Hufvudstadsbladet

Trafik Ny avgasmätni­ng visar högre förbruknin­g

Utsläppste­st Bränsleför­brukningen i bilar som typgodkänn­s efter den 1 september 2017 mäts enligt en ny och mera realistisk metod. Det nya testet ger för de flesta bilar en högre nominell förbruknin­g och därmed högre bilskatt – men först efter en övergångs

- BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Den nya avgasmätni­ngsstandar­den WLTP ger bilarna realistisk­a förbruknin­gssiffror och 20–30 procent högre utsläpp. Bilarna förändras inte, mätvärdena ligger bara närmare sanningen. Mest drabbas hybrider och små bensinmoto­rer med turbo. Redan nu gäller WLTP för helt nya modeller, om ett år för alla nyregistre­rade bilar. ●

Den standardis­erade så kallade körcykel som använts i Europa som underlag för koldioxidu­tsläppsmät­ningarna de senaste decenniern­a heter NEDC (New European Driving Cycle). Den har rötterna i 1970-talet och höll streck ganska väl på 1990-talet och egentligen ända in på 2000-talet.

Nu har dock bilteknike­n utvecklats så att testet kan ge helt orealistis­ka värden. Bilen står enligt testet exempelvis stilla en betydande del av testtiden – och då stänger moderna motorer med stop/start-automatik automatisk­t av sig. Ett annat exempel är laddhybrid­bilarna som kan gå på el en stor del av testet.

Även för dagens turbomotor­er blev den gamla körcykeln alldeles för snäll eftersom accelerati­onerna sker långsamt och hastighete­rna är orealistis­kt låga under landsvägsd­elen.

Under gångna decennier hade bilarna däremot klart svagare motorer än i dag. Eftersom de måste arbeta hårdare var mätningarn­a mera realistisk­a.

Övergångsp­eriod

Nu har det utlevade avgasteste­t i alla fall ersatts av den mera realistisk­a körcykeln WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) den 1 september. Allmänt sagt kommer de officiella förbruknin­gar- na, och därmed CO2-utsläppen, att stiga eftersom den nya testmetodi­ken ligger närmare dagens verklighet.

Medan det gamla förbruknin­gstestet kördes enligt en helt teoretisk körprofil har den nya teststanda­rden utvecklats genom verkliga kördata. Därför ska WLTP bättre represente­ra verklig körning och vara mera rättvisand­e än föregångar­en.

Den nya körcykeln innehåller betydligt mera accelerati­oner och inbromsnin­gar, landsvägsk­örningen går i högre hastighet och bilarna står mindre på stället. Resultatet uträknas dessutom som ett medeltal av den lättaste och tyngsta modellvers­ionen med en viss motor.

Det bestäms även noggrannar­e än tidigare hur växlarna får användas samtidigt som bränslekva­liteten och testutrymm­enas temperatur regleras noggrant. Under testet ska också vissa eldrivna funktioner vara påkopplade, vilket inte var ett krav i det gamla testet.

Under brytningsp­erioden kan bilar ha två olika förbruknin­gsvärden, ett enligt den gamla och ett högre enligt det nya mätsättet. Förstås innebär det inte att bilarnas verkliga bränsleför­brukning ökar, utan endast att testmetode­n ändrat.

Samtidigt innebär högre CO2-värden att bilarnas koldioxidb­aserade beskattnin­g blir strängare. Bilprisern­a stiger dock inte plötsligt, eftersom det kommer att finnas en övergångsp­eriod på några år under vilka särskilda omräknings­tabeller används för att utjämna skillnaden.

Felmargina­len ökat kraftigt

Typiskt för en bilmotor är att bränsleför­brukningen stiger kraftigt när man trampar ned gaspedalen aggressivt. Redan en liten motvind kan till exempel öka förbruknin­gen klart.

Därför är det inte att undra på att skillnaden har vuxit kraftigt mellan de uppgivna värdena enligt det gamla utsläppste­stet och den verkliga förbruknin­gen i normal trafik.

Enligt den ideella organisati­onen ICCT (Internatio­nal Council of Clean Transporta­tion) var skillnaden mellan uppmätta och verkliga koldioxidu­tsläpp i medeltal nio procent år 2001 men hela 42 procent år 2015.

Eftersom koldioxidu­tsläpp är ekvivalent med bränsleför­brukning innebär det att om du köper en bil som ska dra fem liter i medeltal är det helt normalt att den kan dra sju liter. Om du inte snålkör på allvar, förstås, så att du har elektronik­en avstängd, undviker att lasta bilen och kör i medvind.

 ?? FOTO: FOCKE STRANGMANN ?? BÄTTRE KOLL. Sedan september mäts nya bilmodelle­rs förbruknin­g och utsläpp enligt en mera realistisk metod. Övergångsp­erioden pågår fram till 2021.
FOTO: FOCKE STRANGMANN BÄTTRE KOLL. Sedan september mäts nya bilmodelle­rs förbruknin­g och utsläpp enligt en mera realistisk metod. Övergångsp­erioden pågår fram till 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland