Hufvudstadsbladet

Doften av hyacint ramar in julen

Pepparkaks­bak och granris i all ära – det är doften av hyacinter som maxar julstämnin­gen. Den lättskötta, pigga och färgglada växten är egentligen en vårlök, men blommar snällt i juletid om vi lurar den.

- ANNA BRATT/TT

Mitt i mörkaste midvintern, när naturen vilar under snön – då kan hyacinten sträcka på sig, slå ut från knopp till full blom på fönsterbrä­dan och sprida sin söta blomdoft. Kanske är det därför den fått fäste som julblomma här uppe i norr.

– Jag gillar att se växter utvecklas, och hyacinten är så kraftfull när den slår ut, säger blomsterkr­eatören Gunnar Kaj.

Han väljer gärna lite ovanliga färger på hyacinter, andra än de klassiska blå, rosa och vita.

– Jag blir sugen på det som är lite exklusivt. Det finns en hyacint som är riktigt röd, den är väldigt härlig. Gula hyacinter gillar jag också.

Kvist och mossa

Att arrangera hyacinter behöver inte vara svårt, det räcker med att plantera om den i en fin kruka. Men Gunnar Kaj tillför gärna någonting, som en kvist eller lite mossa.

– Kvistar är bra som stöd om hyacinten ranglar i väg och blir lång och instabil. Det händer lätt om den står för varmt och mörkt och får för mycket vatten, säger han.

Ett annat alternativ är att snitta av förväxta stänglar och använda som snittblomm­or. Eller att sätta hela löken i en vas.

– Hyacinter behöver inte så mycket, det mesta finns redan i själva löken. Så det går utmärkt att ta bort jorden och sätta löken i en hyacintvas eller en glasburk. Men det är bara rötterna som ska vara i kontakt med vattnet, inte själva löken, säger Gunnar Kaj.

Söta klockor

Gunnar använder gärna bara själva blommorna, alltså hyacintens små klockor, i arrangeman­g och dekoration­er.

– Det blir en kul grej för en juldukning om man kan tänka sig att offra en hyacint. Skär av blommorna med en liten kniv och strö de små söta klockorna direkt på bordsduken, eller trä upp på tråd och häng från lampan.

Ett annat tips är att lägga några hyacintklo­ckor i mossan runt adventslju­sen. Spreja mossan med vatten regelbunde­t så håller sig blommorna fina längre.

Doft eller stank?

Och så var det den där doften. Vissa älskar den och menar att det inte blir jul utan hyacinter, andra upplever den som påträngand­e och får ont i huvudet av den. Gunnar Kaj är själv lite allergisk mot hyacintdof­ten, men kan inte tänka sig att avstå. När det gäller jul är det dofterna som skapar stämningen, menar han.

– Jag tar ett piller eller ser till att ha hyacinten vid ytterdörre­n så att jag kan flytta den ut och in om det behövs. Så länge det inte är jättekallt tål den att stå ute en stund. Man kan också välja hyacinter som doftar mindre.

 ?? FOTO: LEO SELLéN/TT ?? När julen städas ut kan hyacintlök­arna sparas mörkt och torrt, för att planteras ut i rabatten på våren. Nästkomman­de år blommar de och doftar gott i vårsolen.
FOTO: LEO SELLéN/TT När julen städas ut kan hyacintlök­arna sparas mörkt och torrt, för att planteras ut i rabatten på våren. Nästkomman­de år blommar de och doftar gott i vårsolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland