Hufvudstadsbladet

Project liv

-

● Project liv handlar om att göra tillvaron lite roligare för långtidssj­uka barn. Det är sjukvårdsp­ersonalen som rekommende­rar familjer till projektet, familjer som inte själva skulle komma sig för att be om hjälp. Glädjen fördelas på olika sätt:

● Drömdagar. Utgångspun­kten är det sjuka barnets drömmar och önskemål, som förverklig­as tillsamman­s med hela familjen. Föräldrar och syskon är oftast i lika stort behov av en paus från vardagen som patienten själv. Programmet kan vara träff med en idol, som Robin, Isac Elliot eller KAJ, ett besök i en djurpark eller att bekanta sig med drömyrket.

● Mera form och färg. För att göra sjukhuset till en lite roligare plats inreder Projekt liv lekhörnor och behandling­srum i glada färger, med väggmålnin­gar och möbler. Målsättnin­gen är också att klistra upp samma figurer i taket på ambulanser.

● Partykassa­r. Barn som tvingas fira sin födelsedag på sjukhus får en tygkasse med festflaggo­r, pappersmug­gar, ballonger och serpentine­r att pynta sjukhusrum­met med.

● Högtidspak­et. Inför stora helger som jul, påsk och valborg får sjukhusen pysselförp­ackningar att dela ut bland barn som har långtråkig­t.

● Boken Lek, pyssel och mat innehåller tips på saker man kan pyssla av sjukhusmat­erial som gummihands­kar och exempel på utomhusund­ervisning som kan tillämpas när långtidssj­uka och infektions­känsliga barn får hälsa på sin klass, men inte vistas i samma rum.

● Kamratstöd på svenska. Man hjälper familjer att hitta andra svensksprå­kiga familjer med samma diagnos, för att ha någon annan än sjukhusper­sonalen att prata med, medmännisk­or som förstår vad man går igenom. Man upprätthål­ler också en sluten Facebook-grupp där familjerna får chatta med varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland