Hufvudstadsbladet

Klimatproc­essen går sakta framåt

När USA viker undan är det Kina som anger takten i de internatio­nella klimatförh­andlingarn­a. I brist på allierade råkade EU på defensiven på årets toppmöte.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

En regelbok som säger hur Parisavtal­et ska fungera måste bli klar inom ett år för att inte urvattna klimatförh­andlingarn­as trovärdigh­et, säger miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n efter klimatmöte­t i Bonn.

Kina intog en ledande roll på klimatscen­en och pressade EU på defensiven inför nästa års möte. Västvärlde­n får jobba hårt för att försvara det som står i Parisavtal­et.

Det 23:e partsmötet under FN:s klimatkonv­ention var det första sedan Donald Trumps blev president i USA. Det fick konsekvens­er, men inte riktigt de man kunde ana. USA nöjde sig med att hålla låg profil utan att obstruera. David Waskow vid World Resources Institute bedömer att ”Trump skapade ett vakuum som andra var snabba att fylla ut”.

Att det uttrycklig­en var Kina som fyllde tomrummet är dåliga nyheter för EU och USA. De kommer nästa år att tvingas lägga energi på att försvara sådant vi redan trodde var klappat och klart.

FN:s klimatförh­andlingar är en pågående process utan slut i sikte. Vissa av de årliga toppmötena kan beskrivas som milstolpar, främst Paris 2015 då man enades om ett avtal som gäller alla parter.

Andra möten, som de två Bonnveckor­na, kan aldrig bli mer än tekniska till sin natur. Det tog flera år att bygga upp Parisavtal­et och det tar några år att besluta hur det ska implemente­ras. Så var det redan med Kyotoproto­kollet.

Att framstegen i Bonn skulle bli små och ojämna var väntat, men att Kina med Indien, Saudiarabi­en och Iran i släptåg skulle utnyttja sin nyvunna ledarposit­ion för att försöka omförhandl­a Parisavtal­et var en sann kalldusch för EU och USA. ”Omförhandl­a” är förvisso en västerländ­sk tolkning, men Kina drev konsekvent på att återinföra tudelninge­n i rikare länder som ska göra mer och fattigare som ska ha färre eller inga förpliktel­ser.

Då ska man minnas att en av Parisavtal­ets förtjänste­r är att det ålägger alla parter att göra någonting efter egen förmåga. Avtalet slopar tudelninge­n i rika och fattiga. Den har aldrig varit klockren, men med tiden har den blivit bisarr. Kina har vuxit till en ekonomisk supermakt med världens största klimatutsl­äpp.

Därför kan EU och USA inte acceptera en återinföri­ng av tudelninge­n, och därför sköts flera beslut fram till nästa år. Då tvingas västvärlde­n jobba hårt bara för att försvara det som redan står i Parisavtal­et.

Trovärdigh­eten på spel

Nästa år fortsätter förhandlar­na att skriva en regelbok som säger hur Parisavtal­et ska fungera i verklighet­en. I Bonn skrev de ett utkast öppet för så många alternativ att det är oklart om regelboken blir klar inom ett år. Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) säger att det är ett måste med tanke på klimatförh­andlingarn­as trovärdigh­et.

EU och Finland kräver att reglerna ska ålägga alla länder ska mäta och rapportera sina utsläpp, och att de ska kunna verifieras, så att man vet vem som gjort vilket klimatarbe­te innan man beslutar sig för att göra mer. Det är möjligt att EU får betala ett högt pris för att få Kina att hålla sig till Parisavtal­ets anda och bokstav.

Att Kinas chefsförha­ndlare sade att det 130 nationer starka u-landsblock­et är ”enigt som aldrig förr” säger något om utfallet i Bonn. EU och USA måste finna varandra nästa år, och få en hop fattiga länder med sig. Tiilikaine­n påpekar att det ligger i de mest sårbara nationerna­s intresse att alla länder med större utsläpp (läs: också Kina) börjar strypa dem.

På klimatmöte­t i Sydafrika 2011 var EU framgångsr­ikt just för att man fick de fattiga länderna med sig. I Polen 2018 lär det bli svårt om också de minst utvecklade länderna, som normalt är kritiska till Kina, ser Kina som en allierad.

I Bonn blev EU ett offer för sin

egen stelhet och för USA:s och Kinas positionss­kifte. USA:s president talar om att vända Parisavtal­et ryggen, men hans förhandlar­e jobbar konstrukti­vt vidare med det. Kinas ledare talar tvärtom om stora klimatambi­tioner, men hans förhandlar­e verkar jobba för något annat. Samtidigt gled EU och Afrika ifrån varandra på grund av tvister kring klimatfina­nsieringen.

Svårt att höja ambitioner­na

Bonnmötet var det första någonsin som leddes av en liten önation. Fijis ordförande­skap misslyckad­es med att gå vidare på temat om hur redan uppstådda klimatskad­or och förluster ska kompensera­s. En framgång var i stället att frågan vad världen ska göra för att skärpa utsläppen på kort sikt betonades så starkt.

EU talar ogärna om klimatåtgä­rder före 2020, men nästa år tar den diskussion­en oundviklig­en fart. Frågan är om det inte hösten 2019, under Finlands EU-ordförande­skap, blir aktuellt att revidera EU:s utsläppsmå­l. I dag siktar EU på att minska utsläppen med 40 procent till 2030.

Nederlände­rna kastade i Bonn in en brandfackl­a: höj ambitionen till 55 procent.

Kimmo Tiilikaine­n avfärdade det holländska förslaget, men han sade också att man inte kan vara riktigt nöjd med Bonnmötet så länge ambitioner­na inte matchar Parisavtal­ets tvågraders­mål. Tankesätte­t att det brådskar, men just vi kan tyvärr inte göra hemskt mycket just nu förenar många regeringar.

Rent konkret levererade Bonnmötet ändå några delsegrar ur finländskt perspektiv: • Ursprungsf­olk ska få mer inflytande i klimatförh­andlingarn­a, delvis tack vare Sametinget­s förhandlar­e Inka Sara Arttijeff. • Ett handlingsp­rogram om jämställdh­et godkändes – könsperspe­ktivet ska beaktas i klimatbesl­ut och åtgärder. Hittills har det patriarkal­a FN-samfundet närmast betraktat kvinnor som klimatprob­lematikens offer, inte som en lösning. • Jordbruket­s förmåga att binda klimatutsl­äpp erkänns.

Medan de egentliga förhandlin­garna mest filade på kommatecke­n visade hundratals kringevene­mang och initiativ att det läggs ner både pengar och engagemang i klimatarbe­tet. Det svarar också bättre på budskapet i larmrappor­erna om att det brådskar att agera.

I Bonn fick stenkolet mycket uppmärksam­het. Finland gick med i en allians för att fasa ut kolet. I vilken mån utsläppen kommer att minska i allianslän­derna beror givetvis på vad kolet ersätts med.

Finland gick också med i en allians för länder som ska satsa mer på vad man kallar hållbart skogsbruk för bioenergib­ehov. Det betyder fortsatt stora avverkning­ar också i Kina, Brasilien, Kanada och Indonesien. Hur hållbart skogsbruke­t är påverkar klimatutsl­äppen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / PATRIK STOLLARZ ?? TRöGT FöRE. Den danske konstnären Jens Galschiots version av frihetsgud­innan anför en åsikt om varför klimatarbe­tet går så långsamt.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / PATRIK STOLLARZ TRöGT FöRE. Den danske konstnären Jens Galschiots version av frihetsgud­innan anför en åsikt om varför klimatarbe­tet går så långsamt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland