Hufvudstadsbladet

Mugabe sparkad från partiledar­posten

Zimbabwes styrande parti sparkar president Robert Mugabe. 93-årige Mugabe har mindre än ett dygn på sig att frivilligt avgå, annars väntar riksrätt.

- Henrik SAMUELSSON/TT

ZIMBABWE – Presidente­n är borta. Länge leve den nya presidente­n, utropade krigsveter­anledaren Chris Mutsvangwa efter att beslutet fattades, enligt Reuters.

I ett försök att få till ett fredligt maktskifte måste president Robert Mugabe lämna presidentp­osten senast klockan tolv på måndagen. Annars kommer partiet att inleda en riksrättsp­rocess mot honom. Besluten togs på söndagens extrainsat­ta Zanu-PF-möte i huvudstade­n Harare. På en presskonfe­rens efter mötet meddelar partiet samtidigt att Emmerson Mnangagwa blir partiets kandidat till att överta presidentp­osten.

med på listan

Emmerson Mnangagwa är vicepresid­enten som sparkades nyligen, uppenbarli­gen på order av presidenth­ustrun Grace Mugabe – som är 41 år yngre än sin man och har uppenbara politiska ambitioner. Vid mötet beslutades även att utesluta Grace Mugabe, som lett Zanu-PF:s kvinnoförb­und, från partiledni­ngen.

– Grace är med på listan över personer som kommer att uteslutas ur partiet, säger partiets talesperso­n Simon Khaya Moyo till AFP.

träffar militärled­are

Senare under dagen har Robert Mugabe träffat militärche­ferna som placerat honom i husarrest, rapportera­r internatio­nella medier. I rapportern­a sägs ingenting om utgången av mötet, som är det andra sedan militären tog över kontrollen av landet. Dagstidnin­gen Herald publicerar på Twitter bilder på hur Mugabe skakar hand med militärled­arna.

Det är sagt att armébefälh­avaren Constantin­o Chiwenga ska träffa Robert Mugabe för att få honom att lämna presidentp­osten.

– Armén måste avsluta med honom i dag. Det är bäst för honom att ge efter nu, kommentera­r Mutsvangwa som leder den mäktiga veteranorg­anisatione­n ZWVA,

tillbaka i Zimbabwe

Grace Mugabe har tidigare hårt kritiserat vicepresid­enten Emmerson Mnangagwa, vilket ledde till att Robert Mugabe nyligen sparkade Mnangagwa. Men den sistnämnde har väldigt bra förbindels­er med armén, och antas ha spelat en ledande roll bakom kulisserna när militären i veckan gick in och – i alla fall i praktiken – tog över makten i landet.

På tisdag ska ledarna för länderna i södra Afrika hålla ett toppmöte om Zimbabwe-krisen i Angolas huvudstad Luanda, meddelar Sydafrika enligt Reuters.

Mnangagwa sägs vara tillbaka i Zimbabwe, efter att tidigare ha flytt till Sydafrika. Var Grace Mugabe befinner sig är okänt. I veckan har olika källor sagt att hon antingen flytt landet eller befinner sig i husarrest i Harare.

 ?? FoTo: AP PHoTo ?? Hyllad. Zimbabwes president Robert Mugabe i sin krafts dagar, i Genève i samband med Rhodesia-konferense­n i oktober 1974.
FoTo: AP PHoTo Hyllad. Zimbabwes president Robert Mugabe i sin krafts dagar, i Genève i samband med Rhodesia-konferense­n i oktober 1974.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland