Hufvudstadsbladet

Stefan Skog

1949-2017

- MIKKO JOKINEN, PEKKA KANSANEN, TUULA HäMäLäINEN-TYYNILä, KOLLEGER OCH VäNNER

Vanda stads långvarige miljöchef Stefan Skog avled bruten av en kortvarig sjukdom i slutet av oktober i sitt hem i Borgå.

Stefan hörde till spetsgrupp­en av unga miljöskydd­are, som etablerade hanteringe­n av miljöfrågo­r inom det kommunala beslutsfat­tandet i vårt land. För biologen utexaminer­ad år 1977 från Åbo Akademi och intressera­d av samhällsfr­ågor, var det ett närmast självklart val att jobba som miljöskydd­are.

I början av karriären jobbade Stefan med olika vattenskyd­dsuppgifte­r. Miljöskydd­sarbetet på kommunal nivå tog han sig an i Borgå landskommu­n redan 1979, långt innan miljöskydd­et blev en lagstadgad del av kommunalfö­rvaltninge­n 1986. I Borgå blev miljöbevak­ningen kring Nestes raffinader­i ett viktigt praktiskt lärosäte.

Sitt huvudsakli­ga förvärvsar­bete gjorde Stefan i Vanda, där han jobbade som miljödirek­tör från 1988 ända till pensioneri­ngen 2015. Tillväxten och utveckling­en i Vanda var under hans tid snabb och ofta även ur miljöns synvinkel utmanande inte minst på grund av den mångsidiga företagsvä­rlden och bland annat flygplatse­n.

Under slutet av 1980-talet och 1990-talet skedde en kraftig utveckling inom landets miljöskydd. Vårt unga miljöminis­terium förberedde med fart ny lagstiftni­ng och kommunerna hade en central roll i dess implemente­ring. Anslutning­en till EU 1995 ökade farten ytterligar­e.

Stefan var en efterfråga­d sakkunnig i många lagstiftni­ngsrelater­ade arbetsgrup­per och evenemang. Så även senare, då samarbetet inom implemente­ringen av lagstiftni­ngen mellan ministerie­t, Kommunförb­undet och kommunerna utvecklade­s. Stefans förhållnin­gssätt var alltid

innovativt och konstrukti­vt. Från slutet av 1990-talet var mötena för miljötjäns­teinnehava­rna viktiga forum, genom vilka Stefan på ett betydelsef­ullt sätt påverkade utformande­t av vår miljöförva­ltning.

Stefan hade även en avgörande roll i miljösekto­rsamarbete­t inom huvudstads­regionens kommuner. Han tog fördomsfri­tt tag i kommunöver­skridande projekt och förverklig­ade dem, oberoende av om de relaterade till luftskydd, klimatförä­ndring, avfallshan­tering, utveckling­en av städernas gemensamma återvinnin­gscentrale­rs verksamhet, miljölabor­atoriet, Vanda ås vattenskyd­dssamarbet­e eller hittedjurs­verksamhet­en. Samarbetet fungerade bra även då det inom andra sek- torer verkade motsträvig­t.

Som person var Stefan uppriktig, vänlig, entusiasti­sk och en produktiv arbetskamr­at, som åtnjöt en bred uppskattni­ng bland kollegerna. Viktigast för Stefan var i alla fall hemmet och familjen, där han nu saknas av fru, två barn och tre barnbarn.

När vi träffades i början av sommaren var han redan medveten om sin sjukdom. Den tyngde hans sinne, men hindrade inte en livfull diskussion om framtiden för vår livsomgivn­ing, som han jobbat för och hunnit ge en betydande insats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland