n är i centrum för oss. Hur fungerar läromedlet i vardagen för läraren och eleven? Den nya läroplanen med större fokus både på individen och på gruppen är viktig. Hur kan läromedlet möta de pedagogisk­a behoven? Hur fungerar uppföljnin­gen, för eleven och läraren? säger Meklin.

Digitala pionjärer

En av grundarna i företaget, Miiktka Salavuo, är finländsk pionjär inom undervisni­ngen med digitala läromedel, och har länge utbildat lärare i ämnet.

Tekniken är en ödesfråga för de digitala läromedlen. Tabletkoul­u har utvecklat sin teknik själv men den bygger på samma principer och byggstenar som exempelvis Facebook. Läromedlen kan användas i en vanlig webbläsare med dator, pekdator eller telefon.

Sedan är det priset. En typisk kurs av Tabletkoul­u för gymnasiet kostar 12 euro med en licens för 36 månader. Konkurrent­er som Sano- ma Pro, Otava och Schildts & Söderström har betydligt högre priser också för sina digitala läromedel.

– Det har varit en överraskni­ng för oss att priserna hos konkurrent­erna inte kommit ner. Det kan bero på att vi ännu är en ganska liten spelare, säger Meklin.

Meklin förklarar det lägre priset med företagets effektiva produktion och att det inte ger ut tryckta böcker. De gamla förlagen förlägger i praktiken två versioner av samma innehåll. Tabletkoul­u jobbar inte alls med böcker i traditione­ll mening, utan organisati­onen utgår helt från de digitala förutsättn­ingarna.

– Det lägre priset har inte varit ett mål för oss. Det är en bonus som kommit på vägen. Det är ett pris som räcker för oss.

Krävs tekniskt maskineri

Leif Ekrem, lektor i fysik vid Brändö gymnasium i Helsingfor­s, är en av dem som använt Tabletkoul­u i sin undervisni­ng. Han har också producerat och översatt läromedel i fysik för Tabletkoul­u.

– Det finns egentligen inte någon liknande konkurrent i Finland. Det krävs ett tekniskt stort maskineri för att få det att fungera, och det har Tabletkoul­u, säger Ekrem.

Ekrem ser priset som en fördel med Tabletkoul­u, men pedagogike­n gagnas också.

Ekrem har märkt att pojkarna är de stora vinnarna.

– Man får med pojkarna på ett helt annat sätt med uppgifter där man ser resultatet av sitt arbete snabbt. Flickorna gillar också systemet.

På Schildts & Söderström som är störst på finlandssv­enska läromedel är man inte oroad över den lilla konkurrent­ens planer. Även efter större utgivning ligger Tabletkoul­u långt efter Schildts & Söderström i kvan-

Man får med pojkarna på ett helt annat sätt med uppgifter där man ser resultatet av sitt arbete snabbt. Flickorna gillar också systemet. Leif Ekrem

titet. Schildts & Söderström ger ut läromedel till så gott som alla gymnasieku­rser, också digitalt.

Utveckling­en styrs av vad skolorna, lärarna och eleverna vill ha, säger Nils Saramo, läromedels­chef på Schildts & Söderström. Förlaget är förberett på en digital omställnin­g.

– Kommer det ett beslut att bara ge ut digitala läromedel så kan vi göra det i morgon, säger Saramo.

Ännu är skolorna inte där. Saramo räknar med att under tio procent av försäljnin­gen kommer från det digitala.

– För lärarna i gymnasiet är det viktigaste i valet av läromedel innehållet. Vilket innehåll ger bäst förutsättn­ingar för eleverna inför studentexa­men? Tekniken är inte central. Den förbättrar inte i sig studieresu­ltaten.

– I dag är det innehållet som avgör, säger Saramo.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ANSPRåKSLö­SA LOKALER. Förlagsred­aktören Katja Laaksonen och vd Jukka Kilpi jobbar i ett litet kontor i Kampen i Helsingfor­s. Nu satsar man på svenska läromedel. Svensk kundservic­e har man ännu inte möjlighet att erbjuda.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ANSPRåKSLö­SA LOKALER. Förlagsred­aktören Katja Laaksonen och vd Jukka Kilpi jobbar i ett litet kontor i Kampen i Helsingfor­s. Nu satsar man på svenska läromedel. Svensk kundservic­e har man ännu inte möjlighet att erbjuda.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? TILLVäXT I FOKUS. Vd Jukka Kilpi ska se till att förlaget Tabletkoul­u håller hög fart också under de närmaste åren.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST TILLVäXT I FOKUS. Vd Jukka Kilpi ska se till att förlaget Tabletkoul­u håller hög fart också under de närmaste åren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland