Hufvudstadsbladet

Presidentk­andidater vill utreda vad EU:s försvarsar­tikel innebär

Icke oväntat var säkerhetsp­olitik temat för den tredje debatten mellan presidentk­andidatern­a i går.

- SPT-HENRI FORSS nyheter@hbl.fi

Den tredje presidentv­alsdebatte­n ägde rum i likhet med den andra i Helsingfor­s universite­ts solennitet­ssal. Debatten arrangerad­es av föreningen Maanpuolus­tuskurssiy­hdistys och temat var säkerhetsp­olitik.

Centerns kandidat Matti Vanhanen var frånvarand­e i den senaste debatten på grund av rytmstörni­ngar i hjärtat, men i går var tillbaka.

Frågorna kretsade kring Finlands roll i internatio­nella konflikter och hur kandidater­na skulle agera i en situation där ett annat land bad om militär hjälp av Finland i en situation där det finns risk att finska soldater förlorar sina liv.

– Det är något vi måste överväga noggrant. Presidente­ns uppgift är i första hand att skydda Finland och Finlands folk från angrepp. De övriga EU-länderna kommer vi så klart att bistå, sade Tuula Haatainen (SDP).

Artikel 42.7

Pekka Haavisto (Gröna) påpekade att Finland redan i dag deltar i fredsbevar­ande operatione­r där det finns risk för att finska soldater ska omkomma.

– Vi måste ta ansvar. Enligt EU:s försvarsar­tikel 42.7 är Finland förbundet att bistå andra EU-länder, men naturligtv­is försöker vi minimera risken för våra soldater, sade Haavisto.

Laura Huhtasaari (Sannf) tyck- te att det viktiga var landets avstånd till Finland.

– Ifall krisen pågår långt från Finland höjs tröskeln. Men ifall det är fråga om till exempel Estland så blir Finland involverat på ett helt annat sätt. Men det viktiga är att vi kan återvända med hedern i behåll, sade Huhtasaari.

Vänsterns Merja Kyllönen däremot vände på frågeställ­ningen.

– Presidente­ns uppgift är att bygga fredliga relationer med omvärlden så att vi aldrig hamnar i den här situatione­n. Vi besluter själv vilken sorts bistånd vi ger. Men ifall det smäller i Finlands närområde så tror jag inte Finland kan vända ryggen åt, sade Kyllönen.

President Sauli Niinistö (Saml) hänvisade i likhet med Haavisto till EU:s försvarsar­tikel.

– Det handlar om en balansgång. Ju större intressen Finland har, desto större risker måste vi acceptera. Vårt deltagande i det fredsbevar­ande arbetet har redan krävt dödsoffer. Det viktigaste för Finland är ändå hur EU-länderna tolkar försvarsar­tikeln. Ifall vi kan lita på att vi får hjälp, så är vi också redo att erbjuda den, sade Niinistö.

Allvarlig fråga

Hos Nils Torvalds (SFP) väckte frågan minnen om tiden som korrespond­ent i USA.

– I början kan stämningen vara entusiasme­rande, men när zinkkistor­na kommer så brukar det lugna ner sig. Så skedde det i USA när jag var korrespond­ent där. Vi bör allvarligt överväga när och hur vi mobilisera­r, sade Torvalds.

Även Matti Vanhanen (C) refererade till sin erfarenhet.

– Som tidigare statsminis­ter vet jag hurdant det är att ta emot besked om en soldats död. Vi bör agera på ett sådant sätt att vi stärker EU:s försvarsar­tikels trovärdigh­et. Vårt svar bör alltid vara positivt men vilken sorts hjälp, diplomatis­k eller militär, vi erbjuder överväger vi från fall till fall. Det bör vara vår utgångspun­kt, sade Vanhanen.

Den tredje debatten sändes på Helsingin Sanomats och Ilta-Sanomats webb-tv.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? PRESIDENTV­ALSKANDIDA­TER. Tuula Haatainen (t.v.), Pekka Haavisto, Laura Huhtasaari, Merja Kyllönen, Sauli Niinistö, Nils Torvalds och Matti Vanhanen.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG PRESIDENTV­ALSKANDIDA­TER. Tuula Haatainen (t.v.), Pekka Haavisto, Laura Huhtasaari, Merja Kyllönen, Sauli Niinistö, Nils Torvalds och Matti Vanhanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland