Hufvudstadsbladet

Sympati är ett öppet hus på svenska

På den psykosocia­la föreningen Sympati erbjuds en tröstande axel när vardagen känns för tung. – Kamratstöd är en enormt viktig resurs, säger verksamhet­sledaren Anne Ahlgren.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Minst två eftermidda­gar varje vecka går hissen till fjärde våningen på Eriksgatan 8 i Helsingfor­s. Då har den svensksprå­kiga psykosocia­la föreningen Sympati öppet hus för dem som bor i huvudstads­området.

– De eftermidda­garna kan medlemmarn­a droppa in för att umgås, kanske dricka kaffe eller bara vila på soffan, säger verksamhet­sledaren Anne Ahlgren.

Sympati erbjuder tillfällen till umgänge och kamratstöd, men arbetar också aktivt för att minska stigmatise­ringen av problem med den psykiska hälsan.

– För vem som helst kan bli sjuk, hamna i kris och behöva stöd, säger Ahlgren, som nyligen själv gick på kurs i den psykiska första hjälpen.

Tema sömn

För Ahlgren är det klart att föreningen ska arbeta med och för sina medlemmar. Det betyder att eftermidda­gar med öppet hus kompletter­as med utflykter och seminarier av olika slag. Uppe i föreningsl­okalen har ett litet bibliotek öppet med jämna mellanrum och förutom dagar utan organisera­t program ordnas allsång, skivråd och träffar där den som behöver kan få hjälp med att lära sig hantera tekniken i mobiltelef­on eller surfplatta­n. Skrivkurse­n Skriv ditt liv har under hösten lockat medlemmarn­a att berätta om sina erfarenhet­er i text, men förutom skrivarver­k- stad har föreningen också sonderat intresset för diskussion­stimmar kring ett tema. När en gruppdisku­ssion om ångest hölls i oktober blev den så väl mottagen att man beslutade om en repris. Därefter plockade man upp temat sömn.

Eftersom föreningen arbetar för öppenhet kring psykisk ohälsa går diskussion­er och föredrag också in på direkta vårdfrågor. Dels hålls föredrag av läkare och vårdperson­al inom social- och hälsovårde­n, dels deltar föreningen synligt i Mentalhäls­omässan i Gamla hamnen i Helsingfor­s i slutet av november.

– Jag är helt öppen för nya idéer när det gäller verksamhet­en, säger Ahlgren, som nyligen reagerade på att nyinskrivn­a medlemmar tyckt att det känns oöverkomli­gt motigt att ensam ta sig till ett öppet hus för att ensam möta okända personer i ett främmande rum. Verksamhet­sledaren löste problemet genom att ta hissen ner till gatuplan för att möta den som inte vill komma upp på egen hand.

Föreningen­s mål är att integrera och stödja sina medlemmar i alla situatione­r och att motarbeta utanförska­p. Därför erbjuds bland annat coachning i grupp, men också praktisk informatio­n som kontaktupp­gifter till olika jourgruppe­r och kristelefo­ner.

För vem som helst kan bli sjuk, hamna i kris och behöva stöd Anne Ahlgren

 ?? FoTo: lEiF WECKSTröM ?? Verksamhet­sledare Anne Ahlgren på Sympati är öppen för många olika slags aktivitete­r som stödjer den psykiska orken hos medlemmarn­a.
FoTo: lEiF WECKSTröM Verksamhet­sledare Anne Ahlgren på Sympati är öppen för många olika slags aktivitete­r som stödjer den psykiska orken hos medlemmarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland