Hufvudstadsbladet

När mördare blev hjältar

Sigrid Maria Puutanen är 23 år gammal och har fungerat som sanitär under kriget. När de röda kapitulera­r är hon en av 13 000 fångar som stängs in på lägret i Lahtis. Puutanen kommer i den bestialisk­a officeren Hans Kalms väg och avrättas liksom över 500 a

- TEXT STAFFAN BRUUN ILLUSTRATI­ON ULLA DONNER Staffan.bruun@gmail.com

Det är forskaren Marjo Liukkonen som utrett det höga antalet kvinnor bland fångar och avrättade i Hennala. Men mönstret var detsamma i hela landet, Hans Kalm var bara en av många blodtörsti­ga unga män som 1918 kunde ge utlopp för ett besinnings­löst hat. Efter flera massmord på röda fångar, som påtalats, kunde någon ha tyckt att Hans Kalm inte var lämpad som kommendör för lägret i Lahtis, men någon annan tyckte tvärtom med blodbad som följd.

Kalm ställdes aldrig till svars för det han gjorde 1918. Tvärtom utsågs han 1941 till kommendör för lägret för sovjetiska krigsfånga­r i Naarajärvi. Efter ett år tvingades Kalm avgå för att hans läger hade den i särklass högsta dödlighete­n. I stället åkte han till Tyskland för att vidareutbi­lda sig.

Sådana som Hans Kalm fanns det gott om 1918. Bödeln i Västnyland, Erik Grotenfelt, som efter kriget ledde krigsrätte­n och exekutions­plutonen i Västankvar­n är förebild för en romanperso­n i Kjell Westös Där vi en gång gått. Grotenfelt delade ut åtminstone 60 dödsdomar.

På röda sidan fanns lika bestialisk­a män som inte kunde sluta när de fått smak för att döda. Lauri Kara hörde efter kriget till de mest eftersökta krigsförbr­ytarna. Han ledde exekutions­plutonen som på krigets första dag den 1 februari sköt ihjäl 17 obeväpnade unga män som var på väg norrut för att ansluta sig till de vita trupperna. Bland offren fanns tre bröder Thomé, William, Valter och Ivar.

Kara ledde ett av rödgardist­ernas flygande kommandon som gjorde insatser bakom frontlinje­n. Över hundra äkta eller inbillade fiender fick sätta livet till. Efter kriget tillfångat­ogs Kara, men lyckades fly och ta sig till Ryssland där han stupade 1919.

Som ställföret­rädare avrättades i stället hans hustru Elsa. Dödsdomen motiverade­s med att hon var gift med ”en känd storskurk”.

Utbredd misär

Utveckling­en till det som skulle bli Finlands inbördeskr­ig (eller frihets krig, klasskrig, medborgark­rig, revolution, uppror m.m.) var inte oundviklig. Tvärtom hade demokratin etablerats och Finland 1917 fått den första socialistl­edda regeringen i världen. I Oskari Tokois senat mellan mars och augusti hade socialdemo­kraterna och borgarna lika många platser. Man förberedde många av de reformer arbetarrör­elsen kämpat för i decennier.

Problemet var att misären blev allt värre i skuggan av första världskrig­et. Efter marsrevolu­tionen i Ryssland upphörde alla arméns beställnin­gar i Finland. Plötsligt stod 40 000 personer i krigsindus­trin och 30 000 som utfört befästning­sarbeten utan utkomst. Matbristen var stor och priserna sköt i höjden med svält som följd.

I dessa oroliga tider tog Finland de avgörande stegen mot självständ­ighet. Redan den 18 juli godkände riksdagen maktlagen som innebar att Finlands högsta beslutande organ blev riksdagen, inte längre ryska kejsaren.

Svaret från en vred premiärmin­ister Kerenskij var att upplösa riksdagen och utlysa nyval. Men den nya riksdagen med borgerlig majoritet skyndade sig 15 november, en vecka efter bolsjevike­rnas kupp, att upprepa att Finlands riksdag nu var den högsta beslutsfat­taren.

För att understryk­a oberoendet följde en separat självständ­ighetsdekl­aration den 6 december. Efter det började den av P.E. Svinhufvud ledda senaten målmedvete­t arbeta för att självständ­igheten skulle förverklig­as.

Lenin erkände Finlands suveränite­t på nyårsafton, men uppmanade Finlands arbetare att följa sina ryska bröders exempel och ta makten. I den nya socialisti­ska världsordn­ingen skulle gränser sakna betydelse, planerade Lenin och lovade de röda vapenhjälp.

Mordet i Mommila

Samma natt som Lenin tog makten i Ryssland kulminerad­e våldshandl­ingarna i Finland på Mommila herrgård i Tavastland. Lantbruksr­ådet Alfred Kordelin fick objudna gäster på sin 50årsdag. En anställd som fått sparken ledde en grupp ryska matroser till herrgården och mördade Kordelin och hans inspektor. En vecka senare lamslogs Finland av generalstr­ejk.

Redan tidigare hade skyddsgard­en grundats på bägge sidor. Efter marsrevolu­tionen chockades allmänhete­n i Finland av ryska matroser och soldater som jagade sina officerare längs gator och torg och stack ihjäl dem. På borgerligt håll fruktade man dessa ryska revolution­ärer, i januari fanns fortfarand­e 42 000 soldater kvar i landet.

Vänstern och de fackligt aktiva fick ökat självförtr­oende av händelsern­a i Ryssland, tongångarn­a blev allt fränare. För att upprätthål­la ordningen började man redan på våren 1917 grunda vita skyddskåre­r. I januari 1918 fanns 500 kårer över hela landet med 40 000 medlemmar. Detta skulle bli den vita armén i det föreståend­e kriget.

På vänsterhål­l bromsade ledningen för socialdemo­kraterna anhängarna­s iver att grunda egna garden. Man ville fortfarand­e genomföra socialisme­n på parlamenta­risk väg. Men allt fler började tala för en militant lösning och upplösning­en av riksdagen sommaren 1917 fick upp

retade vänsteranh­ängare att strömma till röda garden. I januari hade 30 000 anslutit sig.

Generalstr­ejken i november fungerade som generalrep­etition för vad som komma skulle. 22 personer dog i sammanstöt­ningar mellan röda och vita garden.

Röd demokrati

Den 12 januari gav Svinhufvud generallöj­tnant Gustaf Mannerheim i uppdrag att skapa en stark ordningsma­kt i landet och bli överbefälh­avare för skyddskåre­rna som två veckor senare förklarade­s vara den lagliga regeringen­s armé.

De röda svarar den 28 januari med att utropa revolution. Nästa dag avväpnar skyddskåre­rna i norra Finland de ryska trupperna medan röda garden intar centrala offentliga byggnader i Helsingfor­s. De röda deklarerar att Finland nu är socialisti­skt men lovar att demokratis­ka spelregler ska gälla.

I en månad stabiliser­ar bägge parter läget bakom fronten. Först i mars inleder de vita sin offensiv. Nu har de fått stöd av tusen jägare som fått utbildning och krigserfar­enhet i Tyskland.

Kriget avgörs under påskhelgen i Tammerfors som intas av de vita efter ytterst blodiga strider där man avancerar hus för hus och på begravning­splatsen Kalevankan­gas kors för kors. 350 svenska frivilliga deltar i striderna, 38 av dem stupar.

Även om de vita segrar av egen kraft får de oväntad och delvis ovälkommen hjälp av Tyskland. Den 3 april landstiger 11 000 man under general Rüdiger von der Holtz i Hangö som börjar marschera mot Helsingfor­s. En annan avdelning på 3 000 man landstiger i Lovisa och går mot Lahtis.

Det är senatorern­a Edvard Hjelt och Rafael Erich som på eget bevåg begärt hjälp av Tyskland och under- tecknat hårda villkor som gör Finland till en vasallstat. Bland annat får tyskarna rätt att upprätta baser var man vill i landet.

Gustaf Mannerheim blir rasande när han får höra om den tyska inblandnin­gen och hotar avgå. Efter förhandlin­gar enas man om villkoren för den tyska interventi­onen. Den tyska hjälpen förkortar kriget, men avgör inte utgången.

När de rödas nederlag är fullbordat inleds den vita hämnden. Ett besinnings­löst mördande vidtar. Fältdomsto­lar upprättas och dödsdomar avkunnas godtycklig­t.

10 000 avrättade av en armé på 70 000 är i procent en hårresande siffra.

Dagarna före första maj flyter blodet i Viborg då den vita armén genomletar staden i jakt på etniska ryssar som skjuts på fläcken. Att misslyckas i språkteste­t och uttala ordet ”yksi” så att det på ryskt vis låter som ”juksi” är orsak nog för ett nackskott. 360 ryssar som är på flykt undan bolsjevike­rna och helhjärtat stöder de vita mördas under några dagar. Av bara farten skjuts också 40 personer av annan nationalit­et. Efter kriget fylls fånglägren. Ytterligar­e 15 000 dör av svält och sjukdomar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland