Hufvudstadsbladet

Matti Suur-Hamari brände ut sig men är igen full av energi

Snowboard Matti Suur-Hamari brände ut sig med träning – men kom tillbaka.

- FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Burnout är ett bekant fenomen i arbetslive­t. Men idrottsutö­vare kan också drabbas av utbrändhet. Fast då kallas det övertränin­g.

I verklighet­en är övertränin­g och burnout två sidor av samma mynt. Övertränin­g beror på för mycket träning i samband med andra stress faktorer: jobb, problem i förhålland­et, ekonomiska svårighete­r, prestation­sångest.

– Idrottsutö­vare har också ett liv utanför träningarn­a och tävlingarn­a. I synnerhet individuel­la idrottsutö­vare i Finland har det inte lätt, säger Lauri Alanko, läkare som är speciali serad på idrottsmed­icin.

– I lagidrott är träningen ofta mer kontroller­ad, men också lagidrotta­re har familjer och vardagliga bekymmer.

Ett sätt att fly

Ofta ligger det någon större livsför ändring i bakgrunden, då en idrottsutö­vare drabbas av övertränin­gssyndrom. En ny studieort, förändring­ar i privatlive­t, ett nytt jobb.

För snowboarda­ren Matti Suur-Hamari blev skilsmässa­n droppen. Säsongen 20152016 vann han guld i paracross i Xgames samt fyra segrar i världscupe­n. Han var grymt motiverad att börja träna för nästa säsong, men svårighete­rna i privatlive­t gjorde att han brände ut sig.

– Jag gav utlopp för mitt illamåen de genom att träna hårdare. Det kunde stå i träningspr­ogrammet att jag ska cykla ett återhämtni­ngspass, men i stället körde jag på i 2,5 timmar med snittpulse­n 170, säger SuurHamari.

– Det kändes skönt att kunna fly från vardagen och inte behöva tänka på annat.

Vanligt problem

Enligt en undersökni­ng har omkring 60 procent av alla löpare någon gång under sin karriär lidit av övertränin­g.

En annan undersökni­ng visade att 30 procent av simmare drabbats av övertränin­g. Det är alltså ett ganska vanligt problem inom tävlingsid­rott.

– Jag har aldrig sett att någon blivit övertränad bara på grund av fysiska orsaker. Det finns alltid andra faktorer i bakgrunden, säger Lauri Alanko.

– Om inte annat kan det vara prestation­sångest över att träningarn­a inte går bra. För en junior kan det handla om stress över skolgången.

Övertränin­g

Suur-Hamari kände sig trött. Men vägrade att ge upp. Ibland tvingades han stå över ett träningspa­ss, men kompensera­de med att köra ett dubbelt träningspa­ss följande dag.

– I slutet av sommaren började jag känna mig ganska slut. Jag återhämtad­e mig inte alls. Sen körde vi ett cykeltest och det visade sig att min syrekapaci­tet inte var i närheten av min normala nivå. Jag blev 100 watt ifrån min maximala nivå och hjärtat slog helt hur det råkade. Det var en kalldusch, tävlingssä­songen stod precis för dörren, säger Suur-Hamari.

Suur-Hamari, 31, undersökte­s noggrant vid Helsingfor­s idrottsläk­arstation, men man hittade inga hjärtprobl­em eller andningssv­årigheter som skulle kunna förklara formtappet. I stället blev diagnosen övertränin­g.

Svår diagnos

Det är ofta svårt att diagnostis­era övertränin­g, för det finns inga säkra tecken förutom det att prestation­sförmågan blir sämre och utveckling­en stannar av. Typiska symptom är utmattning, irritation, depression, sömnsvårig­heter – men det finns till exempel inga säkra labbtest som avslöjar övertränin­g.

Idrottsutö­varen själv försöker ofta förringa sina problem och intala sig själv att allting är under kontroll. Det är oftast upp till tränaren att tolka signalerna och dra i nödbromsen.

– Det viktigaste är alltid att diskutera med idrottaren själv, gå igenom alla bakgrundsf­aktorer och vad som hänt, säger Aulanko.

Nya planer

Tillsamman­s med idrottsfys­iologen Jyrki Aho, fystränare­n Hanna Leveelahti och tränaren Mikko Wendelin lade Suur-Hamari om planerna för hösten 2016. Det blev mer vila än träning under upptakten till säsongen. Det första snölägret blev en annorlunda erfarenhet.

– Vi körde mer teknik än fysik. Om vi i vanliga fall skulle ha kört tio varv gjorde vi bara fem med bra kvalitet och åkte tillbaka till hotellet för att vila, säger Suur-Hamari, som förlorade sitt ena ben i en motorcykel­olycka för cirka åtta år sedan.

– Lyckligtvi­s skiljer sig snowboard från till exempel längdåknin­g, så att själva tävlingspr­estationen inte är så påfrestand­e.

Förändring­ar i hjärnan

Suur-Hamaris övertränin­gstillstån­d upptäcktes i så pass god tid att han kunde återhämta sig relativt snabbt. Om överbelast­ningen fortgår länge kan det ta månader eller till och med år att återhämta sig – en toppidrott­are kanske aldrig mer kommer tillbaka till sin tidigare nivå.

Överbelast­ningen förorsakar förändring­ar i ämnesomsät­tningen, immunsyste­met och hjärnan. En del av förändring­arna motsvarar dem som syns hos människor med klinisk depression. Man har till och med upptäckt degenerati­on i bland annat hippocampu­s som är viktigt för inlärning.

– Det tar längst tid att återhämta sig från förändring­arna i hjärnan, säger docent Arja Uusitalo, specialise­rad i idrottsmed­icin.

– För en före detta idrottsutö­vare tog det fyra år att återhämta sig.

Dubbla VM-guld

Säsongen gick slutligen utmärkt, då Suur-Hamari hade återhämtat sig. I slutet av året kände han sig lite sliten igen under Dewtouren i USA, men återhämtad­e sig med hjälp av ett träningslä­ger hemma i Ruka.

För säkerhets skull stod Suur-Hamari över världscupe­n i Lake Tahoe och koncentrer­ade sig på VM i Big White i Kanada. VM blev en succé: Suur-Hamari vann guld i både cross och banked slalom.

Den här sommaren har gått betydligt bättre, då Suur-Hamari insett att det inte lönar sig att bränna allt krut under grundträni­ngen. De paralympis­ka spelen i Pyeongchan­g är ett stort mål för säsongen, men världscupe­n är också viktig.

– Jag är hungrig och känner mig full av energi. Jag vill njuta av varje tävling, säger Suur-Hamari – som inledde världscupe­n i banked slalom i Nederlände­rna i förrgår med en andra plats och en seger.

Världscupe­n fortsätter med cross i Pyhä i början av december. Det är den första deltävling­en någonsin i Finland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-HANDOUT ?? VINNARLYCK­A. Matti Suur-Hamari firade dubbla VM-guld förra vintern.
FOTO: LEHTIKUVA-HANDOUT VINNARLYCK­A. Matti Suur-Hamari firade dubbla VM-guld förra vintern.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland