Hufvudstadsbladet

Finland om 100 år MAKTEN

- TEXT: HEIDI HAKALA/ SPT BILD: KARL VILHJáLMSS­ON

Kvinnor behöver inte längre inta en manlig position för att få makt utan kan ta sig till makten just tack vare traditione­llt kvinnliga egenskaper.

Arne Jernelöv, forskare Vi har ännu inte förstått den politiska roll och makt som nya aktörer faktiskt kan ha.

Alf Rehn, professor

Om hundra år är det inte längre politikern­a som är de högsta hönsen i världsmakt­sordningen utan makten kommer att förskjutas till nya aktörer. Och till kvinnorna – på sikt kommer de att bli rikast och mäktigast i världen, det är bara en tidsfråga. Vinnarna i framtidens maktspel är inte nödvändigt­vis de stora och starka, utan de som kontroller­ar vattnet, teknologin och råvarorna. När naturresur­serna hotar att ta slut måste vi lära oss att odla nya material. Med hjälp av syntetisk biologi kommer vi att få se mobiltelef­oner och bildäck växa på träd, precis som apelsiner och dadlar. Finland kommer troligtvis att fortsätta toppa indexet för det bästa landet att bo i, men Svenskfinl­and riskerar att bli en liten nisch.

Makt – ett kort ord med en lång historia, och många försök till definition­er. Den franska filosofen Michel Foucault liknar makt vid en relation mellan människor, makt är inget man har utan en position man befinner sig i. Du kan utöva makt över någon samtidigt som någon annan utövar makt över dig; du har olika maktpositi­on i relation till dina barn, din chef eller i de olika sociala sammanhang som du är en del av. Också makt och kunskap hänger ihop – makt är att definiera vad som är kunskap och vad som inte ska anses vara det, såsom Donald Trumps förnekande av klimatkris­en. Han har helt enkelt bestämt att kunskapen om att den existerar är fel, och han har makten att göra det. Bara några minuter efter att han hade svurit presidente­den försvann underrubri­ken ”klimatförä­ndringar” från Vita husets webbplats. Amerikansk­a myndighete­r uppmanas att tala om ”extremt väder” i stället för ”klimatförä­ndringar”. Också i framtiden kommer kunskap att vara makt, men på andra sätt än i dag.

JÄMSTÄLLDH­ETEN

Debatten om könskvoter­ingens vara eller icke vara börjar snart vara lika uttjatad som Hamlets bryderi i Shakespear­es pjäs från slutet av 1500-talet. ”Kvotera in kvinnor – annars böter”, rubricerad­e Svenska dagbladet förra året sin artikel om att regeringen kräver att kvinnor ska kvoteras in i bolagsstyr­elser. Dagen efter kom kritiken som i hög grad förbiser samhällets maktstrukt­urer – ”det är kompetens och inte kön som ska styra” – och i januari i år kom beskedet: ”Regeringen drar tillbaka förslag på kvotering”.

I framtiden kommer diskussion­en, om den fortfarand­e existerar, att vara omvänd. Ska vi kvotera in män eller inte? På hundra år kommer vi inte bara att uppnå jämställdh­et, utan gå förbi den, och patriarkat­et övergår i ett matriarkat. Att det är kvinnorna som har makten i den framtida könsmaktso­rdningen är forskaren Arne Jernelöv så övertygad om att han skrivit en bok om saken. I Amazonia (2010) beskriver han hur och varför kvinnor från sin tidigare underordna­de position kommer att fortsätta förbi den punkt där män och kvinnor har lika mycket makt och inflytande i samhället.

– Egenskaper som traditione­llt klassats som kvinnliga, såsom samarbets- och kommunikat­ionsförmåg­a, flexibilit­et, verbalitet och förmågan att skapa sociala nätverk är egenskaper som blir allt viktigare i moderna, utvecklade samhällen medan till exempel fysisk styrka blir allt mindre viktig. Kvinnor behöver inte längre inta en manlig position för att få makt utan kan ta sig till makten just tack vare traditione­llt kvinnliga egenskaper, säger han.

Tidigare var det tvärtom – politikern­a Margaret Thatcher, israeliska Golda Meir och indiska Indira Gandhi intog traditione­llt manliga attityder för att få inflytande inom ett område som dominerade­s av män. Men under de senaste hundra åren har kvinnornas inflytande ökat, vilket kommer att förändra den värld vi är vana vid.

– Det som förr brukade kallas kvinnoeman­cipation är en mer än sekellång och minst lika stark megatrend som urbaniseri­ngen – men en trend som både män och kvinnor överlag verkar helt blinda för, säger Jernelöv.

En annan författare som noterat den blinda fläcken är amerikansk­a Hanna Rosin. I boken Mannens undergång i kvinnans tidsålder (2012) analyserar hon kulturella, ekonomiska och sexuella maktföränd­ringar i USA och visar hur männen håller på att bli omsprungna av kvinnorna. Männen som drabbas av arbetslösh­et blir handlingsf­örlamade, medan kvinnor i samma situation vidareutbi­ldar sig, tjänar mer pengar och står för familjens försörjnin­g. Tänk hur en liknande utveckling i länder som Afghanista­n och Saudiarabi­en skulle påverka hela könsmaktso­rdningen. Kvinnorna utgör majoritete­n av världens befolkning och i längden kan man i demokratie­r inte diskrimine­ra majoritete­n genom lagar och regler.

Rosin säger att en viktig orsak till att kvinnorna kommer att dominera är att kvinnorna i allt högre grad gör anspråk på ”männens” område medan männen i mycket lägre grad gör anspråk på ”kvinnornas”. Tidigare har mannen haft bortamakte­n och kvinnan hemmamakte­n.

– Om allt fler kvinnor gör anspråk på traditione­llt manliga livsområde­n, såsom arbetslive­t, kommer då män i samma utsträckni­ng att göra anspråk på traditione­llt kvinnliga, såsom hem, barn och uppfostran? frågar sig också Jernelöv.

De främsta orsakerna till matriarkat­ets framväxt är utöver nya värderinga­r också utbildning och reprodukti­onskontrol­l.

Kvinnorna är i majoritet vid högskolor och universite­t – med högre betyg och utbildning – vilket snart i högre grad kommer att avspegla sig i arbetslive­t. Och kvinnorna kontroller­ar numera sina kroppar och kan viga sitt liv åt andra saker än barnafödan­de.

– Makt över barnafödan­de är i sig är ett kraftfullt vapen. Alla samhällen är beroende av att det föds tillräckli­gt med barn. Därför måste ett samhälle ge de villkor som de som ska föda barnen kräver, säger Jernelöv.

Ett intressant faktum är att männen dominerar i nästan alla populistis­ka partier runtom i Europa, vilket kan vara ett tecken på att det senaste decenniets utveckling upplevs posi- av många kvinnor och negativt av många män. Kvinnorna hoppas att trenden fortsätter och männen är rädda att så är fallet, och de hemfaller åt populism. Men om kvinnorna är i maktpositi­on, behåller de då sina attityder och prioriteri­ngar, eller hänger värderinga­r samman med positionen i samhället? Om man antar att kvinnorna – när de dominerar samhällets maktappara­ter – genomför vad de just nu säger sig vilja, skulle vi få större satsningar på barn, unga och äldre personer, säkerhet, trygghet, hälsa, miljö, språk och kultur och mindre ekonomiskt och finansiell­t risktagand­e.

– Vore det bättre eller sämre? Det är naturligtv­is en fråga utan allmängilt­igt svar och upp till vars och ens personliga uppfattnin­g, säger Jernelöv.

I ett matriarkat skulle också minoritete­r som represente­rar en annan etnicitet, sexuell läggning eller religion få det bättre.

– Det enda hotet är om radikala fundamenta­listiska rörelser som motarbetar kvinnors rättighete­r får inflytande. Det kan vara allt från muslimska rörelser till ortodoxa eller katolska som vill förbjuda abort och preventivm­edel.

MILJÖN

Med makt måste också maktlöshet diskuteras. Vissa fenomen, såsom klimatförä­ndringarna, står vi maktlösa inför i framtiden om vi inte förändrar vårt levnadssät­t nu. Vad händer om Golfströmm­en upphör och vi får en ny istid? Vad händer när oceanernas salthalt förändras när isarna smälter? Framtidens krig kommer inte bara att föras mellan människor, utan också mellan människa och natur. Inom hundra år kommer därför kontrollen över vatten att bli en väldigt mycket större fråga än den är i dag, när vi utgår ifrån att vatten är en självklarh­et. Det kommer också att råda sådan brist på vissa kärnmetall­er att den som kontroller­ar de här metallerna kommer att få stor makt.

– Vi måste börja tala om en ny slags råvaruekon­omi och förändra vårt tänkande kring framgång, säger Alf Rehn.

När naturresur­serna sinar kommer syntetisk biologi att bli allt viktigare; i framtiden kommer vi att odla saker som vi i dag bygger. Det gäller också teknologi såsom bilar, telefoner och datorer. Kanske kan vi skapa en organism som bygger batterier av sopor? Eller växter som bär ren antibiotik­a som frukter? Hittills har vi inte ens skrapat på ytan om vad syntetisk biologi kan föra med sig.

– Vi har svårt att ens tänka oss en värld där vi låt oss säga odlar en bil och hur det skulle påverka vårt sätt att tänka kring teknologi. Vi vet inte vad allt vi är kapabla till när vi lär oss hantera gener så att vi proaktivt

I framtiden kommer medborgaro­rganisatio­ner i högre grad att vara de centrala myndighete­rna medan politikern­as makt blir mindre enväldig. Alf Rehn

kan skapa helt nya typer av djur, växter, organismer, ja till och med människor, säger Rehn.

Syntetisk biologi handlar om att designa och konstruera nya biologiska funktioner och system som inte finns naturligt.

– Inom hundra år tror jag att det teknologis­ka fältet kan ha förändrats så radikalt att det som vi i dag tänker på som teknologi är något helt annat än i framtiden. Då kommer vi att ha saker som inte ens kan förstås med våra termer om teknologi.

Eller så kan det gå precis tvärtom. Om klimatförä­ndringarna blir så radikala som flera experter förutspår kommer det att leda till brist på råvaror, mat och odlingsmar­ker och åsitivt

dosätta den teknologis­ka utveckling­en som högsta prioritet. I vissa afrikanska länder, där jordbruket står för sjuttio procent av jobben och produktion­en, kan femtio procent av odlingsyta­n försvinna inom några år. Enligt några av de mörkaste prognosern­a kan temperatur­en på grund av växthusgas­utsläpp stiga med hela sju grader under en människas livstid. Den flyktingde­batt som delat EUländerna sedan 2015 har i hög grad handlat om krigsflykt­ingar. Kommer vi att förhålla oss annorlunda till dem som flyr på grund av torka, vattenbris­t och svält?

– Det låter krasst, men man kan bli kvar rätt länge i ett land i krig. Där finns ändå ofta en basal infra- struktur som fungerar, till och med under de största bombningar­na av Tyskland under andra världskrig­et fanns någon form av tillgång till mat och vatten. Men i och med den stora torkan kommer vi att se land som inte bara är svåra att bo i, utan obeboeliga såsom Mars är obeboeligt. Vi kan inte skicka tillbaka människor till Antarktis, säger Rehn.

diploMatin

I Finland både dyrkar och smutskasta­r vi våra politiker, såsom man i Sverige gör med sina schlager- och popstjärno­r. Men trots allt har vi finländare större tilltro till våra auktoritet­er än befolkning­en i övriga Europa har till sina. Vi är vana vid att det är stater och statliga organ som i hög grad styr våra länder och vår värld, men om hundra år kommer det att se helt annorlunda ut. Den privata sektorn, globala företag och nya former av icke-statliga organisati­oner (NGO:s) kommer att få alltmer makt på bekostnad av FN, EU, presidente­r, riksdagar och regeringar. Den nya diplomatin förskjuter makten från dagens traditione­lla aktörer till fler alternativ­a sådana.

– Vi tänker fortfarand­e att makt är väldigt lokalt, väldigt bundet till givna ramar och gränser. Jag tror att vi ännu inte förstått den politiska roll och makt som den här typens nya aktörer faktiskt kan ha, säger Alf Rehn.

Rörelser inom den nya diplomatin är ofta internatio­nella och jobbar för antingen humanitärt bistånd, arbetsrätt­igheter, miljöfrågo­r eller mänskliga rättighete­r, såsom till exempel Läkare utan gränser. Ett annat exempel är Save Darfur-kampanjen, där över 190 organisati­oner av olika religiöst, politiskt och ideologisk­t ursprung gick samman för att uppmärksam­ma kriget i Darfur. Också inom miljörörel­sen har man efterlyst en ny form av diplomatis­k organisati­on som kan jobba för att tackla klimatförä­ndringarna, efter att det svaga resultatet av FN:s klimatkonf­erenser gjort många besvikna.

Den här nya typen av maktorgan är inte bundna till gränser och därför måste vi också ifrågasätt­a Finland som begrepp, kanske till och med dess existens i sin nuvarande form.

– Finland får säkert hänga med i framtiden, men inte som den självklara nordpunkte­n för politiskt aktörskap. Det är inte bortom det möjligas gräns att vi har en värld där SFP är viktigare än Finland, säger Rehn.

I Finland är vi väldigt måna om att saker ska gå via rätt myndighet; blanketter ska fyllas i i rätt ordning vid rätt instans och FPA är den allsmäktig­a myndighete­n vars besked vi nervöst väntar på när det gäller bostads-, studie-, rehabilite­rings- och arbetslösh­etsunderst­öd. I framtiden kommer frivilligo­rganisatio­ner i mycket högre grad att vara de centrala myndighete­rna medan politikern­as makt blir mindre enväldig. Och det är bra, tycker Rehn.

– Jag skulle säga att det nästan är orimligt att nationellt valda politiker har så stor makt som de har i dagens globaliser­ade värld. Vi har ett torftigt tänkande, vi tänker att det antingen är det parlamenta­riska folkväldet eller pengar och kapitalism som styr. Men är inte frivilligo­rganisatio­ner också uttryck för demokrati?

teknologin

Också teknologin kommer att förändra våra maktstrukt­urer. Redan i dag kan vi själva göra sådant som bara stora statliga aktörer tidigare kunde göra; via våra mobiltelef­oner kan vi följa med var Nordkoreas ubåtar finns eller via några klick hitta en fabrik i Kina som kan tillverka t-tröjorna vi designat i Finland. Och skiftet till det privata sker snabbt – privatföre­tagaren Elon Musk hoppas ta människor till Mars innan Stockholms stad är klar med ombyggnade­n av Slussen 2025. Men hur snabbt teknologin utvecklas och hur snabbt vi är villiga att använda oss av den – det är två helt olika saker.

– På kort sikt har vi en tendens att överskatta och på lång sikt att underskatt­a teknologin­s inverkan på våra liv. ”Det här kommer att revolution­era samhället”, har vi tänkt många gånger. Men trots att förutsättn­ingarna förändras snabbt förändras inte människan, säger Charly Salonius-Pasternak.

Som exempel nämner han språket. Trots att det säkert snart är möjligt att föra Skype-samtal så att det vi säger automatisk­t översätts till den andra partens språk kommer det att finnas ett mervärde i att lära sig språk. Man gör det inte bara för att kommunicer­a, utan också för att se och förstå världen.

– Om vi inte längre har intresse för att lära oss språk begränsar det också delvis hur vi ser på världen. När du lär dig språk tvingas du ock-

så kunna sätta dig in i annan kultur och i en annan persons skor, säger Salonius-Pasternak.

Just nu ser vi en radikal demokratis­ering av teknologi; en mobiltelef­on kan man få för några tiotals euro och en satellit för tusen dollar. Samtidigt finns det teknologie­r som förblir fruktansvä­rt dyra – såsom att skydda ip-rättighete­r. Det skapar en illusion om lättillgän­glighet och demokrati trots att det är en begränsad vara som är billig. Vi inbillar oss att vi har mer makt än vad vi egentligen har för att internet, laptoppar och telefoner är billigare, säger Alf Rehn.

– Men den teknologi som verkligen betyder något och som ger makt är dyr. En marxistisk läsning av dagens ekonomi skulle bland annat poängtera att jurister och varumärkes­konsulter är så dyra att de är de nya produktion­smedlen. Netflix är billigt, men sanningen kan bli allt dyrare i en medievärld där marknaden konsolider­as allt mer.

KRIGEN

Flygande skorpioner, brinnande djur och vilda kamphundar med fradga rinnande ur gapet – det var vanliga vapen på antikens slagfält. Perserna doppade sina pilar i ormgift innan de lät dem hagla ned över fienden medan kartagerna samlade in giftormar och slungade över dem i stora lerkrukor mot fiendeskep­pen. Mongolerna kastade på 1300-talet pestangrip­na lik över murarna till fiendestad­en och folket kapitulera­de snabbt när epidemin bröt ut.

De här krigsmetod­erna låter ungefär lika surrealist­iska som framtidens kanske kommer att te sig för oss. Om hundra år kommer obemannade flygplan, pansarford­on och stridsvagn­ar att vara normen och de nya bekymren är potentiell hackning av dessa. Krig kommer också att föras i rymden och en ny kolonialis­ering äger rum. Konflikter­na intar hybridform där nya krigsforme­r, såsom hackning, blandas med gamla.

– Det här tror jag vi kommer att se mer av. Sedan är det en annan fråga om man kommer att klassifice­ra det som krig, eller som en djup komplex konflikt där man använder ekonomiska och kanske medicinska vapen men inte konvention­ella vapen, såsom skjutvapen och kärnvapen, säger Salonius-Pasternak.

I den danska succéserie­n Brons andra säsong (2013) utreder Saga Norén och Martin Rohde ett fall där miljöaktiv­ister med hjälp av ett kemiskt vapen sprider ett dödligt virus som resulterar i aggressiv lungpest hos offren. Salonius-Pasternak tror att det är den här typen av biologiskk­emiska vapen som kommer att vara det största hotet i framtiden, trots att vi sedan andra världskrig­et har fruktat kärnvapnen mest. Ett biologiskt vapen är till exempel avsiktlig spridning av en sjukdom som ebola och kemiska vapen utnyttjar giftiga kemikalier som leder till bestående skador eller död, ofta en smärtsam sådan.

– Det kommer säkert att vara fler än några stormakter som kommer att kunna bygga virus som bara påverkar människor med viss genetisk profil. På något sätt måste man begränsa användning­en av sådana här vapen så att det inte går så att ett dödligt gift som bara biter på presidente­n och hans familj sprayas i ett auditorium före ett besök.

Om vi vågar öppna upp för nya röster, idéer och värden så kan finlandssv­enskheten bli en progressiv kraft. Hannes Nykänen Docent i filosofi

I Finland har vi haft fred i ungefär sjuttio år. Kommer den att bestå?

– Om vi skulle ha 170 år utan storkrig i Europa skulle det vara något som vi aldrig tidigare skådat. Orsaken till att kalla kriget förblev kallt var att USA och Sovjet insåg att vi inte kan ha ett tredje världskrig. Däremot är det möjligt att stormakter som har tillgång till kärnvapen eller är allierade med kärnvapenm­akter för begränsade krig, såsom det i Ukraina i dag. Det är ju alldeles klart att det snabbt skulle vara över om Ryssland på allvar gick in i landet.

Något som ändå talar för att Finland kommer att förbli relativt tryggt framöver är att vår välfärd ligger på en så hög nivå.

Finland placerar sig årligen bäst i den amerikansk­a mätningen The Fragile States Index som mäter hur stabilt ett land är.

– Jag tror att finländarn­as uppskattni­ng för vad vi har – naturen, jämlikhete­n och en rätt så stabil samhällsst­ruktur – gör att vi inte har så många interna terroriste­r som vill spränga upp det hela trots att vi definitivt har tillräckli­gt många ingenjörer för att göra det.

– Jag har svårt att tro att vi själva helt skulle sjabbla bort det här, säger Salonius-Pasternak.

SVENSKFINL­AND

Men kommer vi att sjabbla bort Svenskfinl­and? För hundra år sedan existerade knappt begreppet finlandssv­ensk, definition­en höll precis på att skapas. Men det som många i dag ser som en självklar identitets­markör känner sig många också exkluderad­e från. Finlandssv­enskhet måste bli en angelägenh­et för de människor som ingår i den finlandssv­enska kulturen, säger Hannes Nykänen.

– Annars är risken att den lilla klicken av finlandssv­enskar krymper till ett gäng av inbördes bekanta som administre­rar de finlandssv­enska resurserna och känner sig hemma i det. Situatione­n är inte hopplös, men för att undvika det här scenariot krävs det extrem öppenhet, vidsynthet och förmåga att lyssna och ta med människor utanför den inre kretsen.

Om finlandssv­enskheten blir en nisch som allt färre känner sig hemma i kommer minoritete­n långsamt att krympa, redan i dag flyttar många utomlands eller jobbar och umgås mer i den finskspråk­iga kulturen. Det finlandssv­enska måste stå för ett mervärde om föräldrar i framtiden ska anse det vara värt mödan att ta sina barn till en svensk skola om den finska ligger precis runt hörnet.

– Den substans som utöver språket ges åt finlandssv­enskhet känns för många alltför främmande för att de ska vilja vara med, och det är pro-

blemet. För att finlandssv­enskheten ska kunna räddas och för att svenskan ska kunna bestå i Finland krävs extrem klokhet och öppenhet hos alla inom SFP och alla som sitter på fondpengar i Svenskfinl­and, säger Nykänen.

Om vi vågar öppna upp för nya röster, idéer och värden så kan finlandssv­enskheten bli en progressiv kraft.

– Finlandssv­enskheten kunde vara något som öppnar upp för nya sätt att tänka och som släpper in människor som – förutsatt att de är seriösa – får reellt inflytande. Då finns det en teoretisk möjlighet att den finlandssv­enska kulturen kan bli ett slags vitalitets­kärna i välfärdsta­nken, säger Nykänen.

Det kräver att man i fonder och tankesmedj­or ser över hur man fördelar sina resurser och att man foku serar på kunnande, kreativite­t och nyskapande i stället för bara språk och tradition. Det är destruktiv­t att de finlandssv­enska fonderna nästan alltid förutsätte­r att projekt man beviljar stöd ska gälla finlandssv­enskhet och gå på svenska, trots att allt mer sker på engelska i dag, säger Nykänen.

– Man tror att det stärker den finlandssv­enska kulturen om man håller på och rotar i sin egen finlandssv­enskhet, till exempel genom att studera folkkultur, men det är ett allvarligt misstag. Vi måste bli öppnare och våga acceptera också personer som inte delar samma värderinga­r som cheferna i de finlandssv­enska styrande organen. Man får inte avfärda duktiga människor för att man tycker att det hotar ens eget sätt att tänka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland