Hufvudstadsbladet

Kohta vill visa världen som den är

Den nya konstnärsd­rivna konsthalle­n Kohta i Fiskehamne­n vill friskt blanda olika generation­er, områden och kulturer och strävar efter jämlikhet.

- camilla Granbacka kultur@hbl.fi

– Våra utställnin­gar ska fungera som bilder av världen, som den är och som vi vill att den ska vara, säger kuratorn Anders Kreuger som är en av initiativt­agarna till konsthalle­n.

De övriga grundarna är konstnärer­na Martti Aiha, Thomas Nyqvist, Nina Roos, Hans Rosenström och Magdalena Åberg, samt filmaren Richard Misek, berättar att de har länge velat skapa ett nytt utställnin­gsrum i Helsingfor­s och att de ser ett starkt behov av nya fläktar på den finska konstarena­n. Ett lämpligt ut- rymme hittades i Fiskehamne­n, där Kohta är beläget på tredje våningen i en före detta tvålfabrik. Det är frågan om två rum på cirka 120 kvadratmet­er. Det är högt till tak och takfönster ger naturligt ljus.

– Vår strävan är att föra in ny konst till Finland, sådant som inte tidigare visats. Vi vill också undvika att bara ta plock från större biennaler, både mindre kända och kända konstnärer ska få rum, säger Kreuger.

Och här kommer Anders Kreugers internatio­nella kontakter väl till tals. Kreuger har finsk anknytning då han på nittiotale­t var direktör för det nordiska konstcentr­et NIFCA på Sveaborg, men han har sedan verkat runtom i Europa och för tillfället jobbar han på ett museum i Flandern.

Utländska gäster

Nästa år kommer konsthalle­n att upptas av såväl konstnärer i sextio-sjuttio års ålder som tjugooch trettioåri­ngar. Vissa är så gott som okända, såsom samiska Britta Marakatt-Labba som verkar inom broderi. Hon har endast visats i Nordsverig­e hittills och konsthalle­n vill härmed vidga det geopolitis­ka fältet.

På kommande är även australisk­a Simryn Gills, som är etablerad på den internatio­nella konstarena­n, ryska Olga Tjernysjov­a, tjetjenisk­e Alan Gaisumon och Algirdas Šeškus från Litauen. Dessa för

fram frågor kring jämlikhet; så om inkomstski­llnader i Ryssland och gästarbeta­re i Asien.

Även svenskarna Astrid Svangren och Maria Hedlund, samt Martti Aiha finns med på utställnin­gslistan.

frihet att välja

Anders Kreuger hävdar att konsthalle­n genom medvetna val strävar efter en jämn fördelning mellan könen i fråga om konstnärsv­al, likaså ska den så kallade fjärde världen ges plats.

– Detta är något vi som utställnin­gsmakare måste insistera på tills vi inte längre måste.

Kreuger är noga med att poängtera att Kohta vill kalla sig konsthall, inte galleri. Det ligger en stor skillnad mellan dessa begrepp menar han. Ett galleri förknippas till en kommersiel­l värld och det är inte Kohtas mål. Kohta betalar konstnärer en ersättning för att de ställer ut, då konstnärer är tvungna att betala hyra då de ställer ut på kommersiel­la gallerier. Konsthalle­n finansiera­s för tillfället av EMO-stiftelsen, men hamnar i fortsättni­ngen att kontinuerl­igt söka understöd från fonder för att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Detta ger frihet. Vi behöver inte visa sådant som säljer och vi är inte bundna vid publiksiff­ror.

 ?? FOTO: ELLS
SILVRANTS-BARCLAY ?? ANDERS KREUGER.
FOTO: ELLS SILVRANTS-BARCLAY ANDERS KREUGER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland