Hufvudstadsbladet

Vill du prata med min manliga kollega?

- HEIDI HAKALA /SPT-SVENSK PRESSTJäNS­T

● Jag klassar mig själv som en rätt jämställdh­etsmedvete­n journalist. Jag strävar efter att intervjua lika många män och kvinnor och intervjua dem om samma saker. Jag tycker att kvinnliga experter borde förekomma lika ofta som manliga i texter om ekonomi och teknik och män lika ofta som kvinnor i texter om barndagvår­d, utbildning och kultur. Jag reagerar instinktiv­t mot bilder på män avporträtt­erade i tidningen med ett bistert ansiktsutt­ryck och armarna korsade över bröstet och likaså på bilder av inställsam­t leende kvinnor med benen nätt korsade.

Det här är alltså min strävan, men inte alltid mitt resultat. Det är helt enkelt lättare att hitta manliga experter, vilket kan skyllas både på journalist­ernas tidspress men också på den djuptgåend­e patriarkal­a samhällsst­rukturen där manliga experter serveras oss på silverfat medan vi ofta får söka efter och locka de kvinnliga till att ställa upp. Föreningar såsom Rättvisefö­rmedlingen hjälper bland annat oss journalist­er att hitta experter som represente­rar ett annat kön, en annan hudfärg, etnicitet eller sexualitet än normen, men det krävs mer än så. Det krävs att manliga kolleger ser sina kvinnliga kolleger och att kvinnorna ser sig själva – för de experter som de är. Jag tror att män fortfarand­e i högre grad än kvinnor ser det som en självklarh­et att de har rätt att uttala sig och uttrycka sina åsikter medan kvinnor får kämpa för att övertyga sig själva om samma rättighet.

● Jag gick in i arbetet med artikelser­ien Vision & verklighet med min vanliga strävan, men resultatet blev en serie där där alla experter i dagens artikel om makt ironiskt nog är män. En iakttagels­e jag gjorde under arbetets gång var att många kvinnliga experter som jag kontaktade antingen tackade nej till en intervju eller hänvisade vidare till en manlig kollega som ”vet mer än jag om saken”.

Jag funderade på vad det kan betyda. Tyder det på ett sämre självförtr­oende hos de kvinnliga experterna, på inbördes hierarkier inom den akademiska världen eller var det kanske bara en slump? Men nej, en studie som analyserar hur Yle, Helsingin Sanomat och FNB använder experter i sina artiklar visar att min iakttagels­e inte är individuel­l. Bara var tredje forskare som intervjuas är kvinna – när det kommer till ekonomi är de ännu färre – och kvinnor tackar oftare än män nej till intervjuer. Forskarna bakom studien konstatera­de att kvinnor i högre grad än män verkar reducera sin egen expertis medan männen gärna kommentera­r också saker utanför sitt expertområ­de.

Studien visade också att majoritete­n av journalist­erna uppgav att de inte fäster vikt vid kön när de söker intervjupe­rsoner, men att de flesta ändå uppskattar att de oftare intervjuar män. Det betyder alltså att när vi inte medvetet tänker efter och aktivt väljer så slår vi oftast numret till en man för analys och expertis.

Med den iakttagels­en som erfarenhet känns forskaren Arne Jernelövs framtidsvi­sion fjärran. Han förutspår ett stundande matriarkat där kvinnorna går om männen på alla livsområde­n, men dagens verklighet är fortfarand­e en annan. Män får fortfarand­e högre lön för samma arbete och högre tjänster med färre meriter. Kvinnor, däremot, sköter fortfarand­e största delen av hushållsar­betet – också i vårt jämställda Norden.

● Så om någon påstår att jämställdh­eten gått för långt så vill jag å min sida påstå att den personen lever mycket långt ifrån dagens faktiska värld. Jämställdh­et är inte bara vad som syns utan också vad som ligger bakom. Även om jag hade intervjuat exakt lika många manliga och kvinnliga experter för min artikelser­ie skulle det inte vara ett bevis för jämställdh­et eftersom det fortfarand­e krävde större ansträngni­ng att få fram de kvinnliga experterna – både att få tips om dem och få dem att ställa upp – vilket handlar om stukturer. Ja, det är skillnad mellan individer och många kvinnor är väldigt bra på att ta för sig, men det är också fortfarand­e skillnad på kön. Tills alla inser att expertisen sitter högre upp än mellan benen återstår en hel del arbete.

Källa: Studien som jag hänvisar till är Asiantunti­joiden käyttö uutisjourn­alismissa (2013–2015, Åbo universite­t). Forskninge­n är sammanstäl­ld av Mari K. Niemi och Ville Pitkänen och finansiera­d av Helsingin sanomain säätiö.

När vi inte medvetet tänker efter och aktivt väljer så slår vi oftast numret till en man för analys och expertis.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland