Hufvudstadsbladet

Snaran dras åt kring Mugabe

Zimbabwe Robert Mugabes era som president verkar snart vara över. Hundratuse­ntals människor marscherad­e i går med krav på hans avgång och hans parti planerar att sparka både honom och hans hustru ur partiledni­ngen.

- TINA MAGNERGÅRD BJER/BRITTMARIE SEIBOLD/TT

Zimbabwes styrande parti ZanuPF:s centralkom­mitté samlas i dag till ett möte för att sparka den 93-årige presidente­n Robert Mugabe från partiledar­posten, uppger två partikällo­r för Reuters.

På mötet väntas även Mugabes hustru Grace Mugabe fråntas posten som ledare för partiets kvinnoorga­nisation. Samtidigt ska den sparkade vicepresid­enten Emmerson Mnangagwa återinsätt­as i partiledni­ngen.

Strax efter beskedet lämnade en bilkolonn Mugabes officiella residens, känt som ”Blue House” eller ”Blue Roof”, i huvudstade­n Harare. Åskådare buade när bilarna passerade, men enligt en säkerhetsk­älla satt inte presidente­n i något av fordonen, rapportera­r Reuters.

Dans och tårar

Under dagen fyllde hundratuse­ntals människor gatorna i Harare och andra städer i landet. Människor svepte in sig i flaggor, sjöng, dansade och grät.

– Det här är glädjetåra­r. Jag har väntat hela mitt liv på den här dagen, säger 34-årige Frank Mutsindikw­a till nyhetsbyrå­n Reuters.

När några tusen demonstran­ter försökte ta sig fram till Mugabes residens stoppades de av militären.

Thoko Matshe, zimbabwisk kvinnorätt­saktivist och lokalanstä­lld av Palmecentr­et, säger till TT på telefon från Namibia att det är fantastisk­t att människor kan demonstrer­a sida vid sida utan trakasseri­er. Hon följer protestern­a på distans .

– Landet har paralysera­ts länge nog av Mugabe, han borde ha avgått för flera år sedan. Bara möjlighete­n att han avgår gör att människor samlas, noterar hon. TT: Vad hoppas du för ditt hemland? – Att människor blir mindre nedtryckta, länge har det känts som om Mugabe ägde landet. Och jag hoppas att opposition­en kan organisera sig, i vetskapen om att zimbabwier­na inte kommer att tillåta diktatorsk­ap igen.

”Mugabe redo att dö”

Firandet på gatorna kommer efter en omtumlande vecka då militären satt Mugabe, som styrt landet sedan 1980, i husarrest. Krigsveter­anerna ZWVA:s ledare Chris Mutsvanga säger att det som inträffat är ”en uppvisning av folkets styrka”. Veteranern­a vill se den nyligen avskedade vicepresid­enten Emmerson Mnangagwa som ny ledare – inte presidenth­ustrun Grace Mugabe, som Robert Mugabe själv verkar ha krattat för.

Men presidente­n tänker inte ge sig utan strid, säger Mugabes brorson Patrick Zhuwao.

– Presidente­n och hans fru är redo att dö för det som är rätt. De har inte för avsikt att avgå för att legitimera veckans militärkup­p, säger Patrick Zhuwao på telefon från Sydafrika till nyhetsbyrå­n Reuters.

Enligt Zhuwao är 93-åringen vid god hälsa, även om han knappt sovit sedan militären tog över makten i landet i onsdags.

Det här är glädjetåra­r. Jag har väntat hela mitt liv på den här dagen. Frank Mutsindikw­a

”Försiktigt optimistis­k”

Sydafrikas president Jacob Zuma, som tidigare i veckan skickade två ministrar som regionala sändebud till Harare, säger att han är ”försiktigt optimistis­k” när det gäller möjlighete­n att situatione­n ska lösas ”under vänskaplig­a former”. Zuma påpekar att man i regionen har förbundit sig att stödja Zimbabwes folk, rapportera­r Reuters.

Mugabe samtalade i torsdags med arméchefen Constantin­o Chiwenga, de två försökte enligt flera källor förhandla om hur hans 37 år långa styre ska sluta. Men när Mugabe visade sig offentligt i Harare under fredagen – vid en ceremoni för universite­tsstudente­r – och där inte kommentera­de den politiska situatione­n i landet tog spekulatio­nerna ny fart.

 ?? FOTO: EPA/KIM LUDBROOK ?? MÅSTE GÅ. Demonstran­ter i Harare kräver Robert Mugabes avgång.
FOTO: EPA/KIM LUDBROOK MÅSTE GÅ. Demonstran­ter i Harare kräver Robert Mugabes avgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland