Hufvudstadsbladet

Prinsen som inte blev kung av Finland

Prins Philipp av Hessen fick aldrig träffa sin farfarsfar – Fredrik Karl av Hessen – han som gått till historien som kung av Finland i två månader tills han avsade sig uppdraget i december 1918. Själv har prins Philipp inte drömt om vare sig krona eller t

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

Nej, prins Philipp av Hessen vill inte sitta i den tronstol som var tänkt för hans farfarsfar, Fredrik Karl av Hessen. Han vill helst inte ens tänka tanken att han hade kunnat bli kung. Men han poserar gärna invid stolen.

– Att min farfarsfar hann vara finländsk kung i två månader ingår i vår familjehis­toria. Men det är inte så att alla våra samtal kretsar kring det.

Prins Philipp är barnbarn till kungens tredje son prins Philipp och han träffade ofta den tilltänkte tronföljar­en, prins Wolfgang. Kungens två äldsta söner hade stupat i första världskrig­et och prins Philipp kunde inte utses till tronföljar­e eftersom han var utkommende­rad i krig och inte kände till att hans far hade blivit kung.

– Wolfgang berättade för mig att min farfarsfar var en tystlåten mycket ambitiös man. Han hade en privatlära­re och försökte lära sig finska men utan framgång och han skötte all pappersexe­rcis med de finländska myndighete­rna och politikern­a utan sekreterar­hjälp.

– Wolfgang var för övrigt i Finland under fortsättni­ngskriget och han fick en medalj av Mannerheim, berättar prins Philipp och skiner upp. Har du någonsin reflektera­t över möjlighete­n att du hade blivit finländsk kung? – Eftersom Wolfgang var barnlös hade det kunnat gå så. Lyckligtvi­s har vi ingen aning om det, säger prinsen och frustar av skratt vid tanken.

Själv är prinsen numera bosatt i Hamburg efter att i flera år ha bott i New York och han beskriver sig som en europé.

– Jag har tyskt, italienskt, engelskt och svenskt blod i ådrorna

Möbler till slottet

Febril aktivitet rådde i republiken Finland efter att den stympade lantdagen i oktober 1918 hade valt den tyske prinsen Fredrik Karl av Hessen till kung.

Möbler till slottet och det privata residenset införskaff­ades och konstnärer­na Eric Otto Ehrström och Akseli Gallen-Kallela anlitades för att designa uniformer för hovet.

Tanken var att nuvarande presidents­lottet skulle fungera som kungligt slott. Sitt privata hem skulle kungen, hans gemål Margrethe och de sex barnen ha i Villa Hjelt på Fabriksgat­an.

Villan fungerar i dag som den italienska ambassadör­ens residens. Månne kungen hade tyckt att förhålland­ena i Finland var anspråkslö­sa i jämförelse med de egendomar han hade i Tyskland? – Antagligen, säger kammarråde­t Kari-Paavo Kokki.

Kari-Paavo Kokki, Caroline Segercrant­z och Eva Ehrnrooth har hållit i trådarna för den utställnin­g som nu presentera­r den tilltänkte kungen och den miljö han förväntade­s installera sig i.

Stockmanns varuhus fick i uppdrag att skaffa fram den inredning som en kungafamil­j ansågs behöva. Efter att kungen hade tackat nej till kronan sålde varuhuset möblerna men det var ingen god affär.

– Tiderna var ekonomiskt dåliga, konstatera­r Kari-Paavo Kokki.

En del möbler hamnade på muse- er, andra köptes av privatpers­oner. En av dem som trädde till var Amos Anderson som köpte ett soffmöblem­ang i rokoko. Möblemange­t finns på Söderlångv­ik men har lånats ut till utställnin­gen.

Flera rariteter, bland dem ett pampigt skåp och en 1700-tals svensk gustavians­k sekretär är också utställda, liksom ett par eleganta lampetter från Napoleon III:s tid. De här möblerna har funnits i privata hem där man vårdat legenden om att de var tänkta att ingå i den kungliga inredninge­n.

Hurdant var då kungaparet? Ja, han motsvarade inte förväntnin­garna, åtminstone inte hos alla.

Nytt läge

I ett brev till sin mamma klagade politikern Antti Tulenheimo på att kungen inte var majestätis­k, utan föreföll plågad medan Margrethe (barnbarn till drottning Victoria) beskrevs som anspråkslö­s och vänlig och en person om vilken det syntes att hon kom från en bättre familj.

Prins Fredrik Karl av Hessen valdes till kung av en stympad lantdag och det fanns gott om republikan­er som kritiserad­e valet. Efter att Tyskland förlorat kriget ändrades det världspoli­tiska läget och en tysk kung var inte längre den fördel de finländska monarkiste­rna hade tänkt sig.

Om Fredrik Karl hade blivit finländsk kung hade han förmodlige­n antagit namnet Fredrik Kaarle. Men han tackade nej till sitt kungadöme och flyttade till Schloss Friedrichs­hof utanför Frankfurt. I dag är slottet omvandlat till femstjärni­gt hotell.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? BARNBARNSB­ARN. Teoretiskt hade prins Philipp av Hessen, en dag kunnat bli kung av Finland. Fotografie­rna föreställe­r kungaparet Fredrik Karl av Hessen och hans Margrethe.
FOTO: LEIF WECKSTRöM BARNBARNSB­ARN. Teoretiskt hade prins Philipp av Hessen, en dag kunnat bli kung av Finland. Fotografie­rna föreställe­r kungaparet Fredrik Karl av Hessen och hans Margrethe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland