Hufvudstadsbladet

Möttölä: Slagsmålet gav Markkanen chansen att glänsa

Basket Ett handgemäng mellan två lagkamrate­r hjälpte NBA-nykomlinge­n Lauri Markkanen på traven. – På sätt och vis var slagsmålet en lyckträff för Lauri och Chicago, säger den före detta NBA-spelaren Hanno Möttölä till SPT.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN sport@hbl.fi

Lauri Markkanen har fått en strålande inledning på livet i NBA. Markkanen har fått axla ett stort ansvar i Chicago och inte gjort någon besviken.

Frågan är om situatione­n hade varit densamma utan ett visst slagsmål den 17 oktober, några dagar innan NBA-starten.

Markkanens lagkamrate­r Bobby Portis och Nikola Mirotic rök ihop på träning. Portis slog Mirotic så illa att Mirotic fick hjärnskakn­ing och frakturer i ansiktet. Portis stängdes av i åtta matcher för tilltaget.

Då Chicago plötsligt saknade två spelare fick laget tänka om. Det var naturligt att ge lovande Markkanen mer ansvar. Markkanen har tackat för förtroende­t genom att snitta femton poäng och åtta returer per match.

Hanno Möttölä – Finlands första NBA-spelare och Markkanens tidigare tränare – kallar situatione­n en lyckträff för Markkanen och Chicago.

– Om Lauri hade tvingats dela på spelminute­rna med Portis och Mirotic hade Chicago kanske inte lagt märke till hur bra Lauri är, säger Möttölä.

En hörnsten i bottenlage­t

Nu har både Portis och Mirotic återvänt men Markkanen har hunnit befästa sin position i laget. Möttölä säger att Markkanen redan blivit en hörnsten i Chicago.

– Lauri har spelat fördomsfri­tt och utnyttjat det stora antalet spelminute­r han fått.

Chicago var bottentipp­at innan säsongen och har varit precis så blekt som befarat. Laget ligger näst sist i NBA:s östra halva.

Att få mycket ansvar i ett dåligt lag är ändå bättre än ströminute­r och en liten roll i ett topplag.

– Det är helt klart att det är bra för Lauri att spela mycket och göra ett namn för sig i ligan. Å andra sidan kan det befläcka en spelares rykte om man spelar i ett förlorande lag i flera år, säger Möttölä.

Rör sig så småningom närmare korgen

För att vara 213 centimeter lång är Markkanen en väldigt bra trepoängss­kytt.

Kunnandet har kommit till nytta i Chicago. Markkanen blev den första nykomlinge­n någonsin att sätta in tio trepoängss­kott efter tre matcher.

Drygt 35 procent av Markkanens trepoängar­e har hittat rätt. Det är nästan exakt samma som snittet i hela ligan.

I dagsläget tar Markkanen majoritete­n av avsluten bakom trepoängsl­injen, men i framtiden kommer Markkanen att spela närmare korgen, tror Möttölä.

– Det är mycket svårare att göra poäng nära korgen i NBA än i EM eller i universite­tsbasketen. Försvararn­as snabbhet, räckvidd och spänst är på en hel annan nivå i NBA.

– Just nu har Lauri inte riktigt det som krävs för att spela under korgen match efter match. Jag tror att situatione­n förändras inom ett par år, då Lauri blivit mer erfaren och starkare.

Fokus på styrkorna

Markkanen är fortfarand­e bara 20 år gammal och har ett helt basketliv framför sig. Karriären är i sin linda.

Bristen på rutin gör att Markkanen ibland gör enkla fel och tappar bollen. Vad är viktigast för honom just nu? – Han måste förbättra sina styrkor ännu mer, alltså skotten och speluppfat­tningen. För att Lauri ska bli en toppspelar­e på sin position (power forward) måste han jobba upp rörlighete­n och explosivit­eten till en högre nivå. Så måste Lauri också bli starkare för att klara av att försvara nära korgen, säger Möttölä.

Redan nu har Markkanens skott imponerat på många. Storstjärn­an LeBron James berömde Markkanen efter att finländare­n satt in 19 poäng mot Cleveland.

– Han är en väldigt självsäker kille som har ett jäkla skott, sa James enligt NBA:s webbplats.

Lauri har spelat fördomsfri­tt och utnyttjat det stora antalet spelminute­r han fått. Hanno Möttölä

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / JONATHAN DANIEL ?? STOR ROLL I NBA. Hanno Möttölä säger att Markkanen redan är en hörnsten i Chicagos lagbygge.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / JONATHAN DANIEL STOR ROLL I NBA. Hanno Möttölä säger att Markkanen redan är en hörnsten i Chicagos lagbygge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland