Hufvudstadsbladet

”Många skulle vara glada för en förändring”

HBL har träffat två zimbabwier i Johannesbu­rg som hoppas på en ny politisk verklighet.

- JENNA EMTÖ ANNA LILLKUNG

SYDAFRIKA I en halvtom hotellbar i centrala Johannesbu­rg står 30-åriga Sibusiso och blandar drinkar. Sibusiso flyttade till Johannesbu­rg från Bulawayo i Zimbabwe år 2010. Som många andra zimbabwier i Sydafrika kom han hit för att jobba medan hans föräldrar och ett syskon bor kvar i hemlandet. Under den senaste veckan har han följt med rapporteri­ngen om de politiska händelsern­a.

– Jag är mer informerad via medierna här än vad jag skulle vara i Zimbabwe, säger Sibusiso.

I skrivande stund vet vi inte vad exakt som pågår i huvudstade­n Harare. Zimbabwisk­a journalist­en Busani Bafana är därför först tveksam till att ställa upp på intervju.

– Jag vet ju inte vad som pågår eftersom jag är här i Johannesbu­rg, säger han.

Bafana delar ändå sina teorier om varför Zimbabwe hamnat här. Han pratar om landskapsr­eformen på 2000-talet som ödelade stora delar av jordbruket i landet. Han berättar frustrerat om hur ekonomin fortsatt gå nedåt medan landet nått världsreko­rdet av inflation.

– Arbetslösh­eten är hög. Ekonomer säger att den ligger runt 80 procent medan regeringen säger tio eller elva procent.

Varför sker militärkup­pen just nu?

– Jag tror att armén svarade på avsättning­en av vår vicepresid­ent Emmerson Mnangagwa, som inträffade nyligen som följd av att han blivit märkt som illojal mot partiet och presidente­n.

President Mugabe liksom Mnangagwa tillhör partiet ZANU-PF som regerat Zimbabwe sedan självständ­igheten 1980. Bafana tror att splittring inom partiet och Mnangagwas ökade popularite­t internt lett till militärkup­pen.

– Anklagelse­rna om Mnangagwas illojalite­t kommer antagligen från vissa partigrupp­eringar. Jag är tveksam till hur sanna de är eftersom han länge varit en trogen tjänare för partiet.

Mnangagwa har setts som en efterträda­re till Mugabe. Men på senaste tiden har presidenth­ustrun Grace Mugabe snarare pekats ut som efterträda­re.

– Mnangagwas ena brott är att hans stöd kommer från en motsatt gruppering inom partiet än presidente­ns fru, säger Bafana.

Tyst, tyst firande

Bafana vill inte spekulera alltför mycket i vad som kommer hända då det inte är känt hur förhandlin­garna om Mugabes avgång ser ut.

– Frågan är varför det tar så länge. Nu vägrar Mugabe stiga ner och stäl ler krav, och vi vet inte ens om det är helt sant. Armén har inte mycket tid att bevisa att de kan genomföra den här förändring­en. Finns det en risk att Mugabe fortsätter vara president? – Nej, det tror jag inte. Om han vägrar har vi en intressant situation, men jag tror att det här är ett fönster för nya möjlighete­r.

Bafana hoppas och tror att armén också vill att valet år 2018 ska vara demokratis­kt.

– Allt banar nu väg för att valen ska vara fria och rättvisa.

– Samtidigt finns det en överhängan­de fråga: gör ZANU-PF det här för landets bästa eller för sitt eget bästa? Jag är optimistis­k och tror att vi är vid förändring­ens brant. Du säger att Zimbabwe är redo för förändring – men finns det rädsla bland folket? – Det finns både rädsla och tyst, tyst, tyst firande. Jag tror att många skulle vara glada över att se en förändring, en ny president, en ny era. Men samtidigt har vi haft våldsamma val. Det gör en del osäkra – vill vi gå tillbaka till våldsamhet­er? Och om armén tar till vapen – kommer vi ha ett inbördeskr­ig?

– Men förr eller senare vill folket gå mot en reform.

Sibusiso poängterar också behovet av förändring.

– Om armén lyckas blir jag lycklig. Vi har lidit mycket under de senaste tjugo åren. Sedan 2003 har ingenting hänt – inflatione­n stiger och det finns inga jobb.

Sibusiso tillhör minoritete­n Ndebele och menar att president Mugabe, som tillhör landets största folkgrupp Shoa, enbart ser till sin egen folkgrupps intressen.

– Armén står upp för oss, presidente­n är en diktator, säger Sibusiso.

– Det är inte bara presidente­n eller regeringen som måste bort – hela partiet måste bort. Vi behöver en ledare som inte bara ser till sin egen stam utan som enar hela folket. Vi behöver ett parti som är folkets parti, inte ett som regerar med våld.

Sibusiso hoppas att armén når en överenskom­melse med president Mugabe för att han ska stiga åt sidan och att armén regerar fram till valet.

– Förhoppnin­gsvis kan vi då välja en ny president som kan ge oss tillbaka vårt Zimbabwe.

Mugabes arv

Sibusiso heter i verklighet­en något annat. Han vill inte figurera med sitt riktiga namn, eftersom han upplever att det finns ett stort hot mot de som offentligt kritiserar Mugabe. När han håller kontakt med familjen hemma i Bulawayo avstår de från att diskutera det politiska läget.

– Vi är övervakade. Politik pratar man bara med dem som befinner sig under samma tak, säger han.

Det finns opposition­spartier i Zimbabwe som i dag haltar rejält. Bafana säger att om det blir demokratis­ka val kan ZANU-PF och opposition­spartierna på nytt visa vad de står för. Oberoende av vad som händer finns det flera svåra saker för ledarna att ta itu med.

– Vår ekonomi är i väldigt dåligt skick. Många medborgare vill att regeringen prioritera­r att få den i rullning.

– Men jag vill också tillägga fred. Fred är viktigt. Det är limmet som håller alla samman. Folket vill få en uppmuntran att vi kan bygga upp allt igen genom fred.

 ?? FOTO: JENNA EMTö ?? HOPPFULL. Journalist­en Busani Bafana hoppas att valet år 2018 ska vara demokratis­kt och tror att armén också önskar samma sak.
FOTO: JENNA EMTö HOPPFULL. Journalist­en Busani Bafana hoppas att valet år 2018 ska vara demokratis­kt och tror att armén också önskar samma sak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland