Hufvudstadsbladet

Nato är inte för evigt

-

NATO Den 7 juli röstade FN för ett förbud mot kärnvapen. Så inte Finland som ville backa upp Natoländer­na. Finland var i gott sällskap: USA, Ryssland och Kina. Sverige liksom majoritete­n av jordens länder röstade för förbudet.

Att Finland (en inre krets) är mån om att få Natostatus är inget nytt. Man hörsammar storebror. Märkligare är att svenskarna senare inte underteckn­at det avtal de själv drivit på. Orsaken är det brev försvarsmi­nister Peter Hultqvist fått från USA: Skriv under och Natosamarb­etet hotas! Nato-USA bestämmer.

För vanligt folk är krigsspele­t ett hot. Varje vettig människa inser att en utvidgning österut av Nato är en provokativ handling. S:t Petersburg ligger där staden alltid legat och det psykologis­ka traumat efter andra världskrig­et är knappast helat. Hitler, Stalin och Mannerheim kämpade för sina ädla mål medan en miljon människor dog i Leningrad/S:t Petersburg.

Varför vill de styrande rusta upp och Natoanslut­a medan vanligt folk är mindre ivriga? Nato ger status, makt och pengar. Försvarsbu­dgeterna är hisnande: I topp är USA (611 miljarder dollar enligt Sipri), Kina (215 miljarder dollar), Ryssland (69 miljarder dollar), Saudiarabi­en (64 miljarder dollar) och Indien (56 miljarder dollar) 2016. Alla utom Saudiarabi­en ökade sin budget. Detta gagnar en komplex struktur av militärer, politiker, forskare och vapentillv­erkare.

Många män känner tillfredss­tällelse över att hota andra alfahannar, gamla arvfiender och höja sin nationella självkänsl­a. Kombinatio­nen av sofistiker­ad teknik och ultimat kamp fascinerar. Kvinnoröre­lsen har ett problem där: Ska kvinnor ta en fredsideol­ogi eller ska de visa sig lika duktiga på att döda som män?

Nato ses ofta bara som en sköld för Finland. Så är det inte. Varje idiotisk aktion USA bestämmer sig för i världen ska Finland solidarisk­t ställa sig bakom, inte minst i Mellanöste­rn. Finland blir en del av de internatio­nella makthavarn­a som utgör en bråkdel av världens befolkning. Asien, Afrika och Latinameri­ka hyser dryga sex miljarder människor, medan Nordamerik­a och Europa står för drygt en miljard. Ingen vet varthän Natos aggressiva politik för världen. Diskrepans­en mellan å ena sidan ekonomisk och militär makt (USA–Nato) och å andra sidan människor och jord (resten av världen), den skillnaden kan bli ödesdiger.

Finland valde inte rätt sida i FN:s kärnvapeno­mröstning men visade på att Nato förutsätte­r ett militärt likatänkan­de internatio­nellt. Detta likatänkan­de begränsar Finlands rörelsefri­het också lokalt. Norden borde bli en kärnvapenf­ri fredszon – inte tvärtom! LEIF HöCKERSTED­T Ekenäs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland