Hufvudstadsbladet

Ta betalt av barnen hemma

Privatekon­omerna är eniga – det är rätt att ta betalt av ungdomar som bor kvar hemma. Får barnen inte öva sig i att klara sina utgifter riskerar flytten hemifrån att bli en chock. Ändå bor åtta av tio unga svenskar gratis hemma.

- TT/KRISTINA ERKENBORN

– Alla vill hjälpa sina barn och det tror jag att man gör bäst genom att lära dem ekonomi, inte genom att betala deras räkningar, säger boendeekon­omen Claudia Wörmann.

Hon talar av egen erfarenhet med tre barn som lämnat hemmet – och kommit tillbaka i omgångar förfärade av höga ostpriser och hutlösa hyror.

Svårighete­r att hitta både jobb och eget boende gör att unga blir kvar hemma allt längre. Frågan är hur länge det är okej att bo gratis? Många föräldrar upplever att det är svårt att ta betalt av sina barn, speciellt om deras inkomst är liten och oregelbund­en.

I en undersökni­ng om hur Sveriges unga vill bo, som TNS Sifo gjorde på uppdrag av SBAB, framkom att 76 procent av de tusen tillfrågad­e i åldern 18–26 år inte betalar någonting för att bo kvar i föräldrahe­mmet.

– Det viktigaste är inte själva summan utan att man ska bidra. Räkna ut och kom överens om en procentsat­s, annars tycker jag att man gör barnen en otjänst. Har man en inkomst ska man göra rätt för sig, säger Claudia Wörmann.

Hjälpa till hemma

När hushållet plötsligt består av fler vuxna än barn är många föräldrar beroende av den extra inkomsten för att få ekonomin att gå ihop. Andra behöver kanske inte hjälp med räkningarn­a, men bör ändå ta betalt av ungdomarna för att visa att det inte är gratis att leva.

– Pengarna kan man i så fall lägga undan och skicka med som en slags grundplåt den dag det är dags att flytta hemifrån. Saknar de hemmavaran­de barnen helt inkomst kan man i stället komma överens om att de ska betala av sitt uppehälle med arbetsinsa­tser som att diska, städa, handla och laga mat.

En kalldusch

Det viktigaste är inte själva summan utan att man ska bidra. Räkna ut och kom överens om en procentsat­s, annars tycker jag att man gör barnen en otjänst. Har man en inkomst ska man göra rätt för sig. Claudia Wörmann, boendeekon­om

Ekonomin är en väsentlig del i att lära barnen att klara av vuxenlivet. Att tjäna egna pengar och klara sina utgifter är ett sätt för unga att öva sig i att ta ansvar. Flytten hemifrån riskerar annars att bli en kalldusch, menar Claudia Wörmann, och berättar om när hennes dotter flyttade hemifrån första gången och skulle handla frukost tillsamman­s med sina kompisar.

– De var helt säkra på att de skrivit fel pris i affären. ”Kostar en ost verkligen så här mycket?”, ringde hon hem och frågade. Men har du aldrig köpt en ost för egna pengar så vet du inte vad den kostar.

Claudia Wörnmann anser att man redan i skolan borde få lära sig om hur bostadsmar­knaden ser ut och hur mycket man egentligen behöver ha sparat för att kunna flytta hemifrån.

– I hemkunskap­en finns det ett moment där man ska inreda en lägenhet och skaffa möbler och inredning. Det är dock ingen som undervisar i hur man kommer över själva lägenheten, säger Claudia Wörmann.

 ?? Foto: Dejan DunDjerski/aDoBe stock
Foto: Dejan DunDjerski/aDoBe stock ?? Många ungdomar som bor gratis hemma hos föräldrarn­a har en dålig uppfattnin­g om vad mat, bredband, el och toapapper faktiskt kostar varje månad.
Foto: Dejan DunDjerski/aDoBe stock Foto: Dejan DunDjerski/aDoBe stock Många ungdomar som bor gratis hemma hos föräldrarn­a har en dålig uppfattnin­g om vad mat, bredband, el och toapapper faktiskt kostar varje månad.
 ??  ?? bRA TRäNiNG. Många föräldrar upplever att det är svårt att ta betalt av sina barn, speciellt om deras inkomst är liten och oregelbund­en. Men får barnen inte öva sig i att klara sina utgifter riskerar flytten hemifrån att bli en kalldusch.
bRA TRäNiNG. Många föräldrar upplever att det är svårt att ta betalt av sina barn, speciellt om deras inkomst är liten och oregelbund­en. Men får barnen inte öva sig i att klara sina utgifter riskerar flytten hemifrån att bli en kalldusch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland