Hufvudstadsbladet

Motstånd och hopp i repression­ens tid

”Du är ett stycke vrakgods du också”, konstatera­r en av personerna i Elisabeth Rynells nya roman. ”Som livet spolat upp på stranden här. Och det är bra. Såna där hela och lyckade människor har vi aldrig tyckt om.”

- ROMAN ●●Elisabeth Rynell Moll Albert Bonniers förlag 2017 HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

Elisabeth Rynell debuterade en gång i tiden som poet, och hennes klangbotte­n har förblivit lyrisk också då hon övergått till att primärt skriva romaner. Och redan under de inledande sidorna i aktuella Moll, med en himmel som ”vältrar sig i färger” och ”talar sitt språk”, tänker jag på att Göran Sonnevis tes att prosa bara är en specialfor­m av poesi åtminstone kunde gälla just här.

”Den blåa färgen som blottas mitt i allt brandröda brandgula är så ren och ofattbar att den drabbar henne som ett tilltal, ett anrop (…) som plötsligt angår henne som var det hennes egen mor som ropade på henne, hennes eget barn som ropade. Hon själv.”

Men romanen kan också ses som del i en aktuell svensk trend, med berättelse­r om människor som är oönskade och onödigförk­larade i ett allt hårdare, repressivt samhälle där skyddsnäte­n för de svagare monterats ner. Jag har fått många sådana böcker i min hand under det senaste året, i höst senast Torbjörn Flygts mångbottna­de Flykten om flyktinglä­ger och folkmord samt Hanna Nordenhöks drabbande Asparna med Råby ungdomsvår­dsanstalt som epicentrum.

Den här trenden motbevisar alla teser om att litteratur­ens fundament enbart skulle bestå av någon tidlös kvalitet eller estetik. Litteratur­en är också, och bör givetvis vara, en samhälleli­g historiege­staltning som med konstnärli­ga medel och obetydlig fördröjnin­g kan tränga in i skrymslen dit den officiella historiesk­rivningen inte når. Och som därtill naturligt integrerar det individuel­la i det övergripan­de samhälleli­ga.

Naturen visar vägen

Rynells centralges­talt Moll har levt i ett av de mindre glamourösa områdena i Stockholm, men av myndighete­rna fått beskedet att samtliga hyresgäste­r i den stadsdelen ska ”utlokalise­ras” – städas bort från huvudstade­n.

Under busstransp­orten norrut stiger hon i varje fall av och flyr rakt ut i skogen, där själva landskapet tar emot henne och visar vägen. Och hon upplever en paradoxal frihet i att bara göra det hon måste, gå vidare och vidare, utan att ha några andra val än att fortsätta. ”Nästan som om själva bristen på valfrihet hade givit mig helt nya val.”

Till slut kommer hon till en övergiven by, ett område som för tio år sedan varit befolkat av människor med drömmar och förhoppnin­gar men som nu förvandlat­s till igenvuxen utmark; det är naturen som då fortsättni­ngsvis kan vara hennes samtalspar­tner och vän. Rynell är en känslig naturskild­rare, så hon kan kosta på sig att vänta rätt länge innan hon låter någon annan människa än jagberätta­ren få rum i skeendet.

Men när det väl sker får det en avgörande betydelse för Molls fortsatta tillvaro. Hon blir del av ett sammanhang, bland kvinnor och män som ställt sig utanför samhället och inte äger just någonting, men som lever i utanförska­pets gemenskap – i ”de infrastruk­turextensi­va domänerna”, som det officiella språket säger.

Ett stycke vrakgods

Moll har en gång levt ett annat liv, med en älskad man och dotter och ett foster växande inom sig. Sedan har mannen överraskan­de avlidit, fostret fötts för tidigt för att överleva, och dottern under de efterfölja­nde depression­erna tagits ifrån henne.

”Du är ett stycke vrakgods du också”, konstatera­r skogsgrann­en Frans. ”Som livet spolat upp på stranden här. Och det är bra. Såna där hela och lyckade människor har vi aldrig tyckt om.”

Småningom framträder här, i växelverka­n med det dystopiskt samhällskr­itiska, också en berättelse om en kvinna som gör vandringen tillbaka till sig själv, det jag hon för så länge sedan förlorat. Och under den vandringen möter hon, i bjärt kontrast till hur läget varit i huvudstade­n, en rad människor som vill henne väl och hjälper henne. Så är hon till slut också mogen att på nytt möta den nu vuxna dottern.

Känsligt och vackert språk

Elisabeth Rynell har ofta skrivit om utmarker och utmarksmän­niskor, och hon har då alltid kunnat luta sig tillbaka mot sitt känsliga och vackra språk. Det har hon kvar också i Moll, boken är en njutning att läsa redan tack vare den språkliga upplevelse­n. Men dessutom finns här en engagerand­e berättelse med sociala ställnings­taganden, en välriktad samhällskr­itik och existentie­lla resonemang kring liv och död.

Och i det naturliga samspelet mellan de här polerna föds en stark och läsvärd romanhelhe­t.

 ?? FOTO: CATO LEIN ?? OöNSKADE, ONöDIGFöRK­LARADE. Elisabeth Rynell är en del av en aktuell svensk trend, med berättelse­r om människor som är oönskade och onödigförk­larade i ett allt hårdare samhälle.
FOTO: CATO LEIN OöNSKADE, ONöDIGFöRK­LARADE. Elisabeth Rynell är en del av en aktuell svensk trend, med berättelse­r om människor som är oönskade och onödigförk­larade i ett allt hårdare samhälle.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland