Hufvudstadsbladet

Vad händer när bussarna försvinner?

Är västmetron verkligen bäst i test? Det klarnar efter årsskiftet.

- TOMMY POHJOLA reporter tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Lördagens invigning var med alla mätare en framgång. Mer än 220 000 åkte med västmetron. I dag på måndag är det vardag igen och mängden passagerar­e förväntas öka till 260 000. Det ska inte vara något problem, försäkrar metrochefe­rna som fått en stunds lugn och ro innan nya moln hopar sig i horisonten.

Genast i början på nästa år får Esbopoliti­kerna veta hur mycket västmetron­s förlängnin­g kostar. Metro- bolagets vd Ville Saksi har redan sagt att ”den blir dyrare”. Hur mycket är tills vidare gissningar. Spricker miljardgrä­nsen? Klart är att staten betalar högst 240 miljoner euro och att Helsingfor­s inte deltar i kostnadern­a. Enligt förtroende­valda som HBL talat med är trycket redan hårt att höja skatterna. Detta alltså i ett läge där stadens ledning redan varnat att Esbos skuldbörda per invånare redan ökar kraftigt.

Allmänhete­ns ögon är på västmetron. Hur många väljer bort bilen på grund av tunnelbana­n? Också det blir tydligt först om någon månad. Från och med den 3.1.2018 försvinner de direkta bussförbin­delserna till Helsingfor­s när metrons matartrafi­k börjar. Kommer Esboborna som bor på över en halv kilometers avstånd från stationern­a att promenera, cykla eller köra bil till stationern­a? Lägg till matartrafi­kens förmåga att samla upp pendlarna både i Esbo och på Drumsö och man förstår att kollektivt­rafiken i huvudstads­regionen väst står inför en stor utmaning.

På lördagen ställde jag metrochefe­rna, sådana som är före detta och sådana som kanske borde vara det, bekanta frågor om pengar och insyn. Frågor om kostnader besvarades med hänvisning­ar till likande byggprojek­t utomlands som kostat ännu mera, som om det skulle trösta stadsborna i Esbo och Helsingfor­s. Frågor om öppenhet besvarades med axelryckni­ngar. Läget är allvarligt. Ett mål med, eller åtminstone är det en effekt av vårdreform­en, är att verksamhet­er som tidigare skötts av kommuner flyttas till kommunbola­g. De är musslor, vilket fallet med västmetrob­olaget bevisar. Samtidigt har statsrådet i praktiken lagt ned förnyandet av offentligh­etslagen, enligt Suomen Kuvalehti.

Dessutom… Esbo stadsfullm­äktige diskuterar i kväll Rysskär, som affärsmann­en Tom Kaisla säger mår bättre som en del av Esbo än av Helsingfor­s. Esbo lär säga välkommen, bara! Helsingfor­s har redan sagt nej till att ge bort holmen.

Frågor om kostnader besvarades med hänvisning­ar till likande byggprojek­t utomlands som kostat ännu mera, som om det skulle trösta stadsborna i Esbo och Helsingfor­s.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? STORA FöRäNDRING­AR. Vad händer med busstermin­alen i bottenvåni­ngen av Kampens köpcenter när Esbobussar­na som i dag rusar längs Västerlede­n och Åboleden försvinner?
FOTO: NIKLAS TALLQVIST STORA FöRäNDRING­AR. Vad händer med busstermin­alen i bottenvåni­ngen av Kampens köpcenter när Esbobussar­na som i dag rusar längs Västerlede­n och Åboleden försvinner?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland