Hufvudstadsbladet

Ökat nordiskt samarbete i snabbt snurrande LA

Samarbete De nordiska länderna går samman och öppnar en arbetsloka­l i Hollywood. Här finns förutom skrivbord att hyra också mötesrum, en studio och en biosalong. Syftet är ett större samarbete mellan nordiska företag inom it- och nöjessekto­rn. Motorn bako

- PEPPE ÖHMAN pepp.ohman@ksfmedia.fi

Det är knappt ett år sedan Stefan Lindström flyttade till Los Angeles för att jobba som generalkon­sul på Finlands konsulat. Staden är bekant för honom: mellan år 2001 och 2005 tjänstgjor­de Lindström som andreman på samma plats. Sedan dess har Los Angeles förändrats en hel del. Förutom att trafikstoc­kningarna är ännu värre i dag så har teknologio­ch nöjesbrans­chen vuxit samman, boendepris­erna skjutit i höjden och digitalise­ringen exploderat. Allt fler globala företag söker sig till Kalifornie­n.

– För tolv år sedan fanns filmen och musiken i Los Angeles och itbransche­n i norra Kalifornie­n. I dag strömmar allt flera människor och investerin­gar ner till södra Kalifornie­n. Filmindust­rin är numera så mycket mer än bara film och de flesta it-företag, som Google, Facebook och Snapchat, har omfattande verksamhet nere i Venice eller Silicon Beach som man också kallar det, säger Lindström.

Framtiden börjar i Kalifornie­n.

På en ganska liten yta finns världens sjätte största ekonomi. I fjol visade Kalifornie­n en bnp-tillväxt på 4,1 procent och är i dag större än både Frankrike och Brasilien. Med sina universite­t, uppstartsf­öretag och it-jättar är delstaten också världens teknologis­ka epicentrum. I norr finns Silicon Valley, längst nere i söder i San Diego, ligger världens medicinska teknologic­entrum med företag som Scripps och Sanford. Mellan dem finns rymdforskn­ing, hållbar energi (bland annat Solarcity), framtidens jordbruk, landets största hamnar och så klart hela nöjesindus­trin. Här finns också några av landets toppuniver­sitet, UCLA, USC, Cal-Tech och Nasas forsknings­center Jet Propulsion Laboratory (JPL) som lockar till sig studenter och forskare från hela världen.

– Genom världshist­orien har det aldrig funnits städer med lika stor mångfald som Los Angeles och San Francisco. Här bryr ingen sig om varifrån du kommer, men alla vill veta vart du är på väg. Globala företag har insett att de fysiskt måste närvara om de vill veta hur framtiden ser ut och hur den kommer att påverka deras verksamhet. Det går inte att sköta kontaktern­a på distans.

Långsamt söker sig också allt fler finländska företag till Kalifornie­n. Lindström säger att det redan för femton år sedan fanns speciellt tre finländare som regelbunde­t besökte Kalifornie­n för att skapa kontakter och lära sig mer om it- och nöjesbrans­chen: Peter Vesterback­a (senare Rovio), Taneli Tikka (Dynamoid, IRC-Galleria, Dopplr, Tie- to) och Ilkka Paananen (Supercell). Enligt Lindström har besöken i Kalifornie­n lagt grunden för de här männens framgång inom företagsvä­rlden.

– Det handlar om en positiv attityd och en företagsku­ltur som måste upplevas. I dag ser jag en handfull killar med samma inställnin­g, jag skulle önska att antalet ökade till minst tjugo inom de närmaste åren.

Koordinera­t samarbete saknades

En av de första saker Lindström lade märke till när han började jobba i Los Angeles var bristen på ett koordinera­t nordiskt samarbete. Norden har 27 miljoner invånare, är världens tionde största ekonomi och ligger i framkant inom bland annat innovation, it, cleantech och nya medier. Att jobba ihop kunde ge stora fördelar.

I dag är Finland det enda nordiska land som har ett generalkon­sulat i Los Angeles men Lindström bjöd in några nordiska kolleger för att diskutera ett större samarbete och fick omedelbart positivt gensvar. Sagt och gjort, i mitten av november öppnar en samnordisk arbetsloka­l på knappt 400 kvadratmet­er i Hollywood – Nordic LA. Syftet är att nordiska företag inom den kreativa sektorn ska kunna hyra in sig för både kortare och längre tidsperiod­er. Förutom skrivbord i öppet kontorslan­dskap och mötesrum, finns här också inspelning­s- och mixningsst­udior och en filmsalong.

– Vi vill göra tröskeln så låg som möjligt för folk som jobbar inom den kreativa sektorn att komma hit och träffa andra inom samma bransch. A och O i den här staden är nätverk. Finland har bara att vinna på en närmare kontakt med de andra nordiska länderna, ta bara Sverige som exempel, en supermakt inom nöjesindus­trin. Tänk att få en ingång där!

Enligt Lindström är människore­lationer och fysiska möten extremt viktiga i en digitalise­rad värld. Det spelar ingen roll om man har världens bästa produkt om man inte har en bra relation till sina kunder. Lindström återkommer också ständigt till vikten av att våga be om hjälp. Det rådet har han själv fått av sin mentor.

– Vi finländare tror ofta ”att bra karl reder sig själv”. Att man ska fixa allt ensam, men det stämmer inte. Bäst resultat får man om man vågar be om hjälp.

Som exempel nämner han den finländska spelindust­rin där olika företag varit generösa med att dela informatio­n och stöttat varandra trots att de tekniskt sett är konkurrent­er. De har insett att det finns plats för fler än ett stort finländskt spelbolag i världen.

Också på generalkon­sulatet jobbar man enligt principen: ”Värdet på informatio­n ökar då man delar på den”. Internt innebär det i praktiken det att all informatio­n flyter fritt mellan de olika avdelninga­rna. Externt går det ut på att vara generös med kontakter och presentera folk för varandra.

– Alla framgångsr­ika finländska företag här i Kalifornie­n är generösa med både goda råd och kontakter. Är man ny i staden handlar det bara om att vara aktiv och höra av sig med frågor. Och givetvis att själv också vara generös.

Strategisk­t nätverkand­e

Det gäller ändå att vara strategisk inom nätverkand­et. Lindström får ungefär tjugo inbjudning­ar i veckan och innan han tackar ja brukar han visualiser­a en panel av finländska skattebeta­lare. Gynnar eventet dem på något sätt tackar han ja, annars nej. Vanligtvis får 19 av 20 ett nekande svar.

– Däremot brukar jag leta reda på för Finland intressant­a evenemang, seminarier och andra tillfällen för nätverkand­e. Sedan ser jag över mitt kontaktnät, oftast finns det någon som kan ordna en inbjudan till mig.

 ??  ?? KONTAKTER. A och O i den här staden är nätverk, säger Finlands generalkon­sul i Los Angeles, Stefan Lindström. Han vill göra tröskeln så låg som möjligt för folk som jobbar inom den kreativa sektorn att komma dit och träffa andra inom samma bransch.
KONTAKTER. A och O i den här staden är nätverk, säger Finlands generalkon­sul i Los Angeles, Stefan Lindström. Han vill göra tröskeln så låg som möjligt för folk som jobbar inom den kreativa sektorn att komma dit och träffa andra inom samma bransch.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland