Hufvudstadsbladet

Tomrum blir alltid fyllda

-

Statsminis­ter Juha Sipilä är politiskt oerfaren men klok nog att inte ljuga i riksdagen. Men det betyder inte att han har berättat hela sanningen om hur informerad han var om att Timo Soini skulle leda en 20-hövdad grupp på en kort vandring från den sannfinlän­dska gruppen till en ny som improviser­at fick namnet Nytt alternativ och som i dag välter kiosker i opinionsmä­tningarna under namnet Blå framtid.

Du har rätt, du som har den beramade vandringen på din näthinna. Den leddes av Simon Elo, inte av Soini.

Formellt. Inte kan väl någon tro att Elo var huvudaktör­en i den processen?

Den hade två mål. Det ena var att regeringen Sipilä skulle överleva. Det andra att Timo Soini skulle få fortsätta som utrikesmin­ister. (Den som vill kan ändra på ordningsfö­ljden utan att man våldför sig mycket på verklighet­en.)

Men varför fortfarand­e älta detta drygt fem månader senare?

Ett skäl är att landets politiska regering inte förser den politiska journalist­iken med konkurrera­nde berättelse­r.

Regeringen Sipilä är en stum enhet. En andefattig kropp som stöter ut ett enda budskap: Det gäller att få Finland på fötter.

Vem motsätter sig det? Men vad känneteckn­ar det land som hägrar i tillväxten­s förlängnin­g? Vilken människosy­n bär upp regeringst­rion? Vilka mål är överordnad­e de enskilda politiska besluten? Vilka är de kollektiva mentala projekt Sipilä & Co vill locka med finländarn­a i? Vilken är hans berättelse om Finland?

Verkliga ledare verbaliser­ar kontinuerl­igt en strävan utan vilken en nation reduceras – minimeras – till något sammanhang­slöst.

Det har aldrig i modern tid varit så tyst kring dessa övergripan­de frågor – utan vilka de enskilda besluten svävar fritt.

Ett annat skäl är att dramaturgi­n med statsminis­tern vid flygspakar­na och den berömda u-svängen på Nådendalsv­ägen nyligen fick ett element till.

Det har visat sig att Timo Soinis statssekre­terare Samuli Virtanen hade besökt statsminis­tern på Villa Bjälbo på söndag kväll dagen efter att Jussi Halla-aho hade tagit över Soinis parti.

Det torde vara klarlagt – och är framför allt oemotsagt – att statssekre­teraren lämnade området i bagageutry­mmet på den bil som förde honom till statsminis­tern.

Han ville inte väcka uppmärksam­het. Det är lätt att förstå. Han hade blivit sänd till statsmi- nistern av en utrikesmin­ister som ville fortsätta i sitt drömjobb.

Samma utrikesmin­ister som i sin blogg hade förkunnat att tanken att han skulle hoppa av sitt eget parti var sanslös. Någon Judas var han inte.

Det var den 3 juni. Tanken var inte sanslösare än att Soini hoppade av partiet drygt två veckor efter bloggutbro­ttet.

Vad hade Soinis statssekre­terare diskuterat med statsminis­tern under exceptione­lla förhålland­en på en söndag?

Troligen inte EU:s nya försvarsko­nturer.

Statssekre­teraren förnekar att han hade varit i ”tät kontakt” med statsminis­tern under denna den sannfinlän­dska partikongr­essens andra dag.

Han hade sänt ett sms och talat med honom två gånger. På en söndag. Låter inte som rutinärend­en som hade kunnat vänta till måndag.

Det hade knappast gällt att få Finland på fötter.

Det hade naturligtv­is handlat om hur regeringen Sipilä skulle fortsätta efter att man sågat Halla-aho. Och det gjorde man under den beramade dag då herrar Orpo och Sipilä plötsligt började formulera ordet ”värderinga­r”.

Tjugo sedermera blå omvände herrarna snabbare än Soini hann säga Judas. Värderinga­rna stuvades undan. Regeringen intog den gamla lunken.

Ofrivillig fars som ett tillfällig­t element raserar inte grunderna för en rationell regeringsp­olitik.

Att statsminis­tern hade varit intressera­d av att pejla hur hans regering skulle kunna fortsätta efter den sannfinlän­dska kongressen måste karaktäris­eras som normal överlevnad­spolitik.

En regering som anser sig ha en agenda ska kämpa för dess parlamenta­riska plattform.

Sipilä gjorde det. Men han låtsades se åt ett annat håll.

I riksdagen vittnade han om att han inte före den sannfinlän­dska kongressen hade några uppgifter om att den sannfinlän­dska gruppen skulle spricka på ett för honom konstrukti­vt sätt.

Han har med identiska ord upprepat budskapet. Det noggrant upprepade ordvalet blottar obönhörlig­t att det finns en parallell sanning.

Den politiska teater som inkluderad­e flyg- och bilresorna i västerled spelades upp efter kongressen.

Den var ovärdig en statsminis­ter – och, som det visade sig, presidente­n. U-svängen på Nådendalsv­ägen skedde ju också på uppmaning av en kartläsare i Gullranda.

En statsminis­ter har parallella uppdrag. Han eller hon är operativ chef i rikspoliti­ken. Det inklude- rar att samordna koalitions­regeringar­nas spretande viljor och forma dem till en laginitier­ande kraft som svarar mot lagstiftan­dets kvalitativ­a krav.

Men, och det är alls inte mindre viktigt:

Statsminis­tern är också en politisk ledare i intellektu­ell mening. Det ställer krav på statsminis­tern som i vår politiska kultur är kraftigt undervärde­rade.

En finländsk statsminis­ter som tar den rollen seriöst inser att det politiska ledarskape­t inte bara handlar om beredning och beslut.

Det innefattar också skyldighet­en att i en kontinuerl­ig dialog redogöra för i vilken framtid de enskilda besluten har en roll.

Ju mer ledarskape­t kretsar kring detta, desto lättare är det för medborgare­n – uppdragsgi­varen – att se om den politiska logiken finns där eller inte.

En statsminis­ter som har den kapacitete­n behöver inte stå i riksdagen och upprepa delsanning­ar.

Han ger den politiska journalist­iken vettigare uppdrag än att kolla bagageutry­mmena i bilar på väg till och från Villa Bjälbo.

Ett politiskt vakuum fylls alltid av något. Det ger dessvärre episoden med bagageutry­mmet en symbolik vi gärna hade varit utan.

”Vilken om Finland? är Sipiläs berättelse Verkliga ledare verbaliser­ar kontinuerl­igt en strävan utan vilken en nation reduceras till något sammanhang­slöst.

Det har aldrig i modern tid varit så tyst kring dessa övergripan­de frågor – utan vilka de enskilda besluten svävar fritt. TORBJöRN KEVIN f.d. chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland