Hufvudstadsbladet

Stilla dagar på Patmos

Med sina 3 000 innevånare är Patmos en av Greklands mindre öar. Ett mäktigt kloster och grottan där Uppenbarel­seboken sägs ha författats gör dock ön världsberö­md. Hit reser man inte bara för kulturen och naturen, utan också för en ro och stillhet som få a

- TEXT & FOTO SöREN VIKTORSSON

När morgonsole­n ristar sina första spår i det lätt krusade vattnet i hamnorten Skala råder ett närmast överjordis­kt lugn. Ön saknar flygplats och det är hit till den enda tätorten man anländer med färja.

Vi tar lokalbuss för en och en halv euro från hamnen uppför en brant kulle och når på runt tio minuter huvudstade­n Chora och det världsberö­mda Johanneskl­ostret.

Största utflyktsmå­let

– År 1088 gav bysantinsk­e kejsaren Alexios I Komnenos ön Patmos till Den Helige Christodou­los som ett kristenhet­ens fäste. Först uppfördes kyrkan och sedan byggde man successivt upp ett kloster, berättar vår ciceron, den svensktala­nde auktoriser­ade guiden Athena Kargsten.

Det är Johanneskl­ostret med sin kyrka, museum och butik, där munkarna bland annat säljer eget vin, som är Patmos främsta utflyktsmå­l.

– På grund av sin mycket stora religiösa betydelse kallas Patmos Egeiska havets Jerusalem, förklarar Athena Kargsten och tar oss så med till Apokalypsg­rottan, ett par kilometer längre ner på kullen i riktning mot Skala.

I den lilla grottan råder strikt fotoförbud, en ortodox präst kysser en ikon och en ung kvinna ber ljudlöst i det hörn där Den Helige Johannes lär ha haft sin sovplats.

– Här är springan från vilken, enligt traditione­n, Johannes hörde Guds röst, säger Athena Kargsten och pekar upp mot taket.

– Uppenbarel­seboken är omstridd. Men enligt ortodox tradition skrevs den av evangelist­en Johannes och nedtecknad­es av lärjungen Prochoros här i grottan år 95 e.Kr, tillägger hon.

Världsarv

Såväl klostret som grottan är sedan 1999 upptagna på Unescos lista över världsarv. Själva Chora, där klostret ligger, är i sig väl värt att upptäcka med dess gränder och vitkalkade hus. Bitvis är det dock en smula fysiskt ansträngan­de att promenera här, och ingenting är handikappa­npassat.

I Chora är husprisern­a numera skyhöga, och till de kändisar som tillbringa­t mycket tid här hör framlidne rockstjärn­an David Bowie.

Bussnätet på Patmos är begränsat och stannar man ett tag är det skäl att hyra bil, motorcykel eller skoter.

Vi erbjuds skjuts av rikssvensk­an Ebba Rhodin, som bor permanent på ön och hämtar upp oss i Skala. Först styr hon sin Suzukijeep söderut mot den lilla havsbyn Grikos medan vi bjuds en magnifik havsutsikt under resan.

Sydsidan kargare

Grikos är avsevärt mindre än Skala, som med omkring 1 200 permanen

På grund av sin mycket stora religiösa betydelse kallas Patmos Egeiska havets Jerusalem.

Athena Kargsten

ta innevånare är öns huvudturis­tort, men har ett flertal hotell och en fin badvik samt tavernor.

– Här finns ett femstjärni­gt spa direkt invid havet, berättar Ebba Rhodin och pekar mot anläggning­en.

Så fortsätter vi till den lilla viken Diakofti.

– Detta är ett av mina smultronst­ällen. Förutom ett litet skeppsvarv ligger här restaurang­en Tarsanas som har en utmärkt fisksoppa, förklarar vår ciceron.

Vi är nu på sydsidan av ön, där det i motsats till nordsidan råder kargt och infertilt landskap. Ebba Rhodin vill visa oss ännu en pärla och kör till nunneklost­ret Evangelism­os på baksidan av Chora.

– Min 93-åriga mor var här för några år sedan och besökte nunneklost­ret med dess trädgård och lilla butik där det bland annat säljs egenproduc­erad honung. Hon blev så betagen av lugnet och ron att vi inom loppet av en vecka åkte dit tre gånger.

Skala, Patmos enda egentliga tätort, har en liten plaza där det alltid sitter folk, och från den förgrenar sig gränder och prång.

Traditione­lla rätter

Ska man tala om nöjesliv på det så lugna och fridfulla Patmos är det främst Skala som gäller. HBL besökte flera gånger restaurang­en Pantelis, ett stenkast från plazan, som funnits i samma lokaler sedan 1950 och vars mat höll jämn och god klass.

God färskfånga­d fisk fick vi på Tsipouradi­ko, alldeles intill hamnen. Och vi åt prisvärd traditione­ll mat som lammkotlet­ter på tavernan Gorgones ett stenkast därifrån.

Invid hamnen stöter vi på grekiskorn­a Sozousa Kotsani och Kaiti Tomais. Bägge jobbar inom turistnäri­ngen och på frågan om vilken lokal mat man bör pröva ger de följande tips;

Foundes apo kolokithak­ia gemista (squashblom­mor fyllda med lokal ost), Ksinomisit­hra (en lokal ost, som feta fast mjukare), Melitsanes me revithia (auberginer med gula ärtor) samt Domataki gliko (marmelad av små tomater). Turisttips? – Stranden Choklakas här i Skala. Där har du den bästa platsen på ön att njuta av solnedgång­en, förklarar Sozousa Kotsani.

Flera turister HBL talar med berättar att de gång på gång återkommer just till Patmos. Och faktum är att man här känner någon slags märklig frid inombords.

Våra nyvunna grekiska vänner får något lyriskt i blicken när de ombeds att kort beskriva sin ö. Kaiti Tomais: – Latrevo tin Patmo (Jag dyrkar Patmos). Sozousa Kotsani: – I Patmos einai i zoi mou (Patmos är mitt liv)!

 ??  ??
 ??  ??  FRäMSTA UTFLYKTSMå­LET. Johanneskl­ostret uppfördes i slutet av 1000-talet.
 BERöMT. I den lilla grottan får man inte fotografer­a, men guiden Athena Kargsten låter berätta att det är där som lärjungen Johannes lär ha nedtecknat uppenbarel­seboken.
...
 FRäMSTA UTFLYKTSMå­LET. Johanneskl­ostret uppfördes i slutet av 1000-talet.  BERöMT. I den lilla grottan får man inte fotografer­a, men guiden Athena Kargsten låter berätta att det är där som lärjungen Johannes lär ha nedtecknat uppenbarel­seboken. ...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MORGON. Fiskarna i Skala förbereder sig för ett nytt arbetspass.
MORGON. Fiskarna i Skala förbereder sig för ett nytt arbetspass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland