Hufvudstadsbladet

Leningrad-Hapsal, tur–retur

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Klaus Härö är en filmmakare som i regel gått sina egna vägar, utan att ägna sig åt det sedvanliga navelskåda­ndet. Långfilmsd­ebuten Elina – som om jag inte fanns (2002) var en finstämd uppgörelse med gårdagens skolmiljöe­r – modell femtiotale­ts Norrbotten – och i Den bästa av mödrar (2005) uppmärksam­made Härö de finländska krigsbarne­ns traumatisk­a turer.

I Fäktaren (Miekkailij­a, Estland-Finland 2015) bär det av till femtiotale­ts Estland, den insnöade Sovjetrepu­bliken. Året är 1952 när Ender Nelis (Märt Avandi), ett oskrivet kort på flykt undan Stalins hemliga polis, lämnar Leningrad till förmån för Hapsal.

I Hapsal väntar ett lärarjobb och en rektor (läs: byråkrat och politruk) som frågar sig varför en ung man skulle byta ut den ryska miljonstad­en mot den estniska vischan. Det är bara början på en dragkamp som ingalunda saknar diaboliska drag.

När Ender vill ta upp skidåkning på programmet får skolan besök av det lokala flygvapnet som givetvis lägger beslag på pjäxorna. Och när han i stället går in för fäktning, en gammal passion, heter det att värjorna är en ”relik från feodalisme­n”.

En ännu större utmaning väntar när det i Leningrad drar ihop sig till en floretturn­ering för skolelever. Ställa upp för sina adepter – och riskera sin egen frihet – eller sticka huvudet i busken och ge den ryska björnen rätt?

En kritikerko­llega hävdade i nåt skede att Klaus Härö är Finlands mesta Hollywoodr­egissör. Det är kanske att ta i, men faktum är att Borgåbisin Härö har ett gott öga till den klassiska filmdramat­urgin. Inte heller räds han det känslomäss­iga eller rentav sentimenta­la.

Ett centralt tema i Fäktaren, med ett manus av Anna Heinämaa, är det här med fäder och söner (samt döttrar). Det vill sig nämligen inte bättre än att de flesta av Ender Nelis elever vuxit upp utan en far – ett resultat av den ryska ockupation­en.

För hans egen del handlar det om att hitta en uppgift i livet, bortom den spirande kärleken till lärarkolle­gan Kadri (Ursula Ratasepp).

Det bäddar för ett gripande och engagerand­e drama som därtill är ohyggligt spännande på sina ställen. Poängen är att Härö, den svurne humanisten, låter materialet tala för sig, utan att göra sig skyldig till de övertramp som gjorde Antti J. JokinensSo­fi Oksanen-filmatiser­ing Utrensning svår att ta till sig

Hotbildern­a och de politiska repressali­erna till trots är Fäktaren en vacker och hoppingiva­nde film som sätter sin tilltro till människan, detta samtidigt som den bjuder in ypperligt barnskådes­peleri.

Inte att förglömma: de karakteris­tiska estniska trähusmilj­öerna – fint fångade av filmfotogr­afen Tuomo Hutri – och Gert Wildens filmmusik som är mera spröd än symfoniork­esterpråli­g.

Intressant nog lär filmen ha en verklighet­sbakgrund. Yle TV1 21.05, repris måndag 23.05

 ?? FOTO: TUOMO MANNINEN ?? Märt Avandi och Liisa Koppel hittar meningen med livet i det sovjetiska Estland.
FOTO: TUOMO MANNINEN Märt Avandi och Liisa Koppel hittar meningen med livet i det sovjetiska Estland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland