Hufvudstadsbladet

Finlands hälsovårds­politik oroar HNS vd

Vd:n för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt riktar en känga mot regeringen­s hälsovårds­politik i en insändare i Helsingin Sanomat.

-

Aki Lindén, vd för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HNS), ger skarp kritik åt regeringen­s hälsovårds­politik i en insändare i lördagens Helsingin Sanomat. Enligt Lindén verkar statsmakte­n ha tappat greppet om hälsovårde­n och branschen riskerar att helt glida över i händerna på privata aktörer.

– Den kommunala hälsovårde­n rationalis­eras med stränga förordning­ar. Samtidigt tillåter man privata sjukhus sådant som förbjuds för kommunala sjukhus, skriver Lindén i sin insändare.

– Jag har aldrig sett en lika rörig hälsovårds­politik i Finland som nu.

Lindén anser att det finns en risk att en del kommuner börjar styra allmänna medel till privata hälsovårds­aktörer. Han varnar för att stora hälsovårds­företag köper ut sina konkurrent­er och så småningom växer sig så starka att samhället blir beroende av dem.

Enligt Lindén kan en dåligt genomförd lag om valfrihet i vården göra stor skada på den kommunala hälsovårde­n.

– Enligt ett förslag som nu är på remissrund­a kan till och med hälften av de kommunala sjukhusens verksamhet flytta till den öppna marknaden. Detta kan skada sjukhusens jourbereds­kap och flytta tyngdpunkt­en i vården från allvarliga sjukdomar till småskador, skriver han.

 ??  ?? AKI LINDéN.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG
AKI LINDéN. FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland