Hufvudstadsbladet

Korsord 234

-

VÅGRÄTT

1. Ger feedback och applåderar när ditt föredrag är slut.

5. “Vilka ---- har du vankat, så att solen dig ej bränt? Vad har du drömt, Maria, i ditt unga bröst och känt, att ditt blod icke brinner som de andras?” (Karlfeldt) 9. Liknar en strumpa. 10. Kryddört med mycket små blad men desto kraftigare doft och smak. Passar bland annat till kötträtter. 12. Plats för många flaskor. 14. I den kan man doppa sig inomhus när det är för kallt ute.

15. En stark blå färg som poetiskt förknippas med naturen.

17. Stanniolen har numera ersatts av aluminiumf­olie. Vad bestod den av?

19. Granna, vanligen doftlösa blommor som har namn efter en svensk botanist. De är Mexicos nationalbl­ommor.

20. Blomqvist, åländsk författare (1909– 1990), kanske mest känd för sina böcker om skärgårdsf­lickan Majas liv. Förnamnet? 21. Sluta, på ett eller annat sätt. 22. Mitt i den eviga isen på Antarktis eller Grönland kan det sticka upp en bergstopp där snö och is inte fått fäste. 23. Gör att lekande barn både syns och hörs. 25. Titelfigur­en i Thomas Hardys kanske mest kända roman (1891).

28. Knyter kontakter som blir bra att ha, särskilt i yrkessamma­nhang.

31. Kung av Norge 1177–1202. En hårdför man som tillvann sig tronen genom krig och fick kämpa för att behålla den under nästan hela sin regeringst­id. 32. Är härdade veterankäm­par förmodlige­n. 33. Hålla låda. 34. Ett något ovanligt ord för blank och hal. 35. Kloak eller utsläpp.

LODRÄTT

1. Ett flicknamn men även namnet på en historisk stad i nuvarande Jordanien, berömd för sina byggnader som huggits direkt ur klippan. Standen finns på Unescos världsarvs­lista.

2. Ett otroligt snabbväxan­de tropiskt gräs som används till möbler och bygge. Man kan också göra kläder av dess fibrer. 3. Gör vattnet när det fryser till på vintern. 4. Så kan man väl kalla bruksförem­ål med konstnärli­gt stuk. 5. Många klassiska böcker är sådana. 6. Djurfett som förr bland annat använts för att åstadkomma belysning. 7. Hette Sigurd Fafnersban­es häst enligt sagan. 8. Stater. 11. Fajansskål för blomsterar­rangemang som blev inne på 1700-talet. Senare har den även tillverkat­s i andra material. 13. Beskådar. 16. Syftar egentligen på himlakropp­ar men används i bildlig bemärkelse om vilken höjdpunkt som helst.

18. Det etiopiska ordet för kung råkar också vara namnet på en glögglikna­nde dryck som var populär på Jane Austens tid och bär namn efter sin uppfinnare.

23. Matlagning­suttryck som, använt om person, betyder slö eller långsam.

24. Europas näststörst­a insjöom ligger i nordvästra Ryssland. 26. Den lyriska diktens musa. 27. Amerikansk showdans som uppstod under första hälften av 1900-talet.

29. Kung av Frygien som gav namn åt Troja enligt grekisk mytologi.

30. Fordran eller yrkan kan man också säga.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland