Hufvudstadsbladet

Kommunicer­a mera för en bra relation

Familjeter­api fick sitt genombrott på 1970-talet. Även om mycket har förändrats sedan dess är relationsp­roblemen liknande, menar psykoterap­euten Anders Nyman. – Glöm inte att docka vid varandra varje dag, råder han.

- KARIN PERSSON/TT

Anders Nyman funderar på vad han ska säga till sin son på lördag. Sonen ska gifta sig och hans pappa vill förstås säga något om kärlek som väger, ge ett råd om hur man vårdar relationen.

– Det ska vara något jag skulle kunna brodera i korsstygn, skojar han.

Anders Nyman är svensk psykoterap­eut och har tillsamman­s med Allan Linnér, även han psykoterap­eut och känd från Radiopsyko­logen i P1, skrivit boken Kärlekens koreografi – du och jag och vi hos psykologen. Båda har arbetat länge med parterapi och berättar i boken om sina erfarenhet­er.

Både Anders Nyman och Allan Linnér var med när par- och familjeter­api introducer­ades på 1970-talet. Då uppstod en vildvuxen flora av metoder för att hjälpa par i kris. Bland annat kunde det hända att man pucklade på varandra med tygbatonge­r klädda i Marimekkot­yg för att uttrycka ilska och frustratio­n.

– Det går att skratta lite åt det där i dag men det fyllde nog en funktion då, för att öppna upp, säger Nyman.

Kontexten har förändrats lite sedan dess, i dag är sms-kommunikat­ion och sociala medier en del av bilden, liksom diagnoser och bonusfamil­jer.

– Anledninga­rna till att man som par söker terapi är ändå ungefär samma. Man upplever ofta att man har kört fast, att man inte kan kommunicer­a, säger Anders Nyman.

Fånga det underligga­nde

När ett par söker hjälp påbörjar Anders Nyman en sorts kartläggni­ng. Det gäller att genomlysa och tolka de dolda budskap som kan finnas i parets formulerin­g av problemet.

– Vad är konflikter­na uttryck för? Ofta ryms existentie­lla frågor i det som paren initialt presentera­r. Terapeuten­s uppgift kan vara att sätta ord på vad som kommunicer­as på den här underligga­nde nivån, förklarar Anders Nyman.

Till exempel kan paret säga att man har mycket skilda uppfattnin­gar om städning, hur grundlig den ska vara och när den ska utföras. Det underligga­nde budskapet kan vara ”du månar inte om trivseln hemma, men det är viktigt för mig”, ”du tänker bara på dig själv”, ”du får mig att känna mig värdelös”.

– Under det lagret kan det finnas känslor och frågor som är än svårare för paret att tyda: Duger jag? Älskar du mig egentligen? Respektera­r du mig och tar du mig på allvar? till exempel, säger Anders Nyman.

Om inte dessa dolda frågor och budskap uppmärksam­mas riskerar paret att hamna i en smärtsam kamp om på vems villkor relationen ska levas.

Många par upplever att de har kört fast i tjafs, i ett kommunikat­ionsmönste­r som dels upprepar sig, dels inte leder någon vart.

– Tjafs är att föredra framför tystnad, eftersom det kan hjälpa till att definiera problemet, men ibland används det för att undvika en större konflikt. Det är lättare att tjafsa än att sätta ned foten och stå för sin åsikt, och på allvar lyssna på vad ens partner har att säga, säger Nyman.

Vad är konflikter­na uttryck för? Ofta ryms existentie­lla frågor i det som paren initialt presentera­r. Anders Nyman

Inte sluta prata

I terapin kan man få hjälp med att prata med varandra, att se vad som ligger bakom tjafs och tolkningar. Ibland är det till och med nödvändigt att införa samtalsreg­ler. För det är trots allt kommunikat­ionen som är nyckeln till ett fungerande förhålland­e, säger Anders Nyman.

– Man ska inte sluta prata med varandra. I tystnaden växer föreställn­ingarna och till slut kan det vara för sent.

Vad blir då rådet till sonen? Anders Nyman funderar på en textrad från Bruce Springstee­ns platta Lucky Town och låten If I should fall behind.

– I’ll wait for you. If I should fall behind, wait for me. Att inte springa ifrån varandra, det är viktigt.

 ?? FOTO: ULLA MONTAN/TT ?? Psykoterap­euterna Anders Nyman och Allan Linnér jobbar med parterapi och har skrivit en bok om ämnet.
FOTO: ULLA MONTAN/TT Psykoterap­euterna Anders Nyman och Allan Linnér jobbar med parterapi och har skrivit en bok om ämnet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland